Nakit paranız cebinizde kalıyor

Nakit paranız cebinizde kalıyor

Barter sisteminin Türkiye’de ve Ortadoğu’da en büyük firması olan Türk Barter’ın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Sırrı Şimşek bu sistemin inceliklerini anlattı.

UĞUR ÖĞÜT/HABERVAKTİM

Dünya’da yaygın olan barter sistemini 20 yıldan fazladır Türkiye’de uygulayan Türk Barter’ın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Sırrı Şimşek şirketlerin bu sistemde büyük avantajı olduğunu söyledi. Türk ekonomisine katkı sağlamak ve barter bilincinin daha doğru anlaşılması için uğraştıklarını söyleyen Sırrı Şimşek “Barter, şirketlerin stoklarını satışlarını arttırıyor, alacaklarını tahsil ediyor, borçlarını yapılandırıp, atıl kapasitesinin yükselmesini sağlıyor’’ dedi.

ÜRÜN İLE ÜRÜN ALIYORSUNUZ

Şirketlerin hiçbir şekilde nakit para vermeden ürün satın alabildiklerini belirten Şimşek, “Bir barter üyesi sisteme dâhil olurken bir talebin karşılanması dikkate alınmıştır. Bu nedenle üyeliklerin başlangıçları %95 gibi bir oranla firmalar satış yaparak alacaklı olurlar. Türk Barter’ın proje yaklaşımlı hizmeti ile satış ve alış yapacak olan üye barter işlemlerinde birkaç adım ilerisine hazırlıklıdır. Satın alma süreci başladığında nakit vererek ihtiyacını karşılayacağı bir ürünü, daha önce satışını yaptığı ürün alacağına karşılık satın alabilir. Bu süreçlerin ilk adımı olan satış ayağında ise üyenin sattığı ürün özellikle de kendisinden çok satın alan için daha çok önemli ise yürütülen barter satış ve alış faaliyetleri nakdin tasarrufunu tam olarak sağlamaktadır” dedi.

PAZARIMIZ AĞIRLIKLI KOBİ’LERDEN OLUŞMAKTADIR

Ayrıca şirketler için bir pazar oluşturduklarını öne süren Şimşek, “Barter sisteminin önemli avantajlarından biri firmaların halen sürdürdükleri pazarlama faaliyetlerindeki hedef piyasanın üzerine bir ek olarak gelmesidir. Özellikle girişimcilerin başlangıç yıllarında Barter ortak pazarı oldukça ciddi bir satış potansiyeli sunmaktadır. Öz sermayenin ve nakit akış dengelerinin çok iyi kontrol edilmesi gereken dönemde barter sistemi, çok iyi bir geçiş süreci sağlar. Türk Barter ortak pazarımız ağırlıklı KOBİ’lerden oluşmaktadır. Bu yönü ile dinamik bir pazar içinde her sektörden faaliyet gösteren firmalar ile işbirliği imkânı bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

KAR ORANINDA ARTIŞ

Barter sisteminin şirketlerin gelişimine de büyük katkı sağladığını aktıran Şimşek, “Üye firmalara alternatif ticaret ve finans modeli olan barterı kullanmalarını önerirken başlangıçta atıl olan iş gücünü ve kapasitenin zorlanarak %5 ile 10 arasında bir fazla üretim yapılmasını talep eder. Bu ürünler barter sistemine arz edilir. Talep karşılığında satışları gerçekleştiğinde kar oranında artış gerçekleşir. Elde edilen alacak ile nakit harcayarak alınması düşünülen bir ürün Barter Ortak Pazarı’ndan temin edildiğinde de atıl olan kapasitenin tam olarak değerlendirilmesi yapılmış olur” diye konuştu.

FİRMANIN SATIŞLARINI ARTTIRIYORUZ

Barter sistemiyle şirketlerin satışlarının da arttığını iddia eden Şimşek, “Atıl kapasitenin işletilmesi neticesinde satışlar havuzuna bir de barter modelini ekleyen firmanın satışlarının arttığından bahsetmek mümkündür. Üye firmaların barter sistemini ek satışlar olarak kullanması dışındaki uygulamaları nakit akış dengesine müdahaleyi gerektirebilir. Bu duruma düşmeden planlı ve koordineli hareket ederek üyenin barter modeline yaklaşımını alternatif olarak algılaması sağlanır” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.