Merdiven altı yaşam koçluğu

Merdiven altı yaşam koçluğu

Birçok sektörde olduğu gibi yaşam koçluğunun da merdiven altına düştüğünü söyleyen Erkan Demir falcıların kendilerini birer yaşam koçu olarak tanıttıklarına dikkat çekti. 

 

Profesyonel Koçluk yapan Erkan Demir günümüzde kişisel gelişim uzmanlığı konusundaki mevcut sorunları Habervaktim’e anlattı. Birçok sektörde olduğu gibi yaşam koçluğu mesleğinin de merdiven altına düştüğünü söylen Demir bu yüzden dolayı çeşitli sıkıntıların yaşandığını belirtti. Falcıların kendini yaşam koçu olarak tanıttığı gerekçesiyle profesyonel koç unvanını kullanan Demir yetkinlik belgesi olmayan kişilere itibar edilmemesi konusunda insanlara uyarılarda bulunuyor. Dünyanın en mutlu insanı sloganıyla tanınan Erkan Demir aynı zamanda yazdığı Hayalden Gerçeğe Yolculuk adlı kitabıyla birçok deneyimini insanlara aktarıyor.

FALCILAR DA YAŞAM KOÇUYUM DİYOR
Yaşam koçluğu alanında ciddi bir sorunun olduğunu dile getiren Profesyonel Koç Erkan Demir, “Merdiven altı her sektörde var. Bugün mesela yaşam koçu diyorsunuz. Kızılay Karanfil’e gidin sokak ortasında falcı diye bir kart dağıtıyor çocuklar. O adrese gidin, mesleklerini sorun, ben yaşam koçuyum der size. Ben bu yüzden yaşam koçuyum demem. Profesyonel koçum derim” şeklinde konuştu.

Kendisinin birçok yetkinlik belgesi olmasına rağmen insanların geçmişi veya geleceği hakkında konuşmaktan itina gösterdiğini belirten Demir ”Ben bir biyometri uzmanıyım. Yüz okuma yetki belgem var. Uzmanlık belgem var ancak insanların yüzüne bakarak yorumlayamam. Bazıları diyor hocam yüzümde ne görüyorsunuz. Ben falcı değilim diyorum. Ama biyometri insanın psikolojisinin yüzüne yansıması olarak izah edilir. Biz bunu bilirken, bu kadar özelliklere sahipken fal bakmıyorsak lütfen o yaşam koçu adı altında falcılık yapan insanlara da itibar etmesinler” dedi. Bilimsel bir temeli olmayan falcılığa karşı insanlara uyarılarda bulunan Demir, “Geleceği kimse bilemez. Bunu Cenabı Allah’tan başka kimsenin bilme şansı yok.  O zaman falcıya itibar etmemek lazım” şeklinde ifade etti.

TÜRKİYE’DE UZMANLIK SORUNU VAR
2013 yılından beri meslek olarak profesyonel koçluk yapan Erkan Demir üniversitelerin bu alanındaki eksikliği vurgulayarak, “ Şuanda koçlukla alakalı üniversitelerde bir bölüm yok. Yani bugün bir makine mühendisi de koçluk yapıyor. Herhangi bir vatandaş da koçluk yapabiliyor. Çünkü bunun üniversitelerde bir bölümü yok. Sadece uluslararası kurumsal firmalar var. Bir de her sektörde olduğu gibi merdiven altı şirketler ve buna benzer kişiler var” şeklinde konuştu.

Uzmanlık alanındaki sorunların eğitim sisteminden kaynaklandığını belirten Demir, “Türkiye’de uzmanlık ciddi bir sorun. Eskiden usta çırak ilişkisi vardı. Şimdi usta çırak ilişkisi yok. İnsanları sadece sınav geçme, bir üst sınıfa atlama, diploma alma temelli bir sistemle yetiştirdiğimiz için hizmet verecek uzman bir kitle yetişmiyor” dedi.

DÜNYANIN EN MUTLU İNSANI
Kendisini dünyanın en mutlu insanı olarak ifade eden profesyonel koç Erkan Demir bu özelliğiyle insanlara yardımcı olmaya çalışıyor. İnsanların mutlu olmak için bir bahanesi olamayacağını söyleyen Demir, “7 yaşında geçirdiğim kızamık ateşinden dolayı kulağımız zarını kaybettim. Sol kulağım yüzde doksan, sağ kulağım yüzde kırk beş işitme kaybı oluştu. Yani yarıdan fazla işitme engelli bir insan olmama rağmen ben iletişim eğitimleri ve koçluk yapıyorum. Demek oluyor ki engel senin beyninde, zihninde” şeklinde ifade etti.

Hedef kitlesi olarak 18-35 yaş aralığındaki insanlara koçluk yaparak yardımcı olmayı amaçlayan Demir yaptıklarını şu şekildeki bir benzetme ile ifade ediyor: “Diyoruz ki çıkmaz sokak yoktur. Hocam vardır. Ya yoktur. Tamam orada çıkmaz sokak yazıyor ama oraya nasıl girdiysen tekrar tercihlerini başka bir yöne değiştirerek yeni bir şans, yeni bir yol bulabilirsin. Yani insanların varmak istedikleri yol neresi ise biz onlara o yolda psikolojik oksijen veriyoruz. Mutlu olmak istiyorsa mutlu, başarılı olmak istiyorsa başarılı, aile ve çevresiyle ilişkilerini geliştirmek istiyorsa o yönde destek veriyoruz. Nihayetinde potansiyelini daha iyi kullanabilme konusunda destek oluyozur” şeklinde belirtti. 

HAKAN ŞAHİN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.