MESAD Başkanı Koç: Yalan haber kul hakkıdır
MESAD Başkanı Şefik Koç medyada “Çamur at izi kalsın” yöntemi ile yapılan yalan haberlere dikkat çekerek, “İşlenmemiş bir suçun işlenmiş gibi manşetlere ve ekranlara taşınması büyük bir vebal ve kul hakkıdır” dedi.
Medya ve Siyaset Akademisi Derneği Başkanı Şefik Koç 2018 yılının Kasım ayında kurdukları dernek hakkında bilgi verdi.
Koç, medya ve siyasetin iç içe olduğunu, birbirinin tamamlayıcısı ve ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.
Medya ve siyasetin doğru ve düzgün olması gerektiğine dikkat çeken Koç, “Medyasız siyaset, siyasetsiz medya olmaz. İkisi birbirinin tamamlayıcısı ve itekleyicisidir. Medya güçlü olduğu zaman siyaset sıkıntılı, siyaset güçlü olduğu zaman medyanın suskunluğu sıkıntılı oluyor. Dünya tarihinde bu böyledir” dedi.
MEDYA İTEKLEYİCİ BİR GÜÇTÜR
Önemli olanın doğru ve gerçekçi haber yazmak olduğunu kaydeden Koç, “Hükümetin medyası olsanız dahi hatalara yapıcı tarzda eleştiri yapabilmelisiniz. Halkın isteklerini dile getirebilmelisiniz. Eğer bu anlayışı benimseyemezsek bunun topluma olumsuz olarak yansıması oluyor. Bu yüzden bir sivil toplum kuruluşu kurma gereği duyduk. Medya itekleyici bir güçtür. Doğru kullanılırsa siyaseti de doğru yola itekleyen bir güçtür. Biz bunu Türkiye ve Türk İslam dünyasında oluşturmaya çalışacağız” diye konuştu.
MEDYA TÜRKİYE’DE OLGUNLAŞAMADI
Dünya ile kıyaslandığında Türkiye’deki özel televizyonların gelişimini ergenlik çağına gelmemiş çocuk olarak nitelendiren Koç, “İlerleme kaydetmemize rağmen dünya ile kıyaslandığında; örneğin oval ofiste Amerikan başkanına çok rahat soru soruluyor, bu bizde de olmalı. Medya Türkiye’de olgunlaşamadı. Bu konuda hükümetlerimiz medyayı geliştirmek için birçok kanun ve mevzuatlar yayınladı”
MEDYA’DA İFTİRA KUL HAKKIDIR
Yaklaşan seçimler öncesi medyada “Çamur at izi kalsın” yöntemi ile iftiralar atıldığını bununda en büyük kul hakkı olduğunu hatırlatan Koç, “İşlenmemiş bir suçun işlenmiş gibi manşetlere taşınması büyük bir vebal ve kul hakkıdır. 80 milyon bunu izleyip okuduğunda ise akıllarında kötü bir izlenim oluşuyor. Mahkeme yoluyla aklanılsa dahi çamurun izi kalıyor. Bunda da en çok toplum etkileniyor. Özelikle çocuklarımız etkileniyor. Siyaset ve medya denildiği zaman neden bir toplum yararına bir olgu düşünmeyelim de tam tersi yalan, sahtekâr, köşeyi dönme gibi kavramlar düşünelim? Toplumu medya ve siyaset yönetir” ifadelerini kullandı.
AKADEMİK ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ
Dernek olarak bu tür sorunları minimalize etmek istediklerini söyleyen Koç, “Üniversite rektörlerimiz ile İletişim fakültesi dekanlarımızla bu konuda akademik çalışmalar yapacağız, seminerler vereceğiz. Toplumu bilinçlendireceğiz. Sadece Üniversitede değil liselerde de medya anlatılmalıdır. Biz bu düşüncedeyiz” şeklinde konuştu.
Emrah Özcan/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.