Ne ev sahibi ne de kiracı masum: Gayrimenkul piyasasında kiralık oda dönemi!
Gayrimenkul sahiplerinin internet üzerinden oda kiralamaya başlamasının ardından, konuyu gazetemize değerlendiren ATEM Başkanı Hakan Akçam, ‘‘Gayrimenkul sahipleri kira getirisini daha da artırmak için çabalıyor. Yasal düzenleme şart’’ dedi.
Belirledikleri fahiş kira fiyatları nedeniyle kiracı bulmakta zorlanan ev sahipleri bu sefer de çözümü evlerinin odalarını kiralamakta buldu. Aynı evin içinde kirada oturan birden fazla kişi olması tartışmaları beraberinde getirdi.
Türk aile yapısına uygun olup olmadığı konusunda da tartışılan ve yasal olmayan bu sistem, ev sahiplerinin yüzünü güldürdü. Odalar için neredeyse kiralık bir ev kadar ücret isteyen ev sahipleri ise fırsatçılıklarıyla gayrimenkul piyasasını şaşırttı. Diğer yandan kiraladıkları evin odalarını başkalarına kiralamaya çalışan, kiracılar da bu durumdan rant sağlamaya çalışıyor.
BU DOYUMSUZLUKTUR
Olayın artık iddia boyutunu aştığını söyleyen Akçam, ‘‘Fahiş kira artışlarından sonra, Ankara’da da artık bu tarz işler karşımıza çıkıyor. Kira getirilerini daha da artırmak için gayrimenkul sahipleri bu tarz yöntemlere başvuruyor. Bu yöntemi ise günübirlik, haftalık ve aylık olarak uyguluyorlar. Kira fiyatlarının getirisinden memnun olmayan bu kişiler bu sistemde daha fazla para kazanıyor. Bence bu bir doyumsuzluktur. Vatandaşın kira bulmakta zorlandığı şu ortamda bu sistem vicdansızlıktır, yanlıştır ve yasal olmadığını düşünüyorum’’ ifadelerinde bulundu.
KİRACILAR DA MASUM DEĞİL
‘‘Kiracılar da pek masum değil’’, diyen Akçam, ‘‘Olaylar iddia boyutunu aştı bu artık bir gerçek. Örnek verecek olursam, kiracılar 10 bin TL’ye kiraladıkları bir evin her odasını 3-4 bin TL gibi rakamlara kiralıyor. Kiracı bu durumda alt kiracı oluyor. Tanıdık çevresinden ve ya tanımadığı kişilere oda kiralayan kiracılar da bu olaydan rant sağlamaya çalışıyor. Diğer yandan ev sahipleri ise odaları ayrı ayrı kiralayarak gayrimenkul piyasasına adeta bir otel sistemi getiriyor. Kira için istenen ücretler ise dudak uçuklatıyor. 8-9 bin TL civarında bir değeri olan evin odalarından 10-15 hatta 30 bin TL gibi aylık ücretler isteniyor. Bu da çok hoş bir durum değil. Haksız kazançtır. Vatandaş ev kiralamakta zorlanırken hatta psikolojik bir sınav verirken bu fırsatçılık çok yanlıştır. Fiyatı, ederi neyse o şekilde kiralamaları gerekiyor.
ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR
Konunun çözümü basit diyen Akçam, ‘‘Konut sahipleri yapılan kontratlara maddeler ekleyebilir. Bu maddeler örneğin, evi kiralayacak şahsın evin odalarını 3. Ve 4. kişilere kiralaması yasaktır gibi. Tavırların çok net olması gerekir. En büyük sorunlar zaten kira kontratını iyi hazırlayamama gibi durumlarda nükseder. Bunlara ek olarak hükümetin ayrıca bir çalışması olacak bizler de bekliyoruz. Yakın zamanda gerekli yasal denetimler ve yasalar ortaya çıkacaktır. Para cezaları ve hapis cezaları yani caydırıcılık alınacak önlemlerde önemli bir noktadır. Benim son önerim şöyle olsun, altına imzasını atacağınız ve ya attıracağınız kontratı iyice bir okumanız ayrıca profesyonel şekilde hazırlamanız gereklidir. Kiracıların tek odayı kabul etmemeleri tepki göstermeleri gerekir. Kabul ettikleri vakit aynı evin içinde tanımadıkları insanlarla birlikte evi paylaşmak zorunda kalırlar. Ayrıca fahiş fiyatlar da göz ardı edilmemelidir’’ diyerek cümlelerini noktaladı.
Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.