Niğde'den gelen patatesler Başkent'te fiyatları düşürdü

Niğde'den gelen patatesler Başkent'te fiyatları düşürdü

Birkaç gün önceye kadar el yakan patatesin fiyatı Başkent’te Niğde’den gelen ürünlerle 2 liranın altına düştü.

Sofraların vazgeçilmezi patatesin fiyatı Ankara'da 5 TL'yi aşınca; marketler çareyi Niğde'de patates temin etmekte buldu. Niğde'den ucuza patates temin eden bazı marketler, patatesinin kilosunu reyonlarında 2 liranın altında satmaya başladı.  

Ankara'da patatesin marketteki kilosu 4 TL'yi; pazardaki kilosu ise 5 TL'yi aştı. Fiyatı normal seyrinde iken 50 kuruş olan patatesin fiyatının da ki 8-10 katı bulan artışlar ile birlikte gözler bu ürüne çevrildi. Bakanlık verilerine göre; Türkiye'de 2015 yılından bu yana patates ekili alan azalıyor. Fiyatın yükselmesindeki asıl etken ise; geçen sene çiftçinin patates ekmemesi. Bütün bu etkenler birleşince patatesin fiyatındaki rekor artışın nedeni de ortaya çıkıyor.

PİYASAYA NİĞDE PATATESİ

Patatesin kilosunun 4 TL'ye çıkmasıyla gözler bu ürüne çevrildi. Patatesin pazarda 4, markette 5 TL'yi görmesinden sonra Ankara'da bazı marketler Niğde'deki üreticilerden patates temin ederek, fiyatın 2 TL’nin altına da düşmesi sağladı. Vatandaşlar ise, bu durumdan çok memnun olduklarını belirtirken; market yöneticileri, "Kaliteden değil; kendi cebimizden taviz verdik" diyor.

TÜRKİYE SURİYE'DEN PATATES ALACAK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, İstanbul'da kilogramının fiyatı 6 liranın üzerine çıkan patatesin Suriye'den ithal edilmesine izin verdiklerini açıkladı. Zeybekçi, Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 1'ini geçmemek kaydıyla Suriye'de Türkiye'nin kontrol altına aldığı bölgeden ithalatın serbest bırakıldığını, bu kapsamda TL bazında 4 bin ton patates ithal edildiğini söyledi.  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Suriye'den patates alma sebebini şöyle açıkladı: "Suriye kardeştir, oradaki insanların zenginleşmesini de isteriz. Neden Suriye dururken başka bir yerden alalım?"

PATATES VE SOĞAN TAKİBE ALINMIŞTI

Öte yandan Rekabet Kurumu geçtiğimiz mayıs ayında, Türkiye'deki patates ve soğan fiyatlarındaki artış eğiliminin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında hassasiyetle takip edildiği bildirilmişti. 

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.