Ölümünün 27’nci yılında ülkücü hareketin kurucu lideri Alparslan Türkeş
Türk milliyetçiliğinin sembol isimlerinden biri olarak kabul edilen, ülkücü hareketin kurucu lideri Alparslan Türkeş, 27 yıl önce bugün yaşamını yitirdi. Arkasında ise kalbi Türkeş ve fikirleri ile atan nice nesiller bıraktı.
1917 yılında Lefkoşe’de dünyaya gelen Alparslan Türkeş, yaşamı boyunca unutulmayacak pek çok olaya imza attı. Aslen Kayserili olan Türkeş; ilkokulu Lefkoşe'de, ortaokulu İstanbul'da, liseyi ise Kuleli Askeri Lisesi'nde okudu. 1940 senesinde Harp Okulu'ndan mezun oldu ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nde subay olarak görev yapmaya başladı.
Alparslan Türkeş, 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi'nde albay rütbesi ile aktif rol aldı ve Milli Birlik Komitesi'nde üye olarak görev yaptı. 1963 senesinde TSK’dan emekli oldu ve Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne (CKMP) katıldı. 1965 senesinde CKMP'den ayrılan Türkeş, Milliyetçi Hareket Partisi'ni (MHP) kurdu. Türkeş, 1969'dan 1980'e ve 1993'ten 1997'ye MHP’nin genel başkanlığını yaptı. Türkeş, 1975-1977 ve 1977-1978 yılları arasında ise iki kez Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.
ÖZEL HAYATI
Türkeş, 1944'te "Muzaffer Şükriye" ile evlendi. Bu evlilikten Ayzit, Umay, Selcen, Sevenbige (Çağrı) ve Yıldırım Tuğrul adlı çocukları olan Türkeş, 1974'te eşini kaybetti. Daha sonra, Seval Hanım ile ikinci evliliğini yapan Türkeş'in, Ayyüce ve Ahmet Kutalmış adlı iki çocuğu daha dünyaya geldi.
BAŞBUĞ’UN VEFATI
Alparslan Türkeş, Türk milliyetçiliğinin önemli bir figürü olarak kabul edilir. Ülkücü Hareket'in kurucusu ve lideri olarak, Türk gençliğine milliyetçi ve ülkücü bir bakış açısı kazandırmaya çalışan Alparslan Türkeş, 27 yıl önce bugün 4 Nisan 1997'de Ankara'da vefat etti. Cenazesi, onbinlerin katıldığı tören ile Ankara Beşevler’deki kabrine defnedildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.