Mustafa Toruntay: ‘Mağduriyet Giderilsin’

Mustafa Toruntay: ‘Mağduriyet Giderilsin’

Öz Taşıma-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, kadro alamayan yaklaşık 85 bin işçi için, "Bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz’’ dedi.

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Taşıma-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay basın mensupları için verilen iftarda soruları yanıtladı. Taşeron meselesi ile ilgili çözüme kavuşturulamayan meseleler olduğunu söyleyen Toruntay, “Toplu sözleşme yapma ve çalışanların haklarını ileri taşıma noktasında 900 bin işçinin şimdilik ciddi bir hakkı görülmüyor. Bu işin bir ayağı eksik. Umuyoruz yeni oluşacak mecliste bu sorunlar çözülür” dedi.

İKİNCİ TURA KALMAZ

Toruntay, sendika genel merkezinde basın mensupları için verilen iftarda, soruları yanıtladı ve açıklamalarda bulundu. Yaklaşan seçimlerle ilgili açıklamalarda bulunan Toruntay, seçim sürecinin ilk turda biteceğine ve parlamentonun ilk turda kurulacağına inandıklarını belirtti. Toruntay hangi partinin ne kadar vekil çıkaracağını tahmin etmenin zor olduğunu söyleyerek, “Ortada ittifaklar var. İttifakın olduğu yerde de Cumhurbaşkanımız tekrar seçilir. Önemli olan seçimin yaklaştığı şu günlerde yapılan seçim kampanyaların ülkenin birlik ve beraberliğini bozmadan yapılması” dedi.

BİR AYAĞI EKSİK KALDI

Taşeron düzenlemesinin sağladığı kazanımlarla ilgili bir soruya, "Taşeron meselesiyle alakalı çözüme kavuşan konular oldu ama bu işin bir ayağı eksik. Bize göre bu konuda daha yapılması gereken işler var" karşılığını veren Toruntay, şunları kaydetti, "Toplu sözleşme yapma ve çalışanların haklarını ileri taşıma noktasında 900 bin işçinin şimdilik ciddi bir hakkı görülmüyor. Yüksek Hakem Kurulu'ndan çıkan şartlara göre hareket edilecek. Bence bu sıkıntılı bir süreçtir. Umuyoruz yeni oluşacak Meclis, bununla ilgili bir çerçeve anlaşması çıkartıp, kadroya geçen bu arkadaşlarımızın da serbest toplu pazarlık sistemi içerisindeki diğer sendikalılar gibi haklarını almasını sağlar."

İŞ BARIŞINI SAĞLAMALI, HAKLARI İLERİ TAŞIMALI

Partilerin seçim beyanname ve bildirgelerinde çalışma hayatına dair vaatleri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Toruntay, çalışanların iş barışını sağlayacak ve haklarını ileriye taşıyacak her yaklaşımı değerli bulduklarını söyledi. Toruntay, yeni sistemde bakanlıkların birleştirilmesine yönelikte açıklamalarda bulunarak şunları kaydetti, “Bu yönde bazı söylemler var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birleştirileceği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanımız bu konuyu son haftada işleyeceğini ifade etti. Biz bakanlık sayısının 20’nin altına düşeceğini biliyoruz. Ama hangi bakanlık birleşir onu zamanla göreceğiz” dedi.

HAK-İŞ KONGRESİ ÖNE ALINDI

Döviz kurundaki dalgalanmaların son günlerde düştüğünü belirten Toruntay, seçim sonrasına kadar dövizin dalgalanmasının devam edeceğini seçim sonrası önlemlerin alınacağını düşündüklerini belirtti. Hak-İş Konfederasyonu’nun kongresinin erken bir tarihe alındığını da söyleyen Toruntay, “2019 yılında yapılacak yerel seçimler dolayısıyla, seçim ortamında bir kongre olmasın diye erken bir tarihe aldık. 2019 yılının Haziran ayı sonunda kongremizi gerçekleştireceğiz” dedi.

MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ

Son yıllarda sendikalı sayısının azalmasını ve yeni kurulacak sistemde bu konunun destekleneceğini düşünüyor musunuz sorusuna, mücadelemize devam edeceğiz diyen Toruntay şu ifadeleri kullandı, “Geçmiş dönemlerde sendikalı örgütlenmenin önüne birçok engeller geldi. Sendikalar bunu el birliği ile aştı. Önümüzdeki süreçte de mücadelemize devam edeceğiz. Biz daha çok çalışıp, ilgililere taleplerimizi iletip çözüm aramalıyız” dedi.

MAĞDURİYET GİDERİLSİN İSTİYORUZ

Toruntay, kadro alamayan yaklaşık 85 bin işçi için, "Bu mağduriyetin de bin an evvel giderilmesini istiyoruz. İnşallah hükümet yetkililerimiz bu sorunu da çözecektir. Mart ayından bu yana yatığımız görüşmelerde ileri bir tarihe atılmıştı. Son haftalarda bununla ilgili bir takım çalışmalar görüyoruz ama çok umutlu değiliz. Bir an önce çözülmesini istiyoruz. 900 bin kişiye kadro verip 85 bin kişiye kadro vermemek adil olmadı" ifadesini kullandı.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.