Meteor yağmurları depremin habercisi mi?
Her yıl ağustos ayının ikinci haftası gerçekleşen meteor yağmurları, sosyal medyada ve internet sitelerinde ‘Perseid Meteor Yağmuru depremi tetikleyecek’ iddiaları atıldı. Peki, meteor yağmurları depremin habercisi mi?
Meteor yağmurları, tüm dünyada merakla bekleniyor. Eşsiz görüntüler sunacak bu yağmur vatandaşların kafasında soru işaretleri oluşturmaya başladı. Peki, meteor yağmurları deprem habercisi mi?
Prof. Dr. Akyüz, “Perseid Meteor Yağmuru gece 23.00’dan itibaren kuzeydoğu yönüne bakıp çıplak gözle göktaşı yağmurunu izleyebilirler. Saatte ortalama 80-100 göktaşı bekleniyor. Karanlık ve ışık kirliliği olmayan yerlerde bu ışık izini izleyebilirler” açıklamasını yaptı.
Meteor yağmurlarının depremi tetikleyebileceği fikri, bilimsel olarak desteklenmeyen bir inanıştır. Meteor yağmurları, Dünya'ya uzaydan gelen meteor parçacıklarının atmosferimize girmesi sonucu oluşan olaylardır. Ancak bu parçacıklar genellikle atmosferde yanarlar ve küçük parçalara ayrılırlar. Meteor yağmurları genellikle görsel bir şölen sunar, ancak Dünya üzerindeki jeolojik aktiviteleri, yani depremleri tetikleme gücüne sahip değillerdir.
“BİLİMLE UYUŞMUYOR”
Depremler, Dünya'nın kabuğunun içinde meydana gelen tektonik hareketler sonucu oluşan büyük enerji salımlarıdır. Bu hareketler, levhaların yer değiştirmesi, fay hatları boyunca gerilimin birikmesi ve serbest bırakılması gibi süreçlerle meydana gelir. Meteor yağmurları, Dünya'nın yüzeyine çarpma anında oluşan enerji salımları nedeniyle depremleri tetikleme gücüne sahip değildir. Bununla birlikte, Dünya üzerindeki büyük depremler ve meteor çarpışmaları genellikle farklı fiziksel süreçlere dayanır.
Perseid Meteor Yağmuru'nun depremi tetikleyeceği iddialarının bilimle uyuşmadığını dile getiren Prof. Dr. Aysun Akyüz, “Bu her yıl yaşanan bir olay. Ortalama senede 8 göktaşı yağmuru oluyor. Bazıları kuyruklu yıldız, bazıları da astroid kökenli. Bunların depremle ilgili hiçbir bilimsel ilgisi yok” dedi.
Sonuç olarak, meteor yağmurlarının depremleri tetikleme kapasitesi bilimsel olarak doğrulanmamıştır. Depremler genellikle tektonik ve jeolojik süreçlerle ilgili olduğu için, meteor yağmurları ile depremler arasında bir nedensellik ilişkisi bulunmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.