Mimar Sinan’ın başkente hediyesi: Cenabı Ahmet Camii 452 yıldır ayakta
Ankara'nın tarihine ışık tutan önemli yapılarından biri olan Cenabı Ahmet Paşa Camii, dünyaca ünlü Mimar Sinan'ın Ankara'daki tek eseri olarak biliniyor. Cami 452 yıldan fazla bir süredir ayakta durmasıyla dikkat çekiyor.
Ankara'nın Ulucanlar bölgesinde bulunan bu eşsiz yapı, Başkent'teki tek kubbeli cami olma özelliğini taşıyor. Tarihi eser niteliği taşıyan Cenabı Ahmet Paşa Camii'nin inşaatı 1571 yılında başlıyor. 1572 yılında ise tamamlanıyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu Beylerbeyi olan Cenabı Ahmet Paşa tarafından yaptırılan cami ve Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır. Ayrıca caminin, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapıldığı biliniyor.
Cenabı Ahmet Paşa Camii, Ankara'nın tarihi süreçte üç kez başkentlik yapmış olduğu bir şehir olduğunu gösteren önemli bir tarihi yapıdır. Mimar Sinan'ın bu eseri, Cenabı Ahmet Paşa'nın Ankara'ya atandığı dönemde inşa edilmiş ve kent için önemli bir merkez haline gelmiştir. Cenabı Ahmet Paşa'nın isteği üzerine bu kent için kare planlı ve kubbeli bir cami inşa ediliyor
ABİDİN PAŞA ONARTIYOR
Cenabı Ahmet Paşa Camii, Ulucanlar Caddesi'nde bulunmaktadır ve Ankara'nın Osmanlı dönemine ait mimari örneklerinden biridir. Caminin giriş kapısının üzerinde yer alan kitabeye göre, Cenabı Ahmet Paşa tarafından 1566 yılında yaptırılmıştır. Ayrıca, caminin pencerelerinin üzerindeki kitabelerden anlaşıldığına göre, 1883 yılında Abdülaziz Zadeesseyyit El-Hac Ahmet ve 1887 yılında Ankara Valisi Ağabeydin Paşa tarafından onarılmıştır.
KUBBELER OSMANLI İŞİ
Bu tarihi camii, Ankara'nın en eski camilerinden biridir ve kare planlı bir yapıdır. İbadet mekânı, merkezi bir kubbe ile örtülmüştür ve Ankara'nın meşhur kesme taşından yapılmıştır. Caminin son cemaat yeri, üç mermer sütun tarafından desteklenen üç kubbe ile örtülmüştür, bunların içerisinde ortadaki kubbe diğerlerinden daha yüksek ve geniştir, bu da Osmanlı mimarisinin tipik bir özelliğidir. Caminin sol yanında, kesme taştan inşa edilmiş tek şerefeli, 16 köşeli bir minare bulunmaktadır.
BEZEMELERİ ORJİNAL
Caminin giriş kapısı, beyaz mermerden yapılmış ve stalaktitli bir bezeme ile süslenmiştir. İbadet mekânı üç sıra pencere ile aydınlatılmıştır. Minber ve mihrap oldukça sadedir. İbadet mekânını örten büyük kubbe, 16 pencereli bir kasnak üzerine oturur ve içi ile etekleri kalem işleri ile süslenmiştir.
ÇİFT TÜRBE BULUNUYOR
Cenabı Ahmet Paşa Camii'nin sol yanında, Cenabı Ahmet Paşa'ya ait ve 1566 yılında Mimar Sinan tarafından yapılmış olan bir türbe bulunmaktadır. Ayrıca, 1758 tarihli kitabesi olan Azimi Türbesi de burada yer almaktadır. Cenabı Ahmet Paşa Türbesi, sekizgen planlı ve kubbeli tipik bir Osmanlı Türbesi'dir. Azimi Türbesi ise dikdörtgen planlı ve kiremit kaplı çatısı olan bir yapıdır.
NEREDE NASIL GİDİLİR?
Cami, Ankara ilinin Altındağ ilçesinde Ulucanlar olarak bilinen yerde Ulucanlar Göz Hastanesi karşısında bulunuyor. Karapürçek – Sıhhiye – Ulus – Kızılay arası hizmet veren 321 hat nolu otobüsüne binip Ankara Hastanesi Durağında inip biraz yürüdükten sonra sol tarafınızda kalmaktadır.
Dolmuşla gelecekler, Ulus Bentderesi Dolmuş Duraklarından Kalkan birçok hat tam önünden geçmektedir. Herhangi birisine binerseniz ulaşabilirsiniz. Ulucanlar Göz hastanesinde ineceksiniz. Şahsi Aracı ile Gidecekler; Ulucanlar Caddesi Altındağ güzergâhı kullanılarak, ya da Talatpaşa bulvarından gelip Hamamönü ’nün geçtikten sonraki ikinci ışıktan sola döndükten sonra az ileride sol tarafta kalmaktadır.
Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.