Niğde'de yazılım hatası can alıyordu: Hasta ölümden döndü

Niğde'de yazılım hatası can alıyordu: Hasta ölümden döndü

Niğde Eğitim Araştırma Hastanesi Onkoloji bölümünde, bilgi sisteminde yaşanan hata nedeniyle bir hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya kaldığı ortaya çıktı.

Niğde Eğitim Araştırma Hastanesi Onkoloji bölümünde, bilgi sisteminde yaşanan hata nedeniyle bir hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya kaldığı ortaya çıktı. Hastane yönetimi tarafından kullanılan yeni yazılım sisteminin, kemoterapi ilaç dozlarını yanlış hesapladığı ve hastalara üç kat fazla doz yansıtıldığı öğrenildi. Sağlık çalışanlarının dikkati sayesinde ölümcül bir hata önlendi.

49 MİLYON TL'LİK YAZILIM İHALESİ MAH-ZEN’E VERİLDİ

Niğde İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı hastanelerde kullanılmak üzere, 36 ay süreyle yeni hastane bilgi yönetim sistemi için 49 milyon 950 bin TL’lik ihale düzenlendi. İhaleyi kazanan MAH-ZEN Grup, ancak kendi geliştirdiği bir yazılım yerine SISOFT isimli başka bir firmaya ait sistemi kullandı. Yeni sistemin devreye girmesiyle birlikte hastane süreçlerinde aksaklıklar yaşanmaya başlandı.

6 MART’TA YAŞANAN OLAY ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİRDİ

Onkoloji bölümünde 6 Mart 2025 tarihinde yaşanan olayda, doktor tarafından kemoterapi için 1 doz yazılan ilaç, sistemde 3 doz olarak göründü. Hemşirenin durumu fark etmesiyle yanlış doz hastaya uygulanmadan müdahale edildi. Tanıklar, benzer hataların daha önce de yaşandığını ve 4 doz olarak girilen bir ilacın sistemde 16 doz olarak görüldüğünü belirtti.

Sağlık çalışanları, sistemin yavaş ve hatalı çalışmasından dolayı hastaların tedavilerinde gecikmeler yaşandığını ve hekimlerin günlük hasta bakma sayısının neredeyse yarıya düştüğünü belirtti. Hastaların mağdur olması, personelle hasta yakınları arasında sık sık tartışmalara yol açtı.

Olayın hastane yetkilileri tarafından Sağlık Bakanlığı'na bildirildiği ve konunun incelemeye alındığı öğrenildi. Sağlık sektöründe yaşanan bu tür hataların ciddi sonuçlar doğurabileceği belirtilirken, yeni yazılım sisteminin neden olduğu sorunların bir an önce giderilmesi gerektiği vurgulandı.

Kaynak:Haber Merkezi/ gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.