ÖKÜZ’E KAPI KILIFI

ÖKÜZ’E KAPI KILIFI

Batıkent’te okul dibinde faaliyet gösteren Öküz Bar’a Yenimahalle Belediyesi’nce ruhsat verilirken yönetmeliğin nasıl etrafından dolanıldığını ifşa ediyoruz. Barın kapısı, neredeyse bitişik olunan okulun kapısına en uzak noktaya yapılarak, yönetmelikteki

GİTTİK ÖLÇTÜK: BİNALAR ARASI 50 METRE

Habervaktim ekibi olarak Batıkent’e gidip, okul ile barlar arasındaki mesafeyi ölçtük ve skandal bir kapı oyunu ile karşılaştık. Ölçümlerimize göre, okul binaları ile barların binası arası yaklaşık 50 metre. Yönetmeliğe göre bu barlara ruhsat verilemez. Barların kapısı okul kapısına en uzak noktaya yapılarak, aradaki mesafe 135 metreye çıkarılmış ve ruhsatın önü açılmış.

MEVZUAT DEĞİŞMELİ

Yönetmelikteki açıktan faydalanıldığını, bunun ahlaksızlık olduğunu söyleyen vatandaş, acilen mevzuatta değişiklik yapılması gerektiğini söylüyor. İl Milli Eğitim yetkilileri de yönetmelikteki kapıdan kapıya ifadesinin yanlış olduğunu kabul ediyor ancak bu konuda değişikliği ancak bakanlığın yapabileceğini belirtiyor.

 

Fotoaltı: İşte, fotoğrafta da görüldüğü üzere okul bahçe duvarı ile barların bulunduğu binalar neredeyse bitişik; iki binayı birbirinden dar bir yol ayırıyor.

 

HABERVAKTİM-

 

Yenimahalle sınırları içindeki Batıkent’te okul dibinde faaliyet gösteren Öküz adlı bara ruhsat verme işleminde yönetmeliğin nasıl ayaklar altına alındığını ifşa ediyoruz. Habervaktim ekibi olarak, o yere gidip sözkonusu okullar ile Öküz Bar arasını ölçtük. Ölçüm sonuçlarına göre, okul ile bar binaları arası 50 metre, okul ile barın kapıları arası ise 135 metre. CHP’li Yenimahalle Belediyesi ile bar sahipleri ruhsat alırken, kılıfına uydurmuş ve “okul ile içkili yer arası en az 100 metre olmalıdır” diyen yönetmeliğin ardından dolanmış. Barın kapısı okul kapısına en uzak noktaya inşa edilerek, yönetmelik engeli aşılmış!

Yenimahalle Batıkent’te okul dibinde faaliyet yürüten barlarla ilgili haberlerimizi sürdürüyoruz. Hem çocuklara kötü örnek olması hem de özellikle geceleri yüksek müzik sesi yayması nedeniyle vatandaşların tepkisini çeken barlara Yenimahalle Belediyesi tarafından nasıl ruhsat verildiği merak konusu olmuştu.

YÖNETMELİK NE DİYOR?

Çünkü, yürürlükteki yönetmeliğe göre okul çevresinde içkili mekana ruhsat verilemez. Aradaki mesafe en az 100 metre olmalı. Okul binaları ile barlar ise görünüşte neredeyse bitişik. Aradaki mesafe 100 metrenin çok altında.

GİTTİK ÖLÇTÜK: BİNALAR ARASI 50 METRE

Habervaktim ekibi olarak Batıkent’e gidip, okul ile barlar arasındaki mesafeyi ölçtük ve skandal bir kapı oyunu ile karşılaştık. Ölçümlerimize göre, okul binaları ile barların binası arası yaklaşık 50 metre. Yönetmeliğe göre bu barlara ruhsat verilemez.

KAPI OYUNU İLE AŞILMIŞ

Ancak barlar ile belediye işbirliği içinde, yönetmelikteki “kapıdan kapıya” ifadesinden faydalanmışlar. Barların kapısı okul kapısına en uzak noktaya yapılmış. Böylelikle barların kapısı ile okul kapısı arası mesafe 135 metreye çıkmış ve ruhsatın önü açılmış.

İL MİLLİ EĞİTİM NE DİYOR?

Yönetmelikteki açıktan faydalanıldığını, bunun ahlaksızlık olduğunu söyleyen vatandaş, acilen mevzuatta değişiklik yapılması gerektiğini söylüyor. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de, vatandaşın tepkisini anlayışla karşıladıklarını ancak ellerinden bir şey gelmediğini, sorumluluğun Yenimahalle Belediyesi’nde olduğunu söyledi. Yetkililer, buradaki “kapı oyunu”yla ilgili ise “Evet, mevzuattaki açıktan faydalanılmış. Yönetmelik kapıdan kapıya diyor, adamlar da kapıyı ona göre yapmışlar” dedi.

MEVZUAT DEĞİŞMELİ

Milli Eğitim yetkilileri “Mevzuattaki bu açığın kapatılması gerekmez mi” şeklindeki sorumuz üzerine de “İlgili yönetmelik değişebilir ki değişmelidir de, 100 metre mesafe şartı başlı başına yetersiz. Lakin bu konuda değişiklik yapabilecek olan biz değil bakanlıktır” dediler.

FETHİ YAŞAR’DAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Yenimahalle Belediye Başkanı CHP’li Fethi Yaşar’dan okul dibinde bar rezaletiyle ilgili açıklama bekleniyor. Konuyla ilgili haberlerimiz karşısında Belediye ve Başkan sessizliğe bürünmüş durumda. Başkan’dan, binası okula neredeyse bitişik olan Öküz Bar’a nasıl ruhsat verdiğine açıklık getirmesi bekleniyor. Fethi Yaşar’ın vatandaşın Öküz Bar’la ilgili şikayetlerini dikkate alıp almayacağı da merak ediliyor.

BİMER’E BAŞVURABİLİR SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULABİLİR

Bu arada, okul dibinde bara tepki gösteren vatandaşların şikayetlerini BİMER’e iletebilecekleri belirtiliyor. Vatandaş BİMER aracılığı ile şikayetini devletin en tepesine kadar iletmiş olabiliyor. Veya savcılığa suç duyurusunda bulunarak, çocuklara kötü örnek oluşturma ve yüksek sesle müzik yayması şeklindeki şikayetlerini yargıya taşıyabilecekleri bildiriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.