Öğretmene sahip çık
Eğitim-Bir-Sen, öğretmenlerin şiddete maruz kalması ve performans uygulamasını protesto etmek amacıyla Güvenpark’ta MEB önünde toplandı.
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın öğretmene karşı şiddet olayları ve performans değerlendirme sistemine karşı Güvenpark’ta basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada Yalçın, “Eğitimde onlarca sorun varken yeni sorunlar meydana getirecek yeni uygulamalar koymak sağlıklı değildir” diyerek tepki gösterdi. Öğretmene şiddet konusunda da biran önce tedbirlerin alınmasını isteyen Yalçın, “Öğretmenler saldırılara açık hale getirilmiştir” ifadesine yer verdi.
“YENİ SORUNLAR MEYDANA GETİRİR”
Uygulanacak olan yeni sistemin eğitime ve öğretmenlere faydanın aksine zarar getireceğini belirten Yalçın, “Taslak bir bütün olarak incelendiğinde, eğitimin niteliğine ve öğretmenin mesleki gelişimine hiçbir katkısının olmayacağı, aksine kurumsal bütünlüğü, mesleki motivasyonu, çalışma barışını ve iş birliğini zedeleyeceği, öğretmeni mesleğine odaklanmak yerine performans puanını yükseltme ve yazılı sınava hazırlanma eksenli bir çalışma hayatına yönlendireceği görülmektedir. Performansı ölçmek iddiasıyla öğretmenleri ayrıştıracak, kurumsal bütünlüğü, mesleki dayanışmayı, iş birliği içinde çalışma güdüsünü zedeleyecek bir uygulamanın eğitimin var olan niteliğine de bir darbe vuracağı hesaba katılmalıdır” diye konuştu.
“HAKKANİYETE AYKIRI UYGULAMA”
Yalçın öğretmenlerin aynı coğrafi ve kültürel şartlarda çalışmadığını belirterek yapılacak değerlendirmenin hakkaniyete aykırı olduğunu belirterek, “Sağlıklı, güvenilir ve nesnel bir değerlendirme için gerekli ortak bir zemin, öğretmenler ve eğitim hizmeti sunumu özelinde bulunmamaktadır. Eğitim kurumlarının konumu, bulunduğu bölge, il, ilçe, coğrafi konum ve çevre şartları, fiziki donanım ve altyapı, öğrenci kitlesi ve ebeveynlerin sosyal, kültürel ve ekonomik konumları, eğitim yönetimi ve diğer kurumlarla ilişkiler gibi eğitime doğrudan etki eden faktörler, ülkenin tamamında eşit bir şekilde dağılmadığından ortak bir değerlendirme kriteri setinin ortaya konulması mümkün görünmemektedir. Buna rağmen performans değerlendirmesi yapmaya kalkmak, eşit imkân ve şartlara sahip olmayan kişilerin bireysel çaba ve fedakârlıklarının göz ardı edileceği, hakkaniyet boyutuyla vicdanları zedeleyen sonuçlara yol açacaktır” diye konuştu.
“ŞİDDETE TEDBİR ALINMALI”
Öğretmenlerin uğradıkları şiddete tepki gösteren ve önlemlerin bir önce alınmasını isteyen Yalçın, “Eğitimcilerin terörün, hain darbe girişiminin ve şiddetin hedefi olması eğitim camiasını umutsuzluğa düşürmeye başlamıştır. Şiddetin aileden sokağa ve çalışma ortamına kadar hayatın her alanında gözleniyor oluşu, sağlıksız bir gidişatı işaret etmektedir. Öğretmenlerin emeğini yok sayan, itibarını örseleyen, eğitimdeki etki alanını daraltan, eğitimin aktörünü neredeyse bir figürana dönüştüren, bu mesleği her türlü haksızlığa ve saldırıya açık hâle getiren yaklaşımlar, politikalar bugün geldiğimiz noktanın sebebidir. Yaşanan mesleki erozyon öğretmeni savunmasız bırakmış, saldırılara açık hâle getirmiştir. Topluma verdiklerine ters orantılı olarak yeteri kadar mağdur edilen öğretmenlerimiz ilgisiz, desteksiz, çaresiz bırakılmamalıdır” ifadelerine yer verdi.
“ŞİDDETE KARŞI İMZA KAMPANYASI BAŞLATACAĞIZ”
Meydana gelen şiddet olaylarına karşın yeni yasanın çıkması için imza kampanyası düzenleyeceklerini belirten Yalçın, “Eğitim-Bir-Sen olarak, performans değerlendirmesi başta olmak üzere, öğretmenlik mesleğini değersizleştiren ve eğitimin sorunlarını derinleştiren uygulamalara karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Eğitim çalışanlarını her türlü şiddetten koruyacak, şiddet uygulayanlara gereken cezanın verilmesini sağlayacak bir yasal düzenlemenin çıkarılması talebiyle bir aylık imza kampanyası başlatacağız” dedi.
Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.