Norveç parlamentosundan sevindirici Filistin adımı: Devlet olarak tanınabilir
Norveç'te hükûmetin bağımsız Filistin devletini tanımak için oylama yapıldı. Hükümetin meclise "hazır olunması" çağrısına yönelik teklifini parlamentonun büyük çoğunluğu kabul etti.
Norveç basınında yer alan haberlere göre, hükûmet, Parlamentodan bağımsız bir Filistin devletinin tanımaya "hazır olunmasına" ilişkin teklif sunuldu. Teklifte, hükumetin "herhangi bir nihai barış anlaşmasına bağlı olmamak üzere barış süreci üzerinde olumlu bir etkisi olduğunda bağımsız bir Filistin devletinin koşulsuz tanınması" çağrısı yaptığı kayıtlara geçti.
HEMEN TANINMAYACAK: ÖN HAZIRLIK AŞAMASINDA
Öte yandan, Parlamentodaki partilerin büyük çoğunluğunun kabul ettiği teklifte, Filistin devletinin "hemen tanınmayacağı" ifade ediliyor. Teklifin ileriki süreçlerde halk oylamasına sunulacağı, halk oylamasından geçerse hükümetin gerekli adımları atacağı düşünülüyor.
TÜRKİYE 1988 YILINDA TANIDI
Filistin bağımsızlık bildirisinin yayımlanmasından sonra 127 Birleşmiş Milletler üyesi ülke Filistin Devleti'nin bağımsızlığını tanımıştı. Filistin’in resmi devlet olarak tanınması ise 1987 yılında Cezayir’de gerçekleşmişti. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile 1975 yılından itibaren resmi ilişkilerini sürdüren Türkiye, 15 Kasım 1988'de sürgünde ilan edilen Filistin Devleti'ni ilk gün tanıyan ülkeler arasında yer almıştı. Aralarında Çin, Rusya, Hindistan ve Türkiye'nin de bulunduğu yüzden fazla ülke tarafından resmen tanınmaktadır.
FİLİSTİN’İ DEVLET OLARAK TANIMAYAN ÜLKELER
Guardian gazetesinin 2011’de yayınladığı Filistin’i tanıyanlar haritasına göre dünyanın yüzde 80’ni Filistin devletini BM oylamasına gerek kalmaksızın tanımış durumda. Filistin Devleti’ni tanıyan ülkelerin nüfusu 5,5 milyar iken tanımayanların sayısı ise 1,6 milyar olarak belirlendi. ABD, Kanada, Guatemala, Kolombiya, Haiti, İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan, Fransa, Almanya, Hollanda, Lüksemburg, İrlanda, İsveç, Finlandiya, Estonya, Letonya, Moldovya ve Ermenistan Filistin’i devlet olarak tanımıyor.
Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.