Örnek DÖNÜŞÜM

Örnek DÖNÜŞÜM

Başkent’te eskiden kalma gecekonduların en yoğun olduğu bölgelerden Örnek Mahallesi’nde Altındağ Belediyesi’nce yapılan “teşhir daireleri” gören vatandaşlar, dönüşüm için adeta sıraya girdi; yıkım gerginlikleri tarihe karıştı. 

Ankara’da eskiden kalma gecekonduların en yoğun olduğu bölgelerden olan ve Altındağ sınırları içerisinde bulunan Örnek Mahallesi’nde Belediye’ce yapılan “teşhir daireleri” gören vatandaşlar, dönüşüm için adeta sıraya girdi; yıkım gerginlikleri tarihe karıştı. 

TİRYAKİ: DÖNÜŞÜM İSTEKLE OLMALI
Örnek Mahallesi’nde başlayan kentsel dönüşüm hareketliliği, gerek Belediye’nin gerekse vatandaşların güzünün gülüyor olmasıyla “örnek” olarak gösteriliyor.  Kentsel dönüşümün karşılıklı gönüllülük esasıyla yapılması “yıkım gerginlikleri ve istenmeyen olayların yaşanmaması” anlamına da geliyor. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, kentsel dönüşümün “zorla” değil, “istekle” olması gerektiğinin altını çizerek, “Belediye olarak biz insanların evlerini zorla yıkmıyoruz. Yoğun talep üzerine dönüşüm çalışması yapıyoruz. Zaten kentsel dönüşüm istekle olmalı” dedi.  

YEPYENİ YAPILAŞMA

Yıkımı gerçekleştirilen gecekonduların ardından oluşan enkaz görüntüleri yerine yepyeni bir yapılaşma gelecek. Vatandaşların talepleri doğrultusunda dönüşüm yapılan mahallenin modern bir görünümü kavuşturulması planlanıyor. Yapılan örnek daireler modern yapısıyla göz dolduruyor. Bu daireleri gören mal sahipleri kentsel dönüşüm için belediyeye başvuruda bulunuyor. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Altındağ Belediyesinin burada 1 metrekare yeri yoktur. Vatandaşların istekleri doğrultusunda dönüşüm işlemini gerçekleştiriyoruz. Dönüşümle birlikte buralar büyük katma değer elde edecek ve mülk sahipleri kazançlı çıkacaktır” diyerek Örnek Mahallesi’ndeki dönüşümün tamamen bir belediye hizmeti olarak başladığını belirtti. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTEKLE OLMALI
Vatandaşın talepleri doğrultusunda kentsel dönüşümü gerçekleştirdiklerini belirten Veysel Tiryaki, “Örnek mahallesinde son günlerde kentsel dönüşüm yapılması konusunda yoğun talep ile karşılaşıyoruz.  Bir taraftan da orada kentsel dönüşüm yapılmaması konusunda direnen vatandaşlar var. Altındağ Belediyesi olarak biz insanların evlerini zorla yıkmadık.

Zaten kentsel dönüşüm istekle olmalı” şeklinde konuştu. 
Örnek Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüme başlanmasında yaşanan gecikmelerin tamamen mülk sahiplerinin anlaşmazlıkları nedeniyle olduğunu vurgulayan Tiryaki, “Şuana kadar buranın gecikmiş olmasının nedeni Altındağ Belediyesi değildir. O bölgedeki kimi mülk sahipleridir. Burada mülk sahipleri dönüşüm yapmak istediklerinde belediyemiz buradaki her türlü yasal prosedürü devam ettirecektir. İşlemleri tamamlayıp bakanlar kuruluna sunacaktır. Bakanlar kurulu kararından sonra buralar dönüşüm alanı ilan edilecektir” dedi.

VATANDAŞ KAZANACAK
Kentsel dönüşümden belediyenin bir çıkarı olmadığını, vatandaşların buradan büyük kazanç sağlayacağını dile getiren Tiryaki, “Burası kaçak yapı değildir. Vatandaşların istekleri dışında bir şey yapmamız mümkün değildir. Ancak doğrusu belediye başkanı olarak söylüyorum, buranın bir an önce dönüşüme girmesidir.

Çünkü burada daireler çok büyük katma değer elde edecektir ve buradaki mülk sahipleri büyük paralar kazanacaktır. Altındağ Belediyesinin burada 1 metrekare yeri yoktur. O nedenle de belediyenin buradan bir beklentisi de yoktur. Kentsel dönüşüme giren alanların çok ciddi anlamda avantajlar getirmesi demektir. Bu bölgedeki insanlar hiç para ödemeden kendi dairelerini büyüterek daire sahibi olabilirler ve bu daireler bugünkü rakamlarla milyonlara yaklaşan değer elde edebilir” şeklinde açıkladı.

İNSANLAR GECEKONDU İSTEMİYOR
Örnek Mahallesi Muhtarı Muzaffer Çiftçi, artık insanların gecekondularda oturmak istemediğini ve modern binalara taşınmak istediklerini söyledi. Kentsel dönüşümün hız kazandığını belirten Çiftçi, “Burada 15-16 katlı modern binalar olacak. Anlaşma sağlandıkça dönüşüm devam ediyor. Ankara genelinde insanlar artık gecekondularda oturmak istemiyor. İnsanlar güzel, çevre düzenlemesi yapılmış, yeni binaları tercih ediyor. Önceden doğalgazlı evimiz olsun yeter diyorlardı. Şimdi asansörlü olsun, yalıtımı olsun, teras olsun gibi istekler oluşmaya başladı. Artık insanoğlu daha modern daha güzel yaşam istiyor” şeklinde konuştu. 

HAKAN ŞAHİN/HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.