Öğretmenlere 'ÖFKE' VE 'STRES' semineri
Ankara Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Başkent genelinde bulunan 265 okul öncesi kurumunda çalışan 700'ü aşkın öğretmen ve idareciye "Öfke Kontrolü ve Stres Yönetimi" eğitim semineri verdi.
Ankara Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Başkent genelinde bulunan 265 okul öncesi kurumunda çalışan 700'ü aşkın öğretmen ve idareciye "Öfke Kontrolü ve Stres Yönetimi" eğitim semineri gerçekleştirdi. Müdürlüğün seminer salonunda gerçekleştirilen programa Ankara Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bestami Erkoç da katıldı. Alanında uzman olan psikologlar, öğretmen ve idarecilere öfke kontrolü ve stresle başa çıkmanın püf noktalarını aktardı. Seminerin oldukça eğitici geçtiğini kaydeden katılımcılar, bu tür organizasyonların sıklıkla gerçekleştirilmesini istedi. Kendilerine bu imkanı tanıyan katılımcılar, Ankara Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne minnettar olduklarını söylüyor.
ÖĞRETMEN HER ALANDA BİLGİ SAHİBİ OLMALI
Seminerin açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Bestami Erkoç, gelecek neslin yetişmesinde büyük bir rol oynayan öğretmen ve idarecilerin her alanda bilgi sahibi ve donanımlı olmasını istediklerini aktararak, katılımcılara ve programda emeği geçen herkese teşekkür etti. Oldukça başarılı geçen seminerin ardından katılımcılara sertifika verildi.
ÖFKE VE STRES HASTALIĞA NEDEN OLUYOR
Öte yandan kontrol edilemeyen öfke ve aşırı stres insanlarda birçok hastalığın oluşmasına yol açıyor. Uzmanlar, bu iki etkenin kalp hastalığına, hipertansiyona, şeker hastalığına ve ruhsal bozukluklara neden olduğunu kaydediyor. Uzmanlar öfke kontrolünün sağlanabilmesi için vatandaşlara 10 öneri sunuyor. Sizin için derlediğimiz 10 altın öneri şöyle:
KONUŞMADAN ÖNCE DÜŞÜNÜN
Öfkeyle konuşmaya başladığınızda sonradan pişman olacağınız şeyler söyleme olasılığınız oldukça yüksektir. Bu sebeple konuşmaya başlamadan önce bir süre susup düşüncelerinizi toparlamakta fayda var.
SAKİNLEŞTİĞİNİZDE ÖFKENİZİ İFADE EDİN
Sakince düşünmeye başladığınızda hissettiğiniz duyguları ifade etmenin zamanı gelmiş demektir. Bu şekilde hem öfkenizi içinize atmadınız hem de doğru sözcüklerle ifade edebildiniz.
SPOR YAPIN.
Yapacağınız fiziksel aktiviteler hissettiğiniz stresin ve gerginliğin azalmasına neden olur. Öfkelendiğinizde yürüyüşe çıkmayı deneyebilirsiniz.
MOLA VERİN.
Mola vermek herkese fayda sağlar. Gün içinde strese kapıldığınızda, öfkelendiğinizde her ne yapıyorsanız ara verin. Birkaç dakika sessizlik bile rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
OLASI ÇÖZÜMLERİ DÜŞÜNÜN.
Sizi sinirlendiren şeye odaklanmak yerine, problemi nasıl yok edeceğinizi düşünebilirsiniz. Bu gibi durumlarda öfkenizin durumu düzeltmeyeceğini ve hatta daha kötü bir hale getirebileceğini hatırlayın.
"BEN" DİLİYLE KONUŞMAYA DEVAM EDİN
Öfkeniz konuşurken karşınızdakini suçlayıcı bir dil kullanmanıza sebep olabilir ve bu yalnızca aranızdaki gerilimi arttırır. Yapabileceğiniz en iyi şey BEN dilini kullanmaya devam etmek ve kendi hislerinizi açıklamaktır.
Kin tutmayın.
Affetmek birçok problemi kökten çözer. Kin tuttuğunuzda öfkenizin yok olmasına asla izin vermemiş olursunuz. İçinizde biriken öfke olumlu duygular hissetmenizi imkansız hale getirip sizi gittikçe daha da kızgın yapar ve bir noktada patlarsınız.
GERGİNLİĞİ AZALTMAK İÇİN MİZAHI KULLANIN.
Gülümsemek oldukça güçlüdür. Gerildiğiniz zamanlarda rahatlamak için mizahı kullanabilirsiniz. Ancak önemli olan nokta mizah ile alaycılığı birbirine karıştırmamaktır. Bu tip durumlarda alaycılık işleri karıştırabilir.
RAHATLAMA TEKNİKLERİ ÜZERİNE ÇALIŞIN.
Gerildiğinizde sizi rahatlatacak teknikler kullanmalısınız. Derin nefes almak, sakin bir görüntü hayal etmek ya da sakinleştirici bir cümleyi tekrar etmek işe yarayabilir.
YARDIM ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN
Öfke probleminiz sizin kontrol edebileceğiniz düzeyi geçmiş olabilir bu noktada profesyonel yardım almaya gönüllü olmalısınız. Aksi takdirde kontrolünüzü yitirebilir, kendinize ve çevrenize zarar verecek davranışlarda bulunabilirsiniz.
OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.