NAKLİYE SEKTÖRÜNDEKİ DRAM

NAKLİYE SEKTÖRÜNDEKİ DRAM

Çeşitli sebeplerden dolayı her gün binlerce vatandaş bir yerden bir yere evini taşımak zorunda kalıyor. Bu iş için ise nakliye firmalarına büyük bir iş düşüyor. Habervaktim, nakliyecilerle konuşarak sektörde yaşadıkları sorunları dinledi.

 

 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

 

Taşıma sektöründe yaşanan sıkıntılar giderek çoğalıyor. Piyasada dolaşan çoğu nakliyeci belgesiz ve kaçak bir şekilde vatandaşa hizmet sunmaya çalışıyor. Mağdur olan ise sürekli vatandaş oluyor. Bizde taşıma sektöründe yaşanan sıkıntıları vergisini veren ve gerekli tüm belgelerini alarak çalışan nakliyecilerle konuştuk. Merkezi Ankara Siteler'de olan Aşkın Nakliyat'ın sorumlu müdürü İbrahim Erdem ile yaptığımız söyleşi şöyle:  

PROFESYONEL HİZMET

-Firmanız hakkında bilgi verir misiniz?

Aşkın Nakliyat 2000 yılında kuruldu. Şehiriçi, şehirdışı, şehirlerarası olmak üzere nakliyat taşımacılığı ve proje taşımacılığı gerçekleştiriyoruz.

-Proje taşımacılı nedir?

Proje taşımacılığı bir hizmeti, ağır ve hacimli yükleri profesyonel ekibimizle planlı bir şekilde istenilen noktaya sağ salim ulaştırmaktadır. Mesela akıllı sınıf projesindeki tüm malzemeleri depomuza koyduk. Bize verdikleri listeyle tüm malzemeleri yerlerine ulaştırdık.

BİZİ TAVSİYEYLE BULURLAR

-Taşımacılığın yoğun olduğu zamanlar var mıdır?

Yaz ayında genelde şehirlerarası nakliye çok olur. Sonbaharda ise şehiriçi işlerimiz hız kazanır. Bu mevsimde potansiyele yetişemediğimiz bile oluyor. Bir de tayinler döneminde işlerimiz çokça artıyor.

-Müşterileriniz sizi nasıl buluyor?

Bizim müşterilerimiz genelde tavsiye ile bize gelir. İşimizi profesyonel bir şekilde yerine getirmek için büyük bir çaba gösterdiğimiz için eski müşterilerimizin selamıyla gelen çoğunlukta.

NAKLİYECİLİKTE TİTİZLİK ÖNEMLİ

-Taşıma işlemlerini nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Anlaştığımız eve gününde ve saatinde gider tüm eşyayı komple ambalajlayıp kendi kadromuzla araçlarımıza yükleriz. Gittiğimiz yerde de eşyaya zarar gelmeyecek bir şekilde boşaltırız. Mobilyaları kurarak sapasağlam bir şekilde teslim ederiz. Bizim işimizde titizlik çok önemlidir.

-Taşınırken eşyaya zarar geldiği oluyor mu?

Biz müşterimizin eşyasını taşırken gerekli özeni gösteriyoruz. Ancak bazen sıkıntılar çıkabiliyor. Eski eşyalar yıpranmalardan dolayı hafif zarar görüyor. Herhangi bir sorun olduğu zaman biz Aşkın Nakliyat olarak elimizden geldiği kadar yardımcı oluyoruz. Müşterimizi zor durumda asla bırakmıyoruz. Sigorta şirketleri önceden eşyayı sigortalıyordu ancak şimdi kimse sigortalamıyor.

SUİSTİMALLER ARTTI

-Neden?

Biz eşyayı taşıyacağımız zaman müşterimize eşyaların sigortalandığını belirtiyoruz. Ancak bazı kişiler bunu suiistimal ediyor. Bazılarının 50 liralık hasarı oluyor ancak o kişiler 2- 3 binlik bir hasar çıkarıyor. Bunun için sigorta firmaları sıcak bakmıyorlar eşyaları sigortalamayı. 2 senedir böyle.

-Kaç araçla çalışıyorsunuz?

 4 tane aracımız var.

-Bu araçlar için belli bir belge isteniyor mu?

Tabii ki nakliye işi yapan araçların K-3 belgesi olması lazım. Bu belgeyle ev ve büro eşyası taşınır. Ancak bu belgesiz firma bir sürü.

BELGESİZ ÇALIŞANLAR ÇOĞALIYOR

-Bu K-3 belgesi ne kadar ve bu belgeyi almadan çalışanlar var mı?

Yaklaşık 20 bin TL. Bu belge şahıslara değil araçlara verilir. Bu belgeye sahip Ankara'da 250 tane firma var. Ancak belgesi olmayan yaklaşık bin 500 tane firma var.

-Bu belgenin pahalı olması nakliye ücretlerini etkiliyor mu?

Etkilemez mi. Hem bu belgeye para veriyoruz hem de belgesiz çalışan nakliyecilerle rekabette olduğumuz için bir hayli zorlanıyoruz. Kaçak çalışan nakliyecilerin ne ofisi nede devlete verdiği belge parası var. Eleman da tutmuyor. Eşyayı paldır küldür yüklüyorlar. Ucuz diye de vatandaş bu kişilere gidiyor.

KAÇAK NAKLİYECİ ZULMÜ

- O kaçak çalışan nakliyeciler işlerini layıkıyla yerine getiriyor mu?

Müşterilerinin eşyalarına zarar veriyorlar. İlk önce parada müşterileriyle anlaşıyorlar daha sonra eşya fazla geldi mi 'Biz bu eşyayı bu paraya taşıyamayız. Biraz daha fazla para vereceksiniz' diyorlar. İnsanlar mecbur zor durumda kalmamak için kabul ediyor ve vermek zorunda kalıyor. İnsanlar ben hata yaptım diyor ama iş işten gidiyor.

-Siz bu tip olayla karşılaştınız mı?

Hatırlı bir dostun selamıyla gelen bir müşterimiz vardı. Biz fiyatta anlaştık ben onlardan haber bekliyorum. Aramadılar vazgeçtiklerini düşündüm. 4-5 gün sonra telefon açtılar 'biz başkasıyla daha uygun bir fiyata anlaşmıştık. Eşyalarımızı taşımadılar kaporayı da vermediler. Siz gelin taşıyın' dediler. Bu olaylar yaşandıktan sonra o kişiler kepaze olmuş resmen. Nakliye parasını vermişler adamlar yok para da yok. Belgesiz çalışan kişiler kaliteli bir hizmet veremiyor zaten. Sürekli müşterilerin mağdur olduğunu işitiyoruz.

MÜŞTERİ MAĞDUR EDİLMESİN

-Bu rekabet ortamında işleriniz nasıl peki?

Düşük fiyatlara da çalışsak kaliteli bir hizmet sunduğumuz ve güven verdiğimiz için çok şükür işimiz oluyor.

-Belgesiz çalışanlara karşı bir yaptırım uygulanmıyor mu?

Bin 40 lira bir ceza var belgesiz çalışanlara. Ama o kişiler bir araba almış ceza da yiyor onu önemsemiyor. Kazandığına bakıyor 'ben bunu zaten yaptığım işlerle kazanırım' diyor. Fazla bir gideri olmadığı için önemsemiyor.

-Bu işin çözülmesi için bir öneriniz var mıdır?

Direkt o kişinin aracına el konulmalı. Devletin bu kişileri kurumsallaştırmaya teşvik etmesi lazım. 'Müşteri mağdur edilmeyecek memnun edilecek' bilincinin yerleştirilmesi lazım.

 

GEMİ MAZOTU TIRLARA KOYULUYOR

-Size mazot konusunda bir devlet yardımı olsa nakliye fiyatları düşer mi?

Şimdi size çok ilginç şeyler söyleyeceğim. Devlet gemilere mazotu çok ucuza veriyor denizlerdeki araçlardan vergi felan almadıklarından dolayı. Çok büyük lojistik firmaları da 4-5 tane gemi alıyor. Bu gemilerle ne yapıyorlar biliyor musunuz? Bu firmalar, devletten gemileri için aldıkları ucuz mazotu gemilerinde kullanmayıp kamyonlarında kullanıyor. Gemiler tamamen göstermelik iş dahi yapmayanlar var. Mazot ucuz olduğu için o firmalar nakliyeyi de çok ucuza yapıyorlar. Şimdi bizde mi gemi alalım? Bu işi yapan çok kişiler var. Adını vermeyim bir vatandaşın 100 tırı 4 gemisi var. Gemiler yatıyor o gemilerin mazotunu alıyor bir de benzinlik kurmuş gemi için aldıkları mazotları kendi benzinliklerinde biriktiriyorlar.

TERÖRDEN DOLAYI GİDEMİYORUZ

-Nakliye için Doğu ve Güneydoğu'ya da sıkça gidiyorsunuz. Terör olayları işlerinizi etkiledi mi?

İnanılmaz bir derecede etkiledi. Biz genelde Doğu'ya çalışan bir firmayız. Biz bu sene müşterilerimiz çokça ısrar etmesine rağmen biz yine gitmedik, gidemedik daha doğrusu. Allah göstermesin ben aracımı göndersem benim aracımı yaksalar elemanıma bir şey yapsalar ben batarım ağabey. Biz bu riski göze alamadığımız için bir süreliğine Doğu'ya gidişleri durdurduk. Gönderemiyoruz cesaret edemiyoruz. Müşterilerimiz 'yeter ki gelin daha fazla para verelim' diyorlar. Biz onu bile reddediyoruz. Bazı nakliyeciler gidiyor giden de borcu harcı olan insanlar, artık borç bunaltıyor ne yapsın mecbur çalışacak.

ELEMAN FİRMANIN AYNASIDIR

-İşinizdeki başka sıkıntılardan bahsedebilir misiniz?

Şuan nakliye ücretleri gerçekten çok düşük. Kalifiye eleman bulmak çok zor. İşi yapan elemanın senin aynandır. Elemanımızın yaptığı en ufak bir hata bize yansır. Çünkü biz müşterimizin evine giriyoruz, özel eşyalarını taşıyoruz. Onun için elemanın iyi olması gerekiyor.

-Şuana kadar eleman konusunda sıkıntıyla karşılaştınız mı?

Şimdiye kadar kötü bir olay yaşamadık. Örnek veriyorum öyle müşterilerimiz oluyor ki önceden gardloplarının içine altın biriktirmişler, para saklamışlar sonradan unutup gitmişler. Bizim elemanlarımız sökerken bulmuş ve bizde aileye teslim ettik. İşte elemanını iyi seçeceksin ki müşterinin malına tenezzül etmeyecek.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.