ÖLÜMCÜL GRİBE DİKKAT!

ÖLÜMCÜL GRİBE DİKKAT!

Soğuk havalarla birlikte grip vakaları da büyük artış gösterdi. Hastaneler, gribal enfeksiyon şikayetiyle doldu taştı. Mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Çakır Güney, yüksek ateşle seyreden vakaların ölümle sonuçlanabildiğini anlattı. Güney, gripten korunma i

OSMAN AKDOĞAN/ ANKARA-

Havaların iyice soğumasıyla birlikte grip vakalarında da artış yaşanmaya başladı. Ankalab Laboratuvarları Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Çakır Güney, belli dönemde salgın haline gelen ve birçok kişinin ölümüne neden olan grip virüsünden korunma yolları hakkında çeşitli bilgiler verdi.
HAYAT KURTARAN ÖNERİLER
Yüksek ateşle seyreden vakaların ölümlere yol açabileceğini belirten Güney, “Grip virüsü sürekli mutasyon geçirerek her grip sezonunda yeni bir kimlikle karşımıza çıkmakta ve duyarlı tüm yaş gruplarında kolaylıkla yayılmaktadır. Gripten korunmada bağışıklık sisteminin güçlü olması ya da gücendirilmesi kadar, dengeli beslenilmesi,  bol bol sıvı tüketilmesi, düzenli uyku ve dinlenilmesi, el hijyeninin sağlanması, hastalığa yakalanmış kişilerle temastan kaçınılması, özellikle risk altında olan kişilerin grip aşısı olması önleyici olabilmektedir" önerisinde bulundu. Güney,  "İnsanları grip değil, komplikasyonları öldürüyor" dedi.
EN BULAŞICI DÖNEM İLK 3 GÜN
Salgın olan grip virüsünün çok sayıda farklı tiplerinin de bulunduğunu anlatan Güney, “A tipi hem insanları hem de domuz, ördek, fok, at ve benzeri hayvanlara enfekte eder. B tipi yalnızca insanlara enfekte eder. Gribin özgül bir kliniği yoktur. Ateş, üşüme ve titreme, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kuru öksürük, şiddetli halsizlik gibi semptomlar başlamadan bir gün öncesinden onuncu güne kadar hastalık bulaşıcıdır. İlk 2-3 gün en bulaşıcı dönemdir. Sağlıklı iken yapılacak grip aşısı hastalığa yakalanmayı önler. Yumurta alerjisi olan, 6 aydan küçük bebekler ve gebeliğin ilk üç ayında olanlar hariç gripten korunmak isteyen herkes aşı yaptırabilir" ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.