Milletvekili adayları 487 milyon harcadı

Milletvekili adayları 487 milyon harcadı

24 Haziran'da milletvekili olmak için yarışan her milletvekili adayının ortalama 100 bin TL harcama yaptığı düşünülürse, seçimlere giren toplam 4 bin 872 adayın, propaganda süresi boyunca en az 487 milyon TL harcadığı tahmin ediliyor.

72 bağımsız toplam 4 bin 872 milletvekili adayının yarıştığı 24 Haziran Milletvekilliği Seçimlerinde her adayın seçim çalışmaları için; kendi bütçesinden ortalama 100 bin TL harcadığı ortaya çıktı. Buna göre; 24 Haziran'da milletvekili olmak için yarışan bütün adayların harcadığı toplam para 487 milyon 200 bin TL harcadı.
24 Haziran seçimlerine 11 Parti katılmasına karşın sadece 8 parti, seçimlerle yenilecek olan TBMM'de yer almak için; milletvekili adayı gösterdi. Ak Parti ve MHP, Cumhur İttifakı; CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi, Millet İttifakı çatısı altında seçimlere girerken; HDP, Vatan Partisi ve HÜDA-PAR seçimlere hiç bir ittifak dâhil olmadan girdi. 8 partiden toplam 4 bin 800 milletvekili adayının katıldığı 24 Haziran Seçimlerine 32 ilden 72 aday da bağımsız olarak girdi.

MATBAA MASRAFI

Bir adayın seçim harcamalarının önemli bir kısmını matbuat ve bayrak vb. ürünler oluşturdu. Seçimler öncesinde, adayların isimlerini duyurmak amacı ile yürüttükleri kampanyaların önemli bir kısmını matbaa ayağı oluşturuyor. Milletvekili adayları matbaaya toplam 50 bin TL harcıyor.

BAYRAK VE PANKART MASRAFI

Bunun dışında araç giydirme ve billboard kiralama gibi maliyeti oldukça yüksek olan ama kampanyanın etkinliği artıran çalışmaları yapanlar da oldu. Adayların bayrak ve pankart için harcadığı para 25 bin TL iken; araç giydirme ve billboard kiralamanın masrafı ise ortala 25 bin TL. 

YÜKSEK MALİYETLİ HARCAMALAR

Bazı adaylar da partilerinin tanıtım kampanyalarının dışında ulusal ve yerel kanallara video reklam; gazete ilanları gibi çok daha büyük bütçeli tanıtım çalışmaları da yaptı.  Bu tür bir çalışmanın bedeli 3 bin TL'den 100 bin TL'ye kadar uzanıyor. Ayrıca internetin ve sosyal medyanın gücünü kullanmak isteyen adaylar da; arama motorlarına, dijital uygulamalara; büyük gazetelerin ve haber partallarının internet sayfalarına reklam verdi. Bu tür bir çalışmanın da bedeli de ortalama 20 bin TL iken; daha çok kişiye ulaşmak isteyen bazı adaylarda GSM operatörleri ile anlaşarak seçmenlerine kısa mesaj göndermek için en az 10 bin TL ödedi.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.