Marketlerde kurban satışına tepki

Marketlerde kurban satışına tepki

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ zincir marketlerin vekâleten kurban kesmelerinde sakatlıklar bulunduğu söyleyerek, konu hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı’nı açıklama yapmaya davet etti.

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ zincir marketlerin vekâleten kurban kesmelerinde sakatlık bulunduğunu söyleyerek, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı bu konu hakkında açıklama yapmaya davet etti. Yalçındağ, “Marketler hisse başına 20 ila 21 kilo arası et veriyorlar. Türkiye’de ortalama karkas ağırlık 270-280 kilogramdadır. Bundan 230 kilogram civarında kemiksiz et elde edersiniz. Ama marketler 20 kilogram et veriyorum dediklerinde bu kurbandan 11-12 hisse pay çıkarılmış oluyor. Ayrıca insanlar kiminle ortak olduğunu bilmiyor. Kimine etin kıymetli tarafı kimine yarı kıymetli tarafı gittiği bilinmiyor” dedi.

KURBANDAN 11-12 HİSSE PAY ÇIKIYOR

Yalçındağ, Diyanet İşleri Başkanlığı’na çağrıda bulunarak zincir marketlerin vekâleten kurban kesmesi hakkında bir açıklama yapmasını istedi. Zincir marketlerin kurban hisselerinde sakatlık bulunduğunu belirten Yalçındağ, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu, “Marketler hisse başına 20 ila 21 kilo arası et veriyorlar. Türkiye’de ortalama karkas ağırlık 270-280 kilogramdadır. Bu ortalama karkas ağırlıktaki bir hayvanı alıp kestiğiniz zaman 230 kilogram civarında kemiksiz et elde edersiniz. Ama marketler 20 kilogram et veriyorum dediklerinde bu kurbandan 11-12 hisse pay çıkarılmış oluyor. Bu işin sadece ilk facia tarafı”

İNSANLAR KİMİNLE ORTAK OLDUĞUNU BİLMİYOR

“İkincisi ise insanlar kiminle ortak olduğunu bilmiyor. Kimine etin kıymetli tarafı kimine yarı kıymetli tarafı gittiği bilinmiyor. Aynı kurbandan hisse alanlar birbirilerine hakkını helal edemiyor. Bu saçma sapan kurulmuş bir düzendir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nı bu konuda bir açıklama yapmaya davet ediyorum. Bu böyle gitmez” dedi.

12 KİLOGRAMLIK KOÇ OLMAZ, KUZU OLUR

Zincir marketlerde aynı sıkıntının küçükbaş hayvanlarda da yaşandığını hatırlatan Yalçındağ, “Marketlerde 12 kilogramlık koç olarak kurban satışı gerçekleştiriliyor. 12 kilogramlık hayvan koç olmaz. 12 kilogramlık hayvan süt kuzusu olur. Süt kuzusu da kurban olmaz. Kurban bir pasta değildir. Bir pay da ben kapayım çabasına kalkışmak, böyle bir arzuda bulunmak son derece yanlış bir şeydir.”

KURBAN PARA KAZANMA İŞİ DEĞİLDİR, İBADETTİR

“Bunu yapanlar akıllarını başlarına alsınlar bu işin vebali çok büyüktür. Öyle bir rüzgâr eser ki nereden geldiğini bilemezsin. Ben kurban hizmeti veririm sevdasına kapılıp kurban eti talep eder pozisyona düşebilirsin. Böyle bir veballi iştir bu kurban işi. Herkes aklını başına alsın. Kurban para kazanmak işi değildir, kurban ibadettir. Vatandaşımız da bu gibi yerlerde vekâleten kurban kesimlerinde bir değil iki kere düşünmelerini tavsiye ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Emrah Özcan

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.