Muhtaçları unutmayalım
Keçiören Müftüsü Dr. İhsan İlhan, Ramazan’da şaşalı sofralarda değil, muhtaca yardımda buluşmamız gerektiğini belirterek, ‘‘Her mahalledeki Müslümanlar muhtaçlarını, bilmeli ve bu mübarek ayda onlara sahip çıkmalı” dedi.
Keçiören Müftüsü Dr. İhsan İlhan Ramazan Ayı’nda yetim, muhtaç ve ihtiyaç sahiplerinin hatırlanması gerektiğini, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını gidermenin bir eğitim olduğunu unutmamamız gerektiğini belirterek, “Her mahalledeki Müslümanlar kendi ihtiyaç sahiplerini, yetim ve muhtaçlarını bilmeli ve bu mübarek Ramazan Ayı’nda onlara sahip çıkarak ellerinden tutmalı. Bunun Müslümanlar için en büyük kurtuluş olduğu da unutulmamalı” dedi.
İHTİYAÇLARINI GİDERMEK EĞİTİMDİR
Ramazanın en önemli unsurlarından birisinin ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını gidermek olduğunu belirten İlhan, ihtiyaç sahiplerini hissedebilmenin, onların ihtiyaçlarını gidererek mutlu etmenin ve onları unutmamanın önemli olduğunu vurguladı. İlhan, “İhtiyaç sahiplerinin, yetimlerin ve muhtaçların ihtiyaçlarını gidermek bir eğitimdir. Ramazan’da aldığımız bu bilgiyle ve tatbikatla Ramazan sonrasında dahi düşünmektir. Peygamber Efendimiz Ramazan geldiğinde Şaban Ayı’nın son günlerinde bir hutbe okur ve hutbesinde müminlere bir içimlik su, süt ya da bir hurmayla dahi iftar ettirmelerini ve bunun mükâfatının çok büyük olduğunu ifade etmekle bir hurmayla dahi olsa oruçluya iftar açtırmanın önemini bize vurgulamıştır” diye konuştu.
İFTAR ETTİRMENİN MÜKÂFATI BÜYÜK
İlhan sözlerine şöyle sürdürdü, “Peygamber Efendimiz neden bunu belirtme ihtiyacı duyuyor? Çünkü sahabeden bazıları diyor ki; ya Resulullah bizim iftar verebilecek imkânımız yok, güzel bir sofra donatamayacağız. Ne yapalım? diye sormuşlardır. Peygamber Efendimiz bu sevaptan mahrum kalmamaları için her hal ve durumda ekonomik durumumuz ne olursa olsun, bir hurmayla dahi olsa bile bir hayır yapmamız, bir iftar açtırmamız gerektiğini belirtiyor. Oruçlu bir mümine oruç açtırmanın, iftarlının tuttuğu orucun sevabından hiçbir şey eksilmeden bizimde bu sevaba ortak olmak gibi bir kıymeti olduğunu peygamber efendimiz bizlere beyan ediyor.”
MÜSLÜMANLAR İÇİN KURTULUŞ YOLUDUR
İlhan, “İftar etmek demek, şaşalı toplantılar yapmak, mükellef sofralarla zenginleri kayırmak, çevremizdeki insanlarla buluşmak değildir. Bunlar da olsun fakat sofralar çok şaşalı ve abartılı olmamalıdır. Olması gereken örfün içerisinde olmalı. Bu işi daha da kolaylaştırır ve sayıyı artırır. İftar eş, dost olarak sevgi ve kardeşliği artırmak için olabilir, olması da gerekir. Ama asıl olması gereken yetimler, ihtiyaç sahipleri, muhtaç olan insanlara ulaşabilmektir. Dostluk anlamında yaptığımız buluşmaları her zaman yapabiliriz. Ama Ramazan ayı içerisinde ihtiyaç sahiplerinin elinden tutmanın bir eğitim olduğunu, Müslümanlar için en büyük kurtuluş olduğunu bilmek zorundayız” dedi.
DİNİN EN ÖNEMLİ UNSURU VEREBİLMEKTİR
Peygamber efendimizin “Sizin zayıflarınızın duasıyla ve ihlaslarıyla Allah size rahmet eder” dediğini vurgulayan İlhan, “ Bugün biz Müslümanların içerisinde bulunduğu girdap ve parçalanmışlıktan kurtulmanın ezilmekten kurtulmanın en önemli unsurlarından birisi her Müslümanın ihtiyaç sahibi ve yetimlerin elinden tutması, böylece onların dualarıyla yeniden izzet ve ikbalimize çıkmamız vesile olacaktır.” dedi. Dinin en önemli unsurunun kazandıklarımızdan mahrum olanlara, hakkı olanlara verebilmek olduğunu söyleyen İlhan, bunlarında yetim ve ihtiyaç sahipleri olduğunu, bu yüzden her mahalledeki Müslümanlar kendi ihtiyaç sahiplerini, yetim ve öksüzlerini bilmesi gerektiğini belirtti.
RAMAZAN’DA TERAVİH ÖNEMLİ BİR HAKİKATTİR
Ramazan ayının ibadet ayı olduğunu da hatırlatan İlhan Ramazan’da teravih namazlarının önemli bir hakikat olduğunu, teravih namazlarının önemini unutmamamız gerektiğini de vurguladı. İlhan, “Ramazan ibadet ayıdır. İbadetimiz orucumuz, imsakımız, iftarımız, sadakamız ve Kur’an ve mukabelelerimiz ile teheccüt ve teravih namazlarımızla yapılmasıdır. Bunun için özellik ile teravih namazları Ramazan’da önemli bir hakikattir. Hz. Ali (r.a.) Hz. Ömer’in (r.a) Ramazan ayında cemaatin farklı farklı kıldığı namaz ibadetini tek imam etrafında toplayarak cemaat oluşturmasına ‘O camileri şenlendirdiği, nurlandırdığı gibi Allah’ta onun kalbini nurlandırsın’ diye dua etmişti. Demek ki camilerimizin de nurlanmasının en önemli unsuru teravih namazlarıdır. Bu nedenle ki Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ‘Kim ki orucunu inanarak tutar ve gecesini Rabbinden sevabını bekleyerek ihya ederse onun günahları bağışlanır’ diye müjdelemesiyle hem orucumuzla hem de teravih namazlarımızla, Ramazanı bütün unsurlarıyla bir ibadet şuuruyla yerine getirmemiz bizim için vazgeçilmezdir” dedi.
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.