Okullarda verilen beslenme listelerine dikkat: Protein ağırlıklı beslenme ideal
Gelişme çağındaki çocuklara okullarda verilen beslenme listelerini gazetemize değerlendiren Uzman Diyetisyen Hanife Altınsoy, ‘’Çocuklara erken yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak çok önemli. Öğünler protein ağırlıklı olmalı’’ dedi.
Günümüzün hızlı tempolu yaşam tarzı, çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıklarını oluşturmasını ve sürdürmesini zorlaştırıyor. Özellikle anasınıfı ve ilkokul çağındaki çocukların gelişimi açısından dengeli beslenme programları hazırlanması gerekiyor. Uzmanlar listelerdeki karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine protein ağırlıklı beslenmenin önemine dikkat çekiyor.
AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR
Özellikle kahvaltı için çocuklara verilen listelerdeki karbonhidrat ağırlıklı besinlerin sınırlandırılması gerektiğini söyleyen Altınsoy, ‘’Unutmayalım ki ağaç yaşken eğilir. Peki, bunun için neler yapabiliriz? Okul çağındaki çocukların beslenme çantalarına tam tahıllı sandviç/tost, fırın mücver, ev yapımı tam buğday unlu poğaça gibi ana öğünler ve süt, ayran, yoğurt, taze meyve, çiğ kuruyemiş gibi sağlıklı ara öğünler ekleyebiliriz. Bunun dışında yemek listesi veren kurumların çocukların ihtiyaç duyduğu enerji, protein, karbonhidrat gibi makro ve vitamin-mineraller gibi mikro besin ögelerini göz önünde bulundurarak menü hazırlamaları gerekmektedir’’ ifadelerinde bulundu.
PİŞİRME YÖNTEMLERİ ÖNEMLİ
Tüketilen besinin yanında bu besinlerin pişirilme yöntemlerine de değinen Altınsoy, ‘’Kek, kurabiye gibi şeker içeren ürünlerin menüdeki sıklığına dikkat edilmeli, yemekler hazırlanırken kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri tercih edilmemelidir. İmkânınız varsa haşlama ve az yağda pişirme usulleri tercih edilebilir. Ara öğünlerde meyve, çiğ kuruyemiş, süt, yoğurt gibi sağlıklı seçeneklere yer verilebilir. Kahvaltı öğünü veren kurumlar kahvaltıda haşlanmış yumurta, peynir, ceviz, tam buğday ekmek gibi sağlıklı seçenekler sunabilir’’ şeklinde konuştu.
BESLENME LİSTELERİNE SOSYAL MEDYADAN TEPKİ
Okullarda verilen beslenme listelerine sosyal medyadan da eleştiri geldi. Özlem E. isimli Twitter kullanıcısı, ‘’Et olmak zorunda değil ama gerçekten korkunç bir liste. Meyve suyu ne? Kahvaltıda kurabiye veya kek yemek ne? Eğer kahvaltı listesiyse, haşlanmış yumurta veya omlet, peynir, zeytin, salatalık, domates vs. koyarsın makarna ne alaka? En kötü ıspanaklı börek falan koy. Ne bileyim daha makul şeyler olabilir. Bu liste daha çok, öğretmen çocuklar yedi mi yemedi mi derdiyle uğraşmasın diye her çocuğun yemek isteyeceği şeylerden oluşturulmuş gibi geldi bana. Yaz oradan listeye çikolatalı ekmek…’’ şeklinde verilen listeleri eleştirdi.
Sağlıksız beslenme yüzünden çocukların algılama kapasiteleri düşüyor diyen bir diğer kullanıcı Zeynep Kaçar, ‘’Bu menüleri genelde öğretmenler veya okul müdürü hazırlıyor, kafasına göre. Çocuğun büyüme-gelişmesini, öğrenmesini düşünmeden diyetisyen desteksiz hazırlanan listeler böyle oluyor %90. Doğal olarak algılama kapasiteleri düşüyor ve çocukluk çağı obezite ciddi derecede artıyor’’ dedi.
Ebeveynlerin ve okulların, çocukların sağlıklı büyümelerini desteklemek için protein alımlarını artırmaya yönelik daha fazla çaba göstermeleri gerekiyor.
Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.