Necmettin Erbakan kimdir, nereli, kaç yaşında vefat etti?
Başbakanlık ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulunmuş Necmettin Erbakan kimdir, nereli, kaç yaşında vefat etti?
Alman üniversitelerinde ilk Türk ilim adamı olan ve Millî Görüş ideolojisinin kurucusu Prof. Dr. Necmettin Erbakan kimdir, nereli, kaç yaşında vefat etti?
NECMETTİN ERBAKAN KİMDİR?
Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926 tarihinde Sinop’ta dünyaya gelmiştir. Babası Mehmet Sabri Erbakan’dır. Annesi ise Sinop’un tanınmış ailelerinden birinin kızı olan Kamer Hanım’dır. Necmettin Erbakan, ilkokula Kayseri Cumhuriyet İlkokulu’nda başladı. Ağır ceza reisi olan babasının görev yerlerinin değişmesi nedeniyle, çocukluğu çeşitli yerlerde geçti. Babasının Trabzon’a tayin olması nedeniyle ilkokul eğitimini burada okul birincisi olarak tamamladı. 1937 yılında ilkokulu bitirdikten sonra yine aynı yıl İstanbul Erkek Lisesi’nde orta tahsiline devam ederken liseyi de burada birincilikle bitirdi.
Necmettin Erbakan’ın ağabeyleri Nizamettin Erbakan cilt ve deri hastalıkları profesörü, Selahattin Erbakan ise göz hastalıkları profesörüdür. Küçük kardeşleri Kemalettin Bey diş hekimi, Atifet Hanım eczacı, Akgün Erbakan ise mühendislik eğitimi almıştır ancak ticarete atılmıştır.
1948 ve 1951 yılları arasında asistanlık döneminde doktora tezine tekabül eden yeterlilik tezini hazırladı. Sınıflarda asistan olmasına rağmen ders vermesine izin verilmiştir. Almanya Aachen Teknik Üniversitesi’ne gönderilen Erbakan, Alman ordusu için araştırma yapan DVL araştırma merkezinde Profesörlerle birlikte çok başarılı çalışmalar elde etti.
1,5 yıl süre içerisinde bir tanesi doktora tezi olmak üzere 3 tez hazırlayan Necmettin Erbakan, Alman üniversitelerinde geçerli olan “Doktor” unvanını aldı. Alman Ekonomi Bakanlığı için motorların daha az yakıt yakması için araştırmalar yaparak rapor sunan ve burada da doçentlik tezini hazırlayan Erbakan, “Dizel motorlarda püskürtülen yakıtın nasıl yandığını” matematiksel olarak izah eden bu tez, Alman ilim çevrelerinde büyük ses uyandırdı. Bunun üzerine Erbakan, Almanya’nın en büyük motor fabrikası olan DEUTZ motor fabrikalarının müdürü Prof. Dr. Flats tarafından Leopar taklarının motorları ile ilgili araştırma yapması için fabrikaya davet edildi.
TÜRKİYE’NİN EN GENÇ DOÇENTİ
2’inci Dünya Savaşı’ndan sonra Alman üniversitelerinde İlk Türk ilim adamı olan Erbakan, 1953 senesinde doçentlik sınavı için İstanbul’a döndü. Erbakan, 27 yaşında Türkiye’nin en genç doçenti olma başarısını gösterdi. Araştırmalarını devam ettirmek için tekrar DEUTZ fabrikalarına dönen Erbakan, 6 ay süreyle motor araştırmaları baş mühendisi olarak, Alman ordusu için yapılan araştırma çalışmalarına katıldı.
1953 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’ne dönen Erbakan, 1954-1955 yılları arasında vatani görevini 6 aylık yedek subay öğreniminden sonra, 6 ay asteğmen, 6 ay da teğmen olarak makinelerin bakım ve tamiratları bölümünde görev yaptı.
İLK YERLİ MOTOR VE OTOMOBİL
Askerlik görevini tamamladıktan sonra tekrar üniversiteye dönen Erbakan, 1956 yıllında Türkiye’de ilk yerli motoru imal edecek olan, 200 ortaklı Gümüş Motor A.Ş’yi kurdu. Günümüzde Pancar Motor adı altında çalışan fabrikanın temelini 1 Temmuz 1956’da attı. Gümüş Motor fabrikasında seri imalat 1 Mart 1960’da başlamıştır. Erbakan, “Yeni hedef otomobillerin Türkiye’de yapılmasıdır” fikrini benimsemiş, Eskişehir Demiryolları CER atölyesinde “Devrim Otomobili” adıyla ilk yerli otomobil Erbakan tarafından imal edilmiştir. Askeri yönetim Gümüş Motor fabrikasını gezmiş, büyük ilgi ve heyecan duymuşlardır ve Erbakan 200’ye yakın General ve üst rütbeli subaya Sanayi Konferansı vermiştir.
BAĞIMSIZ OLARAK SEÇİLDİ
1965 yılında profesör olan Erbakan, 1966’da Odalar Birliği Sanayi Dairesi Başkanlığına getirildi. Genel Sekreter olarak da görev yapan Erbakan, 1968’de Odalar Birliği İdare Heyeti üyesi olurken, 1969’da bu birliğe başkan oldu.
Necmettin Erbakan, 1967 yılında evlendi. Sanayiye gerekli ilginin gösterilmemesi üzerine siyasete atıldı. Erbakan, 1969 seçimlerinde Konya’dan bağımsız olarak adaylığını koydu ve seçilerek meclise girdi.
24 Ocak 1970 yılında Millî Görüş’ün ilk partisi olan Milli Nizam Partisi’ni kurdu. 1971’de ihtilal yönetiminin baskısıyla parti kapatıldı. 11 Ekim 1972’de Milli Selamet Partisi’ni kuran Erbakan, 1973 seçimlerinde yüzde 12 oy alarak meclise girdi.
MSP-CHP koalisyonunun bozulmasından sonra dörtlü koalisyonda yer alarak Başbakan yardımcılığı ve Ekonomik Kurul Başkanlığı görevini üstlendi. 1977 seçimlerinden sonra kurulan üçlü koalisyonda da bu görevi devam ettirerek 4 yıl süreyle hükümet ortağı oldu.
1978 yılının başında 12 Eylül 1980’e kadar muhalefette kalan MSP’nin Genel Başkanlığını yürüten Necmettin Erbakan, 12 Eylül Darbesi’yle birlikte 1987 yılına kadar politikadan uzak kaldı. Eylül 1987’deki referandumla yeniden siyasi haklarını elde ederek Refah Partisini kurarak Konya’dan milletvekili seçildi.
D-8’İ KURDU
1995 seçimlerinde Refah Partisi yüzde 21,7 oy alarak birinci parti olmuştur. Bunun üzerine hükümeti kurma görevini alarak 7 Temmuz’da Türkiye’nin Başbakanı olmuştur. Uluslararası ekonomi alanda gelişmekte olan Türkiye, Endonezya, İran, Mısır, Pakistan, Malezya, Nijerya ve Bangladeş’in olduğu “Development-8” D-8’i kurdu. 1998 yılında Refah Partisi’nin kapatılmasıyla 5 yıl siyasi yasaklı halen gelen Erbakan 11 Mayıs 2003’te Saadet Partisi Genel Başkanı seçilmiştir.
Erbakan, kamuoyunda “Kayıp Trilyon” davası olarak bilinen davada, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 Mart 2002’de “özel evrakta sahtecilik” suçundan 2 yıl 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve yargıtay bu cezayı onadı.
Ankara Numune Hastanesi’nden aldığı sağlık raporu doğrultusunda infazı ertelenen Erbakan’ın aldığı hapis cezası, ev hapsine çevrildi. Erbakan’ın ev hapsi, Adli Tıp Kurumu’nun “sürekli hastalık” raporu doğrultusunda dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 19 Ağustos 2008’de affedildi.
Erbakan, evli ve 3 çocuk babasıdır. Sol ayak damarlarındaki iltihaplanma nedeniyle uzun zamandan beri özel Güven Hastanesi’nde tedavi gören Milli Görüş lideri 54. Hükümet Başkanı ve Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, kalp yetmezliği nedeniyle 27 Şubat 2011 günü öğle saatlerinde hakka kavuştu.
Eray Zobu / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.