Ormanları koruma hakkında toplum bilinçsiz mi? Seçmeli ders verilmesi talep ediliyor

Ormanları koruma hakkında toplum bilinçsiz mi? Seçmeli ders verilmesi talep ediliyor

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, ormanları koruma konusunda vatandaşlara eğitim verilmesi gerektiğini vurguladı. Türkyılmaz, “Okullarımıza seçmeli ders konulmalı. Biz okullarımızda eğitim vermeye hazırız” dedi.

Son yılların yaz gündemi olan ‘Yeşil Vatan’ olarak gördüğümüz ormanlarımıza büyük zararlar veren orman yangınlarını Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz ile konuştuk. Kaleme aldığımız haberlerde gazetemize yaptığı özel açıklamalar ile orman yangınlarının sonuçlarını, söndürme teknikleri ve koruma tedbirlerini anlatan Türkyılmaz, “Yeşil Vatan’ımız ormanlarımızı korumak için en büyük tedbir vatandaşlarımızın konu hakkında bilinçlenmesidir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın izniyle biz okullarımızda ormancılık ana temelli ‘doğa çevre tabiat bilgisi’ adı altında seçmeli derslerin müfredata konulmasını istiyoruz. Biz Orman Mühendisleri Odası olarak okullarımızda eğitim vermeye hazırız. Bu konuda gönüllüyüz. Kadromuzun akademik ve teknik bilgisi bu eğitimleri verebilecek seviyede. Milletimizin geleceğini teminat altına alan gençliğimizin Türkiye'nin ‘Yeşil Vatan’ını koruma adına da bilinçlenmesi ve bu eğitimleri alması gerekiyor” dedi.

basliksiz-1.jpg

EĞİTİM KONUSUNDA GÖNÜLLÜYÜZ

“Milli Eğitim Bakanlığı'nın izniyle biz okullarımızdan doğa çevre tabiat bilgisi adı altında seçmeli dersler göstermek istiyoruz” diyerek göreve hazır olduklarını vurgulayan Türkyılmaz, “Ben Orman Mühendisleri Odası üyeleri ile bu dersleri veririm teşkilat yapımız bu eğitimleri verebiliriz. 81 ilin tamamına bu dersleri verebiliriz. Öğrencilerimizin ilkokul seviyesinden itibaren ormancılık ana temelli doğal çevre ve tabiat dersi konulmalı. Orman Mühendisleri olarak bu dersleri gönüllü olarak vermeye hazırız. Milli Eğitim Bakanlığımızın bu dersleri vermeyen imkanı ve lojistik altlığı var. Bizim de Orman Mühendisleri olarak söz konusu dersleri vermeyen gönüllülüğümüz var” şeklinde konuştu.

ara.jpg

İKİ ÜLKEDEN BİRİSİYİZ

Türkyılmaz, “Milletimizin geleceğini teminat altına alan gençliğimizin Türkiye'nin ‘Yeşil Vatan’ını koruma adına da bilinçlenmesi ve bu eğitimleri alması gerekiyor. Bu eğitimleri Milli Eğitim bakanlığımız planlayabilir. Biz de verebiliriz. Türkiye'miz yangına hassas bir bölge içerisinde Akdeniz kuşağında yer alıyor. Yangınlar maalesef ki Akdeniz kuşağındaki tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizdede oluyor. Yangın niye çıkıyor diye konuşulması yerine tedbirlerin konuşulması ve eğitimlerin verilmesi, çıkan yangınların önüne geçilmesi ve doğamıza verdiği tahribatın azaltılması gerekiyor. Tahribatı ve zararı azaltma bir başarıdır. Bu gerçekliği kabul etmek gerekiyor. Türkiye'nin orman yangınları ile mücadelesinden birinci ligde görev yaptığını bilinmelidir. Başarıda en üst ülkeler seviyesinde bulunuyoruz. Şu anda Türkiye insansız hava aracı İHA’lar ile ormanların takip eden iki ülkeden birisidir” diye bilgiler verdi.

ara2.jpg

YEDİ BİNE YAKIN KÖYDE EĞİTİMLER VERİLDİ

“Türkiye'de 6513 köyde Orman Genel müdürlüğümüzün 81 ildeki teşkilatları ile vatandaşlarımıza ormanların korunması hakkında bilgilendirme yapıldı. 102.303 vatandaşımızın bu eğitimler verildi” diyerek yetkili makamların eğitimlere başladığını belirten Türkyılmaz, “Toplamda 6939 çiftçimize arıcımıza ve çobanımıza bu eğitimler verildi. 20.379 öğrencimize eğitimler verildi. 8793 askeri personele eğitimler verildi. Ayrıca da Orman yangınlarına destek vermek isteyen gönüllü 118 vatandaşımıza orman yangınlarıyla nasıl mücadele ve müdahale edilir ve nasıl önlenir eğitimleri verildi. 4873 köyde su tankeri ve kullanma eğitimi verildi” ifadelerini kullandı.

iceri.jpg

AVRUPADA BİRİNCİYİZ

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz son olarak şu hususlara değinerek açıklamalarına sonlandırdı. Türkyılmaz, “Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanlık döneminde yapmış olduğu milli ağaçlandırma seferberliği ile ciddi bir yol aldık. Türkiye'de son 20 yıl içinde orman alanlarının varlığını arttıran ülkeler sıralamasında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun küresel orman kaynakları değerlendirmesi (FRA) raporuna göre ön sıralara yerleştik. Rapora göre orman sayısını artıran ülkeler arasında 46. sıradayken 27. sıraya yükseldik. En çok ağaçlandırma yapan ülkeler sırasında ise Avrupa'da birinci dünyada ise dördüncü ülke konumunda yer alıyoruz. Orman alanlarını arttıran ülkeler sıralamasında Avrupa’da birinci dünyada altıncı sıraya yükseldik. Şunu demek istiyorum ki; Bugün itibarıyla Türkiye'nin yüz ölçümü yüzde 29,8 orman alanı ile kaplı. Son olarak bütün olumsuzluklar ortada nasıl azaltırız diye konuşuyoruz. Ancak Türkiye'nin de bu konuda lider ve başarılı bir ülke olduğunu gözden kaçırmamamız gerekiyor.”

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.