Örnek CANLI

Örnek CANLI

Yıllarca bulaşıkçılık yaptıktan sonra kendi işinin patronu olan İsmail Canlı, başarısının sırrını Habervaktim'e anlattı. Mesleki başarısıyla güzel bir örnek teşkil eden Canlı, işletmecilikte 3 altın kuralın güven, kalite ve iyi hizmet olduğunu söyledi.

Keçiören Etlik'te 14 yıldır faaliyet gösteren Canlı Konak adlı işletmenin sahibi İsmail Canlı, lokantacılık sektöründeki başarısını muhabirimiz Osman Akdoğan'a anlattı. 1974'te bulaşıkçı olarak mesleğe başladığını kaydeden Canlı, zaman içerisinde üstün gayretleri sonucunda kendi soyadını taşıyan bir işletmenin sahibi olduğunu anlattı. Kendisine "patron" denilmesinden asla hoşlanmadığını belirten Canlı, iş yeri sahibi olsa da çalışanları ile birlikte müşterilerine hizmet vermekten büyük onur duyduğunu dile getirdi. 
Canlı Konak'ın işletmecisi İsmail Canlı ile gerçekleştirdiğimiz sohbetimiz şöyle: 
Bu sektörde ne zaman ve nerede çalışmaya başladınız?
1974 yılında bulaşıkçı olarak Ankara'da başladım. 4 tane kurumsal işletmede bulaşıkçılık yaptım.

MUTFAĞI İYİ TANIYORUM
Yani bu işin mutfağından geldiniz?
Evet. Bu işin alt yapısından geldim. Sıcak- soğuk yemeklerin hepsinde çalışmışlığım oldu. Yani pişerek buralara geldim. Suudi Arabistan'a giderek orada da çalıştım. Oradan 1991'de döndüm. 

14 SENELİK 'CANLI' MACERA 
'Canlı Konak' kaç senedir var?
Canlı Konak'ı 2003 yılında Etlik Aşağı Eğlence'de açtım. 14 senedir hizmet veriyoruz. 11 sene hizmet verdiğimiz Canlı Konağı şimdiki yerine taşıdık.

İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM
Bu sektörün içinden gelip kendi işinin patronu olmak nasıl bir duygu?
Mekan sahibi olmaktan ziyade ben işimi seviyorum. Severek de yapıyorum. Daima işimin başında dururum.

BİR MARKA HALİNE GELDİ
Canlı Konak bölgede bir marka haline geldi mi?
14 senedir bu semtte olduğum için sevilen ve güvenilen biriyim. Şimdi şöyle söyleyeyim. Kızılay'a gidip 10 kişiye 'Canlı Konak nerede?' diye sorsanız 10 kişiden 5'i Etlik Aşağı Eğlence'de der. Diğerleri ise 'Duyduk ama yerini bilmiyoruz' der. Biz bu bölgede tanınıyoruz. Müşterilerimiz bizi biliyor ve bize güveniyor.

3 ALTIN KURAL: GÜVEN, KALİTE, HİZMET
Bu mesleğin en önemli kuralları nedir?
Bu kuralları 3'e ayırabiliriz. Birincisi güven, ikincisi kalite üçüncüsü ise hizmettir. Siz bir işletmeci olarak müşterinize bu üç kuralı mutlak ama mutlak sunmak zorundasınız. Yoksa büyük sıkıntılar yaşarsınız. Biz geçmişin verdiği tecrübe ile bu 3 kuralı daima uyguluyoruz. Çünkü işletmelerin ayakta kalması müşteri memnuniyetinden geçer. Müşteriyi memnun etmeyen bir işletmenin ayakta durması mümkün değildir. 

BİREBİR İLGİLENİYORUM
Müşterilerinizle siz de yakından ilgilenir misiniz?
Tabi ki. Canlı Konak'a gelen tüm müşterilerimle birebir ilgilenirim. Mutlak şekilde masalarına gider 'hoş geldiniz' derim. Bu şekilde kaynaşma ortamını sağlarız. İnsanlara hizmet için buradayız. Burası ev sıcaklığında bir mekandır. Müşterilerimiz de 'Burada çok rahat ediyoruz' diyor. Müşterilerimiz de birebir yakınlık görmek istiyor. Zaten lokanta ve gıda sektörü olarak hizmeti birebir veremezseniz sıkıntı çıkıyor. 

GÜLERYÜZLÜ AYRILMALARI İÇİN...
İkili bir memnuniyet var o zaman değil mi?
Müşterilerimiz bizden biz de müşterilerimizden gayet memnunuz. Müşterilerimiz anında hizmet alıyor. Yiyecekleri pek fazla geciktirmeyi sevmiyoruz. Müşterinin memnun ve güler yüzlü ayrılması için her şeyi yapıyoruz. 

ŞÜKÜRLER OLSUN
Yoğunluk nasıl?
Şükürler olsun. Piyasada her ne kadar kırgınlık olsa da işlerimiz iyi. 
Günlerini burada yapan müşterileriniz de oluyor mu? 
Günler şimdi çoğunlukla lokantalarda yapılıyor. Saat 2'den 5'e kadar güncü müşterilerimiz çok gelir. Onlara sınırsız hizmet veriyoruz. Memnun etmek için ne gerekiyorsa hepsini yapıyoruz. 

ÇOCUK OYUN ALANI, MESCİD...
Mekanın oldukça ferah ve çeşitli imkanlarının bulunduğunu görüyorum. Bunlar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Canlı Konak müşterileri için her türlü rahatlığı düşündük. Mekanımızın geniş bir otoparkı, çocuk oyun alanı, mescidler ve emzirme odası var. Şöyle söyleyeyim çocuk oyun alanını lokantalara ilk biz getirdik . 2003- 2004'te Ankara'da kimsede yoktu çocuk oyun bahçesi.

AİLELER İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK
Çocuk oyun bahçelerinin olması ailelere de büyük kolaylık sağlıyor mu?
Çocuklar orada oynarken ailede rahat rahat yemeğini yiyor. Çocuklarını rahat bir şekilde kontrol ediyor. Çocuğu olan ailelerimiz oyun salonu bölümüne yakın yerde oturuyor. Çocuk güvenli bir şekilde oyununu oynarken aile ise rahatça yemeğini yiyebiliyor. Zaten biliyorsunuz ki çocuklar yemekten ziyade oyun oynamayı daha çok seviyor. 

KENDİMİ PATRON OLARAK GÖRMÜYORUM
Bulaşıkçılıktan kendi işinizin patron olması sizi değiştirdi mi?
Ben hiçbir zaman patronluğu kabul etmiyorum. Ben burayı emir vermek için değil müşterilere hizmet etmek için açtım. Önceden de dediğim işimi seviyorum. Ben evimde bile eşime, çocuklarıma "su" ver diyemem. Kalkar kendim alırım. İnsanlara emir vererek değil hizmet ederek bu işi yapıyoruz. Müdürümüz Lokman Bakar ve çalışanlarımız ile müşterimizi güler yüzlü bir şekilde uğurlamak için elimizden gelenin daha fazlasını yapıyoruz. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.