Merdiven Altı Hacamata Dikkat

Merdiven Altı Hacamata Dikkat

Peygamber Efendimizin tavsiye ettiği “hacamat”ın ehil ellerce yapılması gerektiğine dikkat çeken doktorlar, “merdiven altı hacamattan kaçınılması” uyarısında bulundu.

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

Hacamat tedavisi, vücudun belirli noktalarına özel vakumlu kupaların uygulanmasından sonra ciltte yüzeysel çizikler oluşturarak kan ve lenfatik sistem aracılığıyla vücuttaki toksinlerin uzaklaştırılmasıdır.

Peygamber efendimiz s.a.v buyuruyor: ‘ Kuşkusuz ki sizin kendisiyle tedavi olduğunuz şeylerin en hayırlısı hacamat olmaktır.’ (Müslim 1577-62).

‘Şifa üç şeydedir:

-Bal şerbeti içmek,

-Hacamat olmak,

-Ateş ile dağlama yapmakta. Fakat ümmetimi ateşle dağlamaktan men ederim.’

Özellikle Avrupa’da yaygın tedavi yöntemi olan wet cupping yani hacamat tedavisine kendilerini adamış doktorlar Tuğba Dayıoğlu ve Mehmet Ali Tokdemir hacamat tedavisinde bilinmeyenleri Habervaktim’e anlattı.

Türkiye’de bu tedavinin fazla tercih edilmediğine dikkat çeken doktorlar merdiven altında doktor olmayan kişiler tarafından yapılan hacamat tedavisine vatandaşların dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Keçiören’de Yedibeyza Tıp Hacamat Merkezinde hizmet veren Fizik Tedavi Doktoru Tuğba Dayıoğlu ve Genel Cerrah Doktoru Mehmet Ali Tokdemir gereksiz ilaç kullanımına karşı da uyarılarda bulundu.  

HACAMATA ÖN YARGIYLA BAKILIYOR

Fizik tedavi eğitimi alan Doktor Tuğba Dayıoğlu, şunları kaydetti: “Normalde hacamat tedavisi uygulayan insanların çoğu hekim değiller, hekim olmadıkları için özellikle işlem sonrasında çok farklı problemler meydana geliyor, bu yüzden doktorların bu alanda aktif olması gerektiğini düşünüyorum. Avrupa’da hacamat tedavisi çok fazla uygulanan bir tedavi yöntemi, onların kaynaklarında ‘wet cupping-ıslak kupa tedavisi’ olarak yer alıyor. Olimpiyatlarda da sporcular tarafından çok sık kullanılan bu tedavi, son zamanlarda çok popüler hale geldi. Özellikle Türkiye’de bu tedavi yöntemine ön yargılıyız. Ülkemizde hekimlerde hacamat tedavisine çok sıcak bakmıyorlar ama Avrupa’da aktif olarak hekimler tarafından hacamat tedavisi uygulanıyor. Mehmet Ali Beyin dediği gibi Avrupa’da özellikle Almanya’da geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları denenmeden kas iskelet ve sinir sistemini etkileyen cerrahi işlemler yapılmıyor ve bu ülke için yasalaştırıldı.”

SİSTEM İLAÇLA TEDAVİYİ ÖĞRETİYOR

İlaç veren doktorların iyi doktor olduğu algısının Türkiye’de hakim olduğunu belirten Dr. Tuğba Dayıoğlu şunları söyledi:  “İnsanların şöyle bir algısı var ilaç yazan doktor iyi doktordur, bu da doktorların daha fazla ilaç yazmasına neden oluyor. Zaten 6 yıl boyunca bize ilaç ve cerrahi yöntemlerle ile tedavi etmeyi öğretiyor sistem. Ama geleneksel tıbba, Tıbb-ı Nebeviye hâkim olduğumuz zaman ilacın dışında yapılabilecek çok fazla tedavinin olduğunu görüyoruz. Hastaya zarar vermeden veya az zarar vererek daha faydalı olabilecek uygulamalar yapabiliyoruz, hacamat tedavisi bunun en güzel örneği zaten. Hastada oluşabilecek yan etki, komplikasyon çok daha az oluyor ama sağlayabileceğimiz fayda oldukça artıyor. Tıpta yarar-zarar oranı vardır, hangi tedavi daha az zararlı, daha çok faydalıysa onu uygularız. Eğer bu gün gerçek anlamda Tıbbı Nebevi tıp eğitiminin içinde yer alsaydı hastaya yaklaşımımız çok daha farklı olurdu.  

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

İnternette hacamatla ilgili paylaşımlara baktığımızda bunu paylaşanların genellikle hekim olmadığını görüyoruz. Hacamatı uygulayan kişilerin hem işlem hem uygulama sonrasıyla ilgili gelişebilecek durumlar hakkında ne yapacağını bilmesi gerekiyor. Hastanın bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekiyor, bilgilendirilmesi gerekiyor. Usulüne uygun yapılmadığı için maalesef toplumun bir kesimi bu uygulamaları hoş görmüyor, hacamat tedavisine karşı önyargılı oluyorlar. Yapılan işlemle hasta cilt altındaki toksinlerden kurtulmuş oluyor, böylece bölgedeki ağrıları da azalmış oluyor. Ağrılı bölgelerde kan dolaşımı azalıyor, özellikle fizik tedaviyle ilgili ağrılarda bunu daha net görebiliyoruz., hacamat tedavisiyle bölgeye müdahale ettiğimiz zaman dolaşımı rahatlatmış ve bu bölgedeki toksinlerden arınmayı sağlamış oluyoruz. Hacamatın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz: Migren ve diğer baş ağrısı tipleri, boyun ağrısı, boyun fıtığı, sırt ağrısı, halk arasında kulunç diye de biliniyor, bel ağrısı, bel fıtığı, dismenore (ağrılı adet görme), fibromiyalji dediğimiz bir çeşit kas romatizması, çocuklarda gece işemesi, kas iskelet sistemi ağrıları, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, kronik yorgunluk, çok uyuma isteği, halsizlik, depresif duygu durumunu düzeltmede etkili oluyor. Hafızayı güçlendirici ve zekayı geliştirici etkisi de mevcut.”  

BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT

Genel Cerrah Doktoru Mehmet Ali Tokdemir, “Hacamat insanları tedavi etmenin yanında insanların hastalıklara yakalanmadan önce bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek de etki gösterir. İlaç tedavisiyle haftalarca sürecek olan bir hastalığı hacamatla tek seansta çözebiliyoruz. Efendimizin (SAV) gösterdiği yol üzere tıp ilmini yorumlamak istedim. Modern tıpla geleneksel tıp dediğimiz Sağlık Bakanlığımızın verdiği isimle geleneksel ve tamamlayıcı tıbbı birleştirip, sentezleyip güzel bir tedavi çıkarmak ve insanlara ilaç tedavisinden ziyade herhangi bir komplikasyonun olmayacağı bir tedavi olması için hacamatı tercih ettim. Ülkemizde çok bilinçsiz ilaç kullanılıyor bu da tedavi için kullanılan ilaçların yan etkilerine neden oluyor. Şeker hastalığına, yüksek tansiyona, mide-bağırsak rahatsızlıklarına, böbrek ve karaciğer yetmezliğine dahi neden olabiliyor. Avrupa’da geleneksel tedavi yöntemleri denenmeden çoğu hastaya kas iskelet ve sinir sistemini etkileyen cerrahi işlemler yapılmıyor” şeklinde konuştu.    

MESELE PİS KANIN ÇIKMASI DEĞİL

Hacamat hakkında bilinen çok yanlış olduğunu anlatan Dr. Mehmet Ali Tokdemir şöyle konuştu: “Hacamat tedavisi pis kanı çıkarmak olarak algılanıyor, aslında böyle bir durum yok. Bu işin ehli olmayan, merdiven altı yapan kişilerin etki mekanizması üzerinde söyledikleri tek şey pis kanın çıkması. Aslında böyle bir durum yok eğer mesele pis kanı dışarı çıkarmaksa damar yolundan Kızılay’a bir ünite kan veririz. Hem kanımız Kızılay tarafından kullanılmış olur hem de pis kanı çıkarmış oluruz. Hacamat tedavisi yapılırken etki mekanizması sadece pis kanın çıkması değil. Biz özellikle hacamat tedavisine yöneldik, Efendimiz (SAV) bize bir şey tavsiye ediyorsa bizim bunu gerçekten araştırmamız lazım. Milattan önce bin 500’lü yıllarda uygulanmaya başlanıyor hacamat tedavisi. Efendimiz zamanında çok aktif şekilde kullanılan bir tedavi yöntemi. Türk İslam dünyasına baktığımızda İbn-i Sina hacamat tedavisini çok etkin şekilde kullanmış. Büyük İslam âlimleri üç ayda bir kendilerine hacamat tedavisi uygulatmış.  

SADECE DOKTORLAR HACAMAT YAPAR

Aynı zamanda biz bu işin eğitimini aldık, tıp fakültesinde 6 sene okuduk üzerine Sağlık Bakanlığı onaylı eğitim alarak uygulama sertifikası almaya hak kazandık. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tıp fakültesinin düzenlediği kursa katıldık ve 2 haftalık bir eğitim ve sınav sonrasında, uygulama yapma hakkımız oldu. Ama dışarıda hacamat konfederasyonu, hacamat enstitüsü şeklinde insanlara 3 saatlik bir eğitim sonrası 500 TL karşılığında sertifika veriyorlar. Sözde bu kişiler hacamat uygulayıcısı olabileceklerini iddia ediyorlar ama hem etik hem yasal olarak yapmamaları gerekiyor.  Pratik olarak uygulamayı yapsalar dahi iş burada bitmiyor, hastalığa ne neden oluyor, ben bu tedaviyi uyguladığımda hastada gelişebilecek bir yan etki var mı bunları tedaviyi uygulayanın bilmesi gerekiyor. Ehil olmayan kişiler bu tedaviyi uyguladığında hastada hepatit B, hepatit C, AIDS, derin boyun apsesi, uygulanan bölgede yara yeri enfeksiyonu olma ihtimali artıyor.”    

   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.