Orman yangınlarının neden çoğaldığı belirlendi: İnsanoğlu, aman dikkat!
Son yıllardaki hava sıcaklıklarının artışı, doğal felaketleri beraberinde getirmeye başladı. Su kaynaklarının azalması insanlığı kıtlığa doğru iterken, doğal yaşam alanları da birer birer yok olmaya başladı. En büyük faktör ise orman yangınları oldu.
Dünya, küresel ısınmanın etkisinde yaşamaya devam ediyor. Yıllardır etkisini göstermeye başlayan, ozon tabakasının delinmesiyle küresel ölçekteki hava sıcaklıklarının mevsimlerin normalinden daha üzerinde seyretmesi sonucu, tüm dünya kavurucu sıcaklıkların etkisinde kalmaya başladı. Öyle ki kış aylarında bile hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıkarak, doğal yaşam için gerekli olan su ihtiyacı azalmaya başladı.
Dünyanın yaşamsal döngülerinden biri olan kutuplardaki buz kütleleri eriyip yok olmaya devam ederken, yaz aylarında ise hava sıcaklıkları nedeniyle orman yangınları çoğaldı. Doğal yaşamın ana faktörlerinden biri ve yine dünyanın akciğerleri olan ormanlar, birer birer yok olmaya başladı. Orman yangınlarının sadece Türkiye’de değil dünyada bu denli artmasının nedenleri belirlendi. Belirlenen nedenlere göre; insanoğlu, yaşantısıyla kendi sonunu hazırlamaya devam ediyor. İşte orman yangınlarının ana nedenleri…
ORMAN YANGINLARINA NEDEN OLAN FAKTÖRLER
Ormanlarda görülen yangınların bazıları doğal nedenlerden dolayı meydana gelmektedir. Örneğin; Akdeniz Kızılçam ormanlarında Kızılçam ağaçları, yangınlar için büyük nedenlerden biridir. Çünkü bu ağaçlar gövdelerinde bulundurdukları yüksek reçine nedeniyle yüksek sıcaklıklarda çok kolay bir şekilde yangına davetiye çıkarır.
Ancak bütün bunların dışında orman yangınlarına en büyük faktör, insanoğlunun bizzat kendisidir. İnsanlık, yaptığı hatalarla dünyanın geleceğini riske atmaktadır. Dolayısıyla orman yangınları doğal nedenler ve insanlardan kaynaklı nedenler olarak iki farklı başlıkta ele alınabilir.
DÜNYADA ÖRNEĞİ ÇOĞALDI
Türkiye, geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınlarıyla birlikte pek çok doğal güzelliğine veda etmişti. Bu yıl, geçtiğimiz seneki gibi olmasa da; yurdun dört bir yanından yangın haberleri gelmeye devam ediyor. Ancak bu durum sadece Türkiye’de geçerli değildir. Kanada’da aylardır devam eden orman yangınlarında milyonlarca hektarlık alanlar kül oldu. Bu ve bunun gibi örnekleriyle dünya akciğerlerine birer birer veda ederken, akıllara tek soru geliyor? Dünya ileride oksijen ihtiyacını nasıl karşılayacak?
İNSANOĞLU; AMAN DİKKAT!
Orman yangınları iki şekilde ortaya çıkıyor. Birincisi doğal nedenlerden dolayı, ikincisi ise insan kaynaklı nedenlerden dolayıdır. Ancak; orman yangınlarının yüzde 80’inden fazlası, insanların neden olduğu sebeplerden ortaya çıkıyor. İşte o sebepler:
ALET-EDEVAT
Ormanlarda kullanılan testere ve biçme makinesi gibi elektrikli aletler kıvılcım oluşumuna neden olur. Orman tabanında bulunan kuru otlar bu kıvılcımları çok hızlı bir şekilde büyük çapta yangınlara dönüştürebilir.
ELEKTRİK HATLARI
Ormanlar üzerinden geçen yüksek gerilimli elektrik hatları da son derece tehlikelidir. Kopan teller veya bir arıza durumunda çıkan kıvılcımlar ağaçlarla temas ettiği anda yangın oluşma riski oldukça fazladır.
CAM KIRIKLARI
Bir sebepten dolayı ormanlarda bırakılan ya da unutulan cam kırıkları sıcak havalarda adeta bir mercek gibi çalışır. Sıcağı kendine çektiği için, cam kırıklarının yangın çıkartma ihtimali de oldukça yüksektir.
KONTROLSÜZ PİKNİK
Türkiye’de özellikle de son birkaç senedir yaz aylarında valilik yasaklarıyla ormanlık alanlara piknik sebebiyle giriş yasaklanmaya başlandı. Bu sayede doğru bir karar uygulamaya sokulmuş oldu. Piknik sonrası iyi bir şekilde söndürülmeyen ateşin tekrardan alevlenebilme ihtimali vardır. Dolayısıyla bu da yangına bir davetiyedir.
Bütün bunların yaşanmaması için, insanlar olarak doğa anaya karşı daha dikkatli olmalı ve dünyanın geleceğine karşı çalışmalar yürütülmelidir. Ayrıca; iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi sorunlara ülke ve dünya olarak acil bir çözüm bulunması gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.