Onlara bayram yok

Onlara bayram yok

Kimi işçiler, resmi tatil olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde dahi çalışarak, evlerine ekmek götürebilmek için alın teri döktüler. Görüştüğümüz işçiler, geçim derdinde oldukları için tatil yapma gibi bir lükslerinin olmadığını belirtti.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Türkiye'nin dört bir yanında dün coşku içinde kutlandı. Valiliklerce belirlenen meydanlar, işçilerin birlik ve dayanışma gününde emekçilerle doldu taştı. 1 Mayıs'ta kutlamalara katılan ya da resmi tatil olması vesilesiyle günü evinde dinlenerek geçiren emekçilerin yanı sıra, bu anlamlı günde mesai yapan ve tatil yapmak yerine evine ekmek götürmeye çalışan emekçilerin sayısı da bir hayli çok.   

TATİL YERİNE ÇALIŞMAYI TERCİH EDİYOR

ssssssssssssssssss.jpg

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün  TBMM tarafından 2009 yılında resmi tatil ilan edilmesine rağmen çalışmayı bırakmayıp işinin başında olan işçilerden bir tanesi Siteler'deki cam kumlamacı Necati Gazi. Evine ekmek götürebilmek için işçilerin gününde tatil yapmak yerine çalışmayı tercih ettiğini söyleyen Gazi, "1 Mayıs'ta tatil yapamıyoruz. Evimize ekmek götürebilmemiz için mecbur çalışıp para kazanmamız, teslimatlarımızı yetiştirmemiz gerek. Onun için 1 Mayıs'larda tatil yapma ya da dinlenme lüksümüz olmuyor. 1 Mayıs ancak pazar gününe gelirse o zaman tatil yapabiliriz. Aksi durumlarda tatil yapmamız bizi ekonomik anlamda zor duruma sokar" dedi.  

foto-002.jpg

BİZİM İÇİN EN GÜZEL BAYRAM...

Duşa kabinci İlyas Göztepe ise "1 Mayıs'ta bize tatil nerede? Normal günde bile gece geç saatlere kadar çalışıyoruz. Sabah 7-8 gibi mesaiye başlıyor akşam işimiz kaçta biterse o zaman işi bırakıyoruz. Bizde saat sınırlaması asla olmaz. Çoğu zaman pazar günleri dahi çalışmak zorunda kalıyoruz. 
İşçilerin bayramı da olsa biz alın terimizi akıtmaya devam edeceğiz. Biz ancak çalışarak varlığımız sürdürebiliriz. Onun için işçilerin bana göre bayramı seyranı genellikle olmaz. Biz müşterimizi memnun edelim, hakkımızı alalım bize en güzel bayram o" diye konuştu.   

TÜRKİYE'DE RESMİ OLARAK 1923'TEN BERİ KUTLANIYOR

1 Mayıs, İşçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür. 1 Mayıs Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.