Nefesli çalgıların profesörü Mustafa Aktaş Başkentte
AKM’deki Kastamonu günlerinde gazetemize konuşan tek nefesli çalgı üreticisi Mustafa Aktaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı profesyonel olarak Türkiye’de bu işi yapan tek isim olduğunu belirtti.
Başkent, Atatürk Kültür Merkezi’nde Kastamonu günlerine ev sahipliği yapıyor. Fuarda Türkiye’nin en ünlü sanatçılarına nefesli çalgı yapan Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylı sanatçı Mustafa Aktaş büyük ilgi görüyor. Aktaş 120 kişinin katıldığı yarışmada birinciliğe elde ederek, Türkiye’nin bakanlıktan onaylı tek nefesli çalgı üreticisi unvanını elinde bulunduruyor. Ziyaretçilere ney, kaval, zurna, düdük çalarak dinleti suna Aktaş, aynı zamanda kaliteli ve ömürlük çalgı aletleri hakkında ziyaretçileri bilgilendiriyor.
BAŞKENT’TE KASTAMONU RÜZGÂRI
Başkent'te bu yıl 15'incisi düzenlenen Kastamonu Tanıtım Günleri Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği fuarda Kastamonu’nun yöresel lezzetleri, turizmi, tarihi ve kültürel öğeleri tanıtılıyor. Kastamonu tanıtım günleri sarımsağından pastırmasına, ahşap ürünlerinden yöresel kıyafetlerine kadar ziyaretçilerine adeta görsel bir şölen sunuyor. 14 Mart Perşembe günü kapılarını açan fuar, 17 Mart Pazar akşamına kadar ziyaret edilebilecek.
BAKANLIK ONAYLI TEK SANATÇI
Fuar alanında nefesli çalığı üretimi yapan Mustafa Aktaş’ın nefesli çalgı yapımı standı büyük ilgi çekti. Ziyaretçilere ney çalarak dinleti sunan Aktaş, Türkiye’de bu işi yapan ve bakanlıktan onaylı tek usta. Gazetemize mesleği hakkında bilgi veren Aktaş 120 kişinin katıldığı yarışmada birinci olarak Kastamonu’yu temsil ettiğini belirtiyor. Aktaş, “Hem çalma hem enstrümanı yapma konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onaylı tek sanatçı benim. Hem enstrüman yapıyorum, hem çalıyorum” dedi.
ARAŞTIRMACI KİŞİLİĞE SAHİBİM
Ney, kaval, düdük, dukar, çoban kavalı ve zurna yapan Aktaş, “Zurnanın her yöresini yapıyorum. Mesela Bayburt yöresi, Kastamonu yöresi, Selanik yöresi, Arap zurnaları, Ahıska zurnaları var bunların hepsi farklıdır. Ben araştırmacı bir kişiliğe sahip olduğum için bunlar hakkında detaylı bilgiye sahibim. Ermenistan’da bir zurna var dediklerinde onu öğrenip bulup aynısını yapmam lazım. Bunların hepsinin çıkardığı sesler farklıdır” dedi.
İYİ ÇALGI SU ÇEKMEYEN AĞAÇTAN YAPILIR
Nefesli çalgıları ise genelde erik ağacı, kayısı ağacı ve kiraz ağacından yaptığını belirten Aktaş, “Burada mantık ağacın su çekmeme özelliğinin olmasıdır. Nefesli çalgılar kesinlikle su çekmemelidir. Çektiği takdirde akort bozulur, şişme yapar. Bu yüzden enstrümanın ağacı çok önemlidir. Benden birçok ünlü sanatçılar enstrüman alır. Çünkü benim ürettiğim enstrümanlarda hiçbir sorun yaşanmaz. Türkiye’nin en ünlüleri benden alır” ifadelerini kullandı.
ABANOZ AĞACI ÖMÜRLÜK
Kendisinin Türkiye’de tanınmasından dolayı ürettiği enstrümanları satmakta güçlük çekmediğini belirten Aktaş, “Ben bu alanda tek olduğum için, hangi şehre gitsem oraya enstrüman almak için devamlı müşterilerim gelir. Ürünler 75 liradan başlıyor 2 bin liraların üstüne kadar çıkabiliyor. Abanoz ağacından yapılmış zurna var. Ağacın kilosu 50 dolar. Bir zurnayı yapabilmek için 6 kilo abanoz ağacı harcıyorsunuz. Afrika’nın bataklığında yetişen bir ağaç. Kırılmaz, su çekmez, akordunu bozmaz. Ömürlüktür, çürümez. Dededen toruna devredilebilir” diye konuştu.
Emrah Özcan / HABERVAKTİM
Gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.