Melike Hatun’da hat sergisi

Melike Hatun’da hat sergisi

2’nci Geleneksel Tennure Hat Sergisi Melike Hatun Cami avlusunda ziyaretçilerini bekliyor.

Hat sanatının en nadide örneklerinin sergilendiği 2’inci Geleneksel Tennure Hat Sergisi Melike Hatun Cami avlusunda görücüye çıktı. Hattatların en güzide eserlerinin sergilendiği sergi büyük beğeni toplarken eserlerin zenginliği ise gözlerden kaçmadı.

YAZMAK, ALAMET KOYMAK MANALARINA GELİYOR

3-012.jpg

Vatandaşlar tarafından ilgi odağı olan sergi, Arap harflerinden doğarak İslam medeniyetinde müstakil ve olağan üstü bir mevki kazanan güzel yazı sanatı olan hat sanatının güzide eserlerine yer veriyor. Yazmak, alamet koymak manalarına gelen hat kelimesi terim olarak Arap yazısını estetik ölçülere bağlı kalıp güzel bir şekilde yazma sanatı olarak biliniyor. Kaynaklarda genellikle “cismani aletlerle meydana getirilen ruhani bir hendesedir” şeklinde tarif edilen hat sanatı bu tarife uygun bir estetik anlayış çerçevesinde yüzyıllar boyunca gelişerek süregeliyor.

İSLAM HATTI VASFINI KAZANDI

Melike Hatun Cami avlusunda ziyaretçilerini bekleyen sergi ise birbirinden güzel eserleriyle dikkat çekiyor. Sergi hakkında bilgi veren görevli ise İslam dinini kabul eden hemen hemen bütün kavimlerin dini bir gayretle benimsediği Arap yazısının, hicretten birkaç asır sonra İslam ümmetinin ortak değeri haline geldiğini, aslı ve başlangıcı için doğru olan “Arap hattı” sözünün zamanla İslam hattı vasfını kazandığını vurguluyor.

“SONSUZLUK VE YENİLİK KAPISINI AÇIK TUTMUŞTUR”

Arap yazı sisteminde harflerin çoğu kelimenin başına, ortasına ve sonuna gelişine göre yapı değişikliğine uğradığını belirten görevli, “Harflerin birbirleriyle bitişiklerinde kazandıkları görünüş zenginliği aynı kelime veya cümlenin çeşitli kompozisyonlarla yazılabilme imkânı sanatta aranılan sonsuzluk ve yenilik kapısını açık tutmuştur. Bu yüzden ortaya çok güzel ve nadide eserler ortaya çıkmıştır. Bu sergide de onların örneklerini görüyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.