Öğrencilerden Özgün Proje; Yaşayan Bilim İnsanları Müzesi
TÜBİTAK tarafından desteklenen 4006 Bilim Fuarları kapsamında Gülveren Anadolu Lisesi öğrencileri kendi çabalarıyla özgün bir düşünceyle Bilim İnsanları Müzesi açıldı. Kostümleri ve tutumlarıyla fiziksel açıdan da karakterlere benzerlik yakalayan öğrencil
UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM
Tarihe damga vuran bilim insanlarının, lise öğrencileri tarafından canlandırıldığı Bilim İnsanları Müzesi açıldı. TÜBİTAK tarafından desteklenen 4006 Bilim Fuarları kapsamında gerçekleşen Mamak Geleneksel Bilim Günleri, Gülveren Anadolu Lisesi'nde başladı. Toplamda 33 projeyle bilim günlerinin açılışına ev sahipliği yapan Gülveren Anadolu Lisesi'nde, projelerden biri olan Bilim İnsanları Müzesi'nin de açılışı gerçekleşti.
GENÇLERİMİZ GELECEĞİMİZİN İHTİYAÇ AKÇESİDİR
“Bu tür çalışmalar çocukların teorilerini pratiğe dönüştürdüğü nedeniyle çocuk ve genç ruhu ihya oluyor” diyen İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı İhsan Yalçınkaya, “Milli Eğitim Bakanlığımızın uyguladığı yapılandırmacı modelinde ana hedefi budur. Yaparken yaşayan modeli geliştirilmeli böylelikle çocuk beyin refleksleriyle, beden dilini eş güdüm halinde kullanır hale geliyor. Biz hep söylüyoruz; gençlerimiz geleceğimizin tek ihtiyaç akçesidir. İyi kalpliliğini, yüksek ruhluluğun, iyi ve dik duruşun tek adresidir. Gençler aynı zamanda mukadderatın ve mukaddesatın çağlar aşan taşıyıcılarıdır. Bu kardeşlerimiz makyajlarıyla duruşlarıyla bilim insanlarını dile getiriyorlarsa çok önemli. Mesela İbn-i Sina’yı canlandıran arkadaşımız 40-50 yaşlarında yaşamış gibi hayatında uygulayabilir. Bu tür çalışmalar gençlerimizi hayalet kuyularına çekmek isteyenlere de çok büyük cevaptır” şeklinde konuştu.
15 BİLİM İNSANI CANLANDIRILDI
15 bilim insanının canlandırıldığı Bilim İnsanları Müzesi'nde Biruni, Katip Çelebi, Piri Reis, Mimar Sinan, El Cezeri, Farabi, Marie Curie, Albert Einstein, Cahit Arf, Arşimet, Hipokrat, Heredot, Ali Kuşçu gibi tarihe damga vurmuş isimlerin yanı sıra, aldığı Nobel Kimya Ödülü'yle adını tüm dünyaya duyuran Türk Profesör Aziz Sancar da öğrenciler tarafından canlandırılıyor.
YAŞAYARAK BİLİM İNSANLARINI ÖĞRENİYORLAR
Dünya bilim tarihi açısından bugünkü sibernetik ve robot bilimi alanında çalışmalar yapan ilk bilim adamı olan El Cezeri'yi canlandıran 10. sınıf öğrencisi Osman Arslan da detaylı araştırmalar ve uzun provalarla 3 aylık çalışma sonucunda müzeyi hazırladıklarını söyledi. Her öğrencinin sorumlusu olduğu bilim insanının hayatıyla ilgili bilgilere ulaştığını ve özümsediğini anlatan Arslan, amaçlarının öğrencilere, bilinen veya bilinmeyen bilim insanlarını daha iyi tanıtmak ve öğretmek olduğunu kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.