Mimarisiyle Ankara’da tek: İşte Selçuklu’nun izlerini taşıyan o cami!
Ankara’nın en eski camilerinden biri olan Aslanhane cami görenleri mest ediyor. Ankara’da tek olmasıyla bilinen cami Selçuklu’nun izlerini taşıyor.
Ankara’nın eski camilerinden biri olan Aslanhane cami, Altındağ, Ulus Samanpazarı semtinde, Kılıçaslan Mahallesinde, Kurnaz Sokak ile Can Sokakta yer almaktadır. Selçuklunun izlerini taşıyan cami Ankara’da tek olup, işçiliğiyle görenleri mest etmektedir. Yapım tarihi net olarak bilinmeyen caminin 13’ünci yüzyıllarda inşa edildiği düşünülüyor. Oldukça ince işçilikle yapılan caminin inşaatında Bizans ve Roma döneminden kalma malzemeler kullanılmıştır.
MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Tek kattan oluşan cami 24 ahşap ayak üzerinde bulunmaktadır. Bizans ve Roma döneminden kalma malzemelerin kullanıldığı camide mahfili bulunmaktadır. Dışarıdan sade bir görüntüye sahip olan cami iç kısmında tam tersi oldukça süslü ve dikkat çekici bir görüntüye sahiptir. Sütun başlıkları devşirme mermerden yapılmıştır. Başlıklar mermer oyma tekniği ile yapılmış olan Korinth ve Dor tipi sütun başlıklarıdır. Eğimi araziye göre yapıldığından dolayı dış cephesi farklı bir tasarıma sahiptir. Caminin yapısının araziye uyum sağlaması açısından eğimin üzerine bir balkon yapılmış ve alt kısmı doldurularak desteklenmiştir.
İKİ TEKNİK BİR ARADA
Caminin içerisinde bulunan mihrap, Anadolu’daki en önemli çini mozaik örneklerinden birine sahiptir. Mihrapta alçı kabartma ve çini mozaik teknikleri birlikte uygulanmıştır. Anadolu’da bu şekilde yapılan ilk örnektir. Alçı kabartmaları, Büyük Selçuklu alçı kabartma yansımasıdır. Çini mozaiklerinde seçiminde Selçuklunun klasikmiş olan siyah, patlıcan moru ve firuze renkleri kullanılmıştır. Mihrabın orta kısmında bulunan rozet, alçı kabartma tekniğinden yapılmıştır. Üst kısmı da alçı kabartma tekniği ile yapılan mihrapta gölge ve ışık efekti bulunmaktadır. Soyut ejderha figürü görülmektedir.
SELÇUKLU İZLERİ TAŞIYAN MİNBER
Caminin minberi ceviz ağacından yapılmıştır. Dönemin en güzel örneklerinden olan minberin durumu günümüzde de oldukça iyidir. Yenilenme çalışmalarında sadece külah ve şerefe kısmı düzenlenen minberin yan ayakları ve şerefe altındaki bölümleri Selçuklu dönemini yansıtır ve Kündekarinin tekniğinin başarılı bir örneğidir. Minberin korkuluk kısmı çatma tekniği uygulanarak yapılmıştır ve kafes görüntüsü oluşturmaktadır. Baklava, çokgen ve yıldız gibi geometrik şekillerden oluşan aynalık kısımları ayrı bir hava katıyor.
ÇİVİSİZ, AHŞAP TAVAN
Caminin tavanı oldukça iyi bir işçiliğe sahiptir. Çantı tekniği ile yapılan ahşap işlemeli tavan mükemmel görüntüsüyle görenleri mest ediyor. Çivi kullanılmadan yapılan cami örneklerinin en iyilerinden. Ahşapların birbirine geçirilmesiyle yapılan tavan Anadolu’da görülen ahşap tavanlardan en iyilerindendir.
Caminin yer aldığı nokta oldukça merkezi bir yer alıp rahatlıkla ulaşım sağlayabileceğiniz bir konuma sahiptir. At Pazarına çıkan caddenin kesiştiği noktada türbesi yer alan Ali Şerafettin ismiyle de bilinen Aslanhane Cami günümüzde de ibadete açıktır.
Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.