Omurca: Son on günün kıymetini bilelim

Omurca: Son on günün kıymetini bilelim

Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı M. Ali Omurca, Ramazan'ın son günlerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Son on günün her anının kadrini, kıymetini bilelim, Kadir gecesini yakalamak gerek" dedi.

Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Omurca ilk on günü rahmet, ikinci on günü mağfiret, son on günü ise cehennemden kurtuluş ayı olan Ramazan'ın bitmesine sayılı günler kaldığını hatırlatarak, "Bin aydan daha hayırlı olan Ramazan'ın son gününe kadar kadrini, kıymetini bilmek lazım" dedi.    

ÖMÜR BOYU KAZA ETSENİZ YİNE DE...

Diğer aylara göre mübarek Ramazan ayında yapılan ibadetlerin ayrı bir faziletinin olduğunu belirten Omurca, "Ramazan'da yapılan ibadet ve tutulan oruç hiçbir ayda yapılan ibadetin, tutulan orucun yerini tutamaz. Onun için Efendimiz Hz. Muhammed diyor ki: 'hiçbir mazereti olmadan bir insan Ramazan'da bir gün orucunu tutmasın o orucu ömür boyu kaza etse yine de onun sevabına ulaşamaz." 

SON 10 GÜNÜN ÖNEMİ

Omurca, "Efendimiz Hz. Muhammed bir hadisinde 'Ramazan'ın ilk on günü rahmet, ikinci on günü mağfiret üçüncü on günü de kötülüklerden, cehennemden kurtulma günleridir' diye buyuruyor. Bakın Ramazan'ın son 10 günü içerisindeyiz. Sayılı günler gelip geçiyor. Önemli olan bu ayı oruç tutarak değerlendirebilmek. Bu ayı namaz kılarak, Kur'an okuyarak, dua ederek değerlendirebilmek önemlidir. Bir şekilde Ramazan ayı bitecek. Dünyada her şey geçici. Önemli olan bu bulunduğuz ayın son gününe kadar kadrini, kıymetini bilmek lazım. Müslümanlar Ramazan ayında bu aya değer, kıymet vermekte. Bu ayın içerisinde farklı bir sünnet de var. Buna 'itikaf' diyoruz. Efendimiz Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem Ramazan'ın son 10 günü geldiği zaman derlenir, toplanır ibadetini daha yoğunlaştırırmış. Neden? Çünkü Kadir gecesini yakalayabilmek için. Ramazan'ın böyle güzellikleri ve özellikleri var" şeklinde konuştu. 

İHTİYAÇ SAHİBİNİN YÜZÜNÜN GÜLDÜĞÜ AY 

Ramazan ayının sosyal yönü olduğuna da değinen Omurca, "Ramazan geldiği zaman bakıyorsunuz fakirlerin yüzü gülüyor, ihtiyaç sahibi insanların yüzü gülüyor. Çünkü Ramazan içerisinde fitre, zekat veriliyor; insanlar hayır-hasenatta bulunuyor. Fitre dışında bu yardımlar yılın diğer aylarında da yapılabilir; ama Ramazan'ın faziletine binaen bizim halkımız genelde Ramazan'da hayır yapıyor. Bu ayda ciddi anlamda fakir-fukaraya sahip çıkılıyor Bu ay zengin ile fakir arasındaki kaynaşmasına da vesile oluyor" ifadelerini kullandı. 

RAMAZAN HER AÇIDAN KAZANIM SAĞLAR  

Ramazan ayının her açıdan insanlar için bir kazanım ayı olduğunu belirten Omurca, "Peygamberimiz bir hadisinde 'Oruç tutasınız, sıhhat bulasınız' diyor. Oruç olunmadığı zaman insan sabahtan akşama kadar mideyi sürekli meşgul ediyor. Halbuki midenin de dinlenmeye ihtiyacı var. Nasıl ki insanın uykuya ihtiyacı varsa, nasıl nisanın yemeye ihtiyacı varsa; midenin de istirahata ihtiyacı var. Her şeyin sonunda bir bayram bir sevinç vardır. Ramazan'ın sonunda da bir bayram sabahı ile birbirleriyle kaynaşmalar. Yani dünyevi bir mükafat olarak Cenabı Hak bir bayram lütfetmiş. Bayramlarda insanlarımız birbirine daha da yakınlaşır. Hal hatır sorulur, küsler barışır. Bizim kültürümüzde ayrı bir yeri vardır" dedi.   

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.