Maskeleri hazırlayın, kâbus geri dönüyor!

Maskeleri hazırlayın, kâbus geri dönüyor!

Kovid kâbusu geri dönebilir. Dünya Sağlık Örgütü’nden gelen son açıklamalara göre, Kovid-19 vakaları ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 38 artış gösterdi.

Dünya, 2019 yılında Çin’in Wuhan eyaletinde çıkan Kovid-19 virüsüyle yaklaşık 4 yıl sürecek bir girdabın içine girdi. Son bir yılda vakalar azaldı ve maskelerden kurtulduk. Ancak şimdi ise uzmanlar Kovid-19’un alt varyantlarının çıktığını ve yeniden maskeli günlere dönebileceğimizi söylüyor.

11113.jpg

AĞUSTOS AYINDA 1,4 MİLYON VAKA

Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamayla Ağustos ayında bir önceki aya göre vaka sayılarında yüzde 38 artış olduğunu açıkladı. 1,4 milyon üzerinde vaka sayısı bulunurken bunlardan 2 bin kadarı yaşamını yitirdi.

YENİ VARYANT AŞIDAN KAÇABİLİR

Uzmanlar ise vatandaşları yeni alt varyantlara karşı uyarırken, Dünya Sağlık Örgütü tarafından dikkatle izlenen ‘Pirola’ varyantının baskın olabileceği ve aşıdan kaçabilme ihtimali olduğu iddia ediliyor.

İŞTE KOVİD-19’UN ALT VARYANTLARI VE ÖZELLİKLERİ:

kovid-3.jpg

1. ERİS

Eris, Omicron varyantının bir alt varyantı olarak biliniyor. Haziran ayında Kovid vakalarının yüzde 7,6’sı Eris varyantı iken, Temmuz ayında bu oran yüzde 17,4 olarak görüldü. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Eris varyantının dünya üzerinde riski "küresel düzeyde düşük" olarak belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü, Eris varyantının tehlike düzeyini düşük oalrak açıkladı.

kovi2.jpg

2. PİROLA

Son dönemde ortaya çıkan Pirola alt varyantı diğer varyantlara göre daha tehlikeli olarak göze çarpıyor. Soğuk algınlığı ve gribe benzer belirtilerle ortaya çıkmasından dolayı pek dikkat çekmeyen bu alt varyant, sağlık sorunları bulunan kişilere büyük sıkıntılar çıkarabilir. Baş ağrısı, yorgunluk, boğaz ağrısı, ateş, inatçı öksürük gibi belirtiler pirola alt varyantının belirtileri olabilir.

kovid-1.jpg

3. DELTA

İlk kez 2020 yılında Hindistan’da görülen Delta varyantı Dünya Sağlık Örgütü tarafından tehlikeli bir varyant olarak kategorilendirildi. Bulaşıcılığı üst düzey olan Delta, vücutta antikor üretimini en aza indiriyor.

kovid.jpg

4. OMİCRON

Dünya Sağlık Örgütü, diğer varyantlara göre Omicron varyantının daha hızlı yayılabileceğini açıkladı. Afrika kıtasında çıkan Omicron, diğer varyantlara göre daha ağır etkiler bırakabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.