Meteoroloji’den zirai don uyarısı

Meteoroloji’den zirai don uyarısı

Meteoroloji, soğuk havaların gelmesiyle birlikte İç Anadolu’daki çiftçileri zirai dona karşı uyardı. Bugün ve yarın kuvvetli bir şekilde zirai don riskinin bulunduğu bildirildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), soğuk havaların gelmesiyle birlikte zirai don uyarısı yaptı. Çiftçilerin, zirai dona karşı tedbirli olmaları konusunda bir takım uyarılarda bulunuldu.  

ÖNÜMÜZDEKİ 2 GÜNE DİKKAT

Meteoroloji zirai don riskinin perşembe ve cuma geceleri de devam edeceğini duyurarak şu açıklamayı yaptı: “İç Anadolu’da kuvvetli zirai don olayı beklenmektedir. İç Anadolu’nun batısı, doğusunda zirai don etkisini göstereceği tahmin edildiğinden halen zirai faaliyette bulunan üreticilerimizin yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.” 

BU UYARILARA DİKKAT!

Uzmanlar zirai don olayından korunma yöntemlerini şöyle sıralıyor: 
-Hasır ve camekan örtmek
-Dumanlama yapmak.
-Suni sisleme: Bazı kimyasal maddeleri kullanmak suretiyle elde edilen suni  sis biyosfer tabakasının radyasyonla soğumasına engel olur. 
Havanın karıştırılması: Soğuk ve sıcak hava tabakası vantilatörlerin yardımıyla karıştırılarak bitkilerin bulunduğu ortamın sıcaklığı bir miktar yükseltilir.
Nisbi nem oranının azaltılması: Atmosfere püskürtülen su buharı, sıcaklığın fazla düşmesinin engeller.
Ortamı yapay yolla ısıtma: Ortam kömür, gaz veya elektrikli aletlerle ısıtılır.
Sulama yapmak: Dondan önce yapılan sulama donun şiddetini azaltmak bakımından önemlidir.
Gübreleme: Hücrede karbonhidrat birikimini olumlu yönde etkileyerek hücre özsuyu konsantrasyonunu  artıran fosforlu ve potasyumlu gübreler bu amaç için uygundur.

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.