Orman Genel Müdürlüğü açıkladı: İşte Türkiye’deki yangınların ana sebebi

Orman Genel Müdürlüğü açıkladı: İşte Türkiye’deki yangınların ana sebebi

Türkiye’de geçen sene meydana gelen 2.160 orman yangınının 830 tanesi ihmal ve kazalar nedeniyle gerçekleşti. İhmaller sebebiyle çıkan yangınların sonucunda 5.428 hektarlık alan küle döndü. İnsan faktörü yangınların en önemli sebebi olarak görülüyor.

Türkiye’de geçen sene meydana gelen 2.160 orman yangınının 830 tanesi ihmal ve kazalar nedeniyle gerçekleşti. İhmaller sebebiyle çıkan yangınların sonucunda 5.428 hektarlık alan küle döndü. İnsan faktörü yangınların en önemli sebebi olarak görülüyor.

İHMAL VE KAZALAR ANA SEBEP

Türkiye’de geçtiğimiz yıl meydana gelen 2.160 orman yangınının sonucunda toplam 12.799 hektarlık alan küle döndü. Yangınların sebepleri kasıt, ihmal-kaza, doğal nedenler ve sebebi bilinmeyen faktörler olmak üzere dört ana başlık altında toplandı. Anız yakma, sigara izmariti atma, enerji nakil hatlarından sıçrayan kıvılcımlar, piknik ve çoban ateşleri gibi insan kaynaklı faktörler hem yangınların sayısını artırıyor hem de yeşil alan kaybına neden oluyor.

orman-1.gif

KASITLI YANGINLAR İKİNCİ SIRADA

Ülkedeki yeşil alan kaybına sebep olan en büyük etken ihmal ve kazalar sonucu çıkan yangınlar olarak öne çıkıyor. Geçen yıl boyunca 830 adet yangın ihmal ve kaza sebepleriyle ortaya çıktı. Bu tür ihmaller nedeniyle toplamda 5,428 hektarlık yeşil alan yandı. İhmal ve kaza sonucu çıkan yangınları sırasıyla kasıtlı yangınlar, sebebi bilinmeyen yangınlar ve doğal yangınlar takip ediyor.

TEDBİRLER ARTIRILMALI

Orman yangınlarının bu denli yaygın ve zarar verici olmasının ardında yatan nedenler araştırılmaya devam ediyor. İnsan faktörünün, özellikle ihmaller ve kazaların yangınların çıkmasındaki tetikleyici olduğu görülüyor. Bu nedenle yangınların önlenmesi ve kontrol altına alınması için daha etkin tedbirler alınması gerekiyor. Doğal yangınların yanı sıra kasıtlı çıkarılan yangınlar ve sebebi bilinmeyen yangınlar da orman alanlarının kaybına sebep oluyor. Bu faktörleri göz önünde bulundurularak yangınları önlemeye ve hızlı müdahaleye yönelik stratejilerin geliştirilmesi büyük önem taşıyor.

orman-2.gif

ORMAN YANGINLARININ ZARARLARI

Orman yangınlarının en büyük zararlarından birisi biyolojik çeşitlilik kaybı. Ormanlar çok sayıda bitki, hayvan ve mikroorganizma türüne ev sahipliği yapan zengin yaşam alanları olarak tanımlanıyor. Ancak yangınlar bu türlerin yaşam alanlarını tahrip ederek biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden oluyor. Bu kayıplar ekosistemlerin dengesini bozuyor ve uzun vadeli olumsuz ekolojik etkiler yaratıyor. Orman yangınlarının başka bir yıkıcı etkisi de canlıların yaşam alanlarının yok olması. Ormanlar sadece bitkilerin ve hayvanların evi değil, aynı zamanda su kaynakları ve toprak erozyonunu kontrol eden önemli alanlar. Yangınlarla birlikte bu değerli yaşam alanları kaybedildiğinde su döngüsü bozuluyor, erozyon büyüyor ve doğal afetlerin sayısı ve şiddeti artıyor. Seller, taşkınlar ve toprak kaymaları gibi afetler daha sık meydana geliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.