Paşa torunu kadının Ankara sevgisi: Milyonları Ayaş'a bağışladı

Paşa torunu kadının Ankara sevgisi: Milyonları Ayaş'a bağışladı

Sağlığında Ayaş’ta yaşayan ve kendisi Osmanlı paşasının torunu olan Emine Tevfika Ayaşlı, dedesinden kalan mirası Ayaş Belediyesi’ne bağışladı. Belediye, 1958’den günümüze servetten elde ettiği gelirle hayır işleri gerçekleştiriyor.

Emine Tevfika Ayaşlı, 1911 yılında İstanbul'da doğan ve hayatını hayırseverliğe adamış bir Türk vatandaşı olarak tanınır. Osmanlı Devleti’nin eski Viyana Büyükelçilerinden biri olan Sadullah Paşa'nın torunu olan Ayaşlı, yaşamı sırasında vasiyeti gereği tüm malvarlığını Ayaş Belediyesi’ne devretti. 1958 yılında gerçekleşen bu devirle birlikte bugünkü değerleri milyonları bulan İstanbul Şişli'de bir okul, İstiklal Caddesi'nde bir han, koruluk, Baltalimanı'nda arsa, Mahmutpaşa'da dükkan ve boğazda arsa gibi pek çok değerli mülk Ayaş Belediyesi’nin himayesine geçti.

İsmi yıllar sonra Ayaş’ta bir mahalleye verilen Emine Tevfika Ayaşlı, Ayaş Belediyesi’ne serveti karşılığı bir vasiyetname bıraktı. Ayaşlı, servetinin tüm gelirleri ile öğrencilere burs verilmesini istedi. Ayaş Belediyesi, Ayaşlı’nın bu vasiyetini yerine getirerek mülklerden elde ettiği gelirlerden oluşan fonla birlikte yüzlerce öğrenciye burs verdi. Belediye, bursun yanı sıra camilerin bakım ve onarımlarını da yine bu fondan karşıladı.

2.jpg

MALVARLIĞINI HAYRA ADADI

Sadullah Paşa’nın üç mirasçısından biri olan Emine Tevfika Ayaşlı, yaşamı boyunca hayırsever bir yaşam sürdürdü. Evlilik yapmayan ve mirasını henüz hayattayken Ankara’nın ilçelerinden biri olan Ayaş Belediyesi’ne bırakan Ayaşlı, kendisinin ölümü sonrasında da malvarlığının hayır işlerine gitmesini vasiyet etti. 1962 yılında Ayaşlı’nın vefatı üzerine miras kalan serveti değerlendiren Ayaş Belediyesi, yapılan bağış ile ilçenin kalkınmasına katkıda bulundu. Emine Tevfika Ayaşlı’dan kalan mirastan elde edilen gelirlerle birlikte ilçeye okullar, hastaneler, yollar ve diğer kamu binaları inşa edildi. Ayrıca, Ayaşlı sayesinde Ayaş'ta birçok yoksul aileye de yardım edildi.

1-003.jpg

SERVETİN İÇİNDE YOK YOK

Paşa dedesinden kalan mirasın 3’te birinin sahibi olan Emine Tevfika Ayaşlı, hayatını hayırlı işlere adadı. Ölümünden dört yıl önce tüm mal varlığını Ayaş Belediyesi'ne bağışladı. Ayaşlı’nın bu bağışının arasında İstanbul Şişli'de bir okul, İstiklal Caddesi'nde bir han, koruluk, Baltalimanı'nda arsa, Mahmutpaşa'da dükkan ve boğazda arsa gibi birçok değerli mülk yer aldı.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.