“MARKA” ALDATMACASI

“MARKA” ALDATMACASI

Siteler’de yıllardır küçük bir atölyede sandalye imalatı yapan Göksel Gündü, “marka” adı altında vatandaşa pahalıya satılan çoğu ürünlerin de Siteler’de yapıldığını söyleyerek, “Bazı büyük firmaların sandalyelerini de biz yapıyoruz. Bizden çıkan ürünlere


OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

Siteler’de 1993 yılından beri döşeme ve sandalye sektöründe hizmet veren Nehir Döşeme’nin işletmecisi Göksel Gündü, Habervaktim’in sorularını yanıtlayarak, sektörle ilgili sıkıntılara değindi. Çırak bulamamaktan yakınan Gündü, malzeme fiyatından dolayı büyük bir sıkıntıyla karşılaştıklarını belirterek, “Aldığımız malzemeye dolar endeksli diyorlar ama dolar düştüğü zaman malzemelerimizin fiyatı düşmüyor aynı kalıyor. Artık sürümden kazanabiliyoruz” dedi.
SANDALYEYE ALANINA İHTİYAÇ VAR
Kaç senedir bu işle meşgulsünüz?
1993 yılında Siteler’de ilk olarak döşeme işine başladık. Koltuk alanında imalatımızı sürdürürken, ülkemizde sandalye alanında bir boşluk vardı. Bu alana girme ihtiyacı duyduk. 4 senedir de Siteler’deki atölyemizde üretime devam ediyoruz.
ATÖLYEDEN TÜRKİYEYE DAĞILIYOR
İşleriniz nasıl gidiyor?
Piyasadaki durgunluğa bakarsak işlerimiz iyi Allah’a şükür.
Buradan çıkan ürünlerin satışını nasıl yapıyorsunuz?
Şehir içi ve şehir dışındaki mağazalar bizden belli bir sayı talep ediyor. Hazır hale gelenleri ambalajlayarak yerlerine teslim ediyoruz. Perakende satışlarımız da oluyor. İmal ettiğimiz sandalyeler Türkiye’nin her yerine gidiyor.
BİR KİŞİ GÜNLÜK 20 SANDALYE ÜRETİYOR
Günlük kaç sandalye üretebiliyorsunuz?
Burada bir kişi kesim dikim dahil akşama kadar 20 sandalye çıkarıyor. Ancak sandalyelerin iskeletlerini dışarıda yaptırıyoruz, boyattıktan sonra biz döşeme işlemine geçiyoruz.
DOLAR DÜŞÜYOR MALZEME FİYATI DÜŞMÜYOR
Mesleğinizin sıkıntılarından bahsedebilir misiniz?
Malzemeden dolayı çok sıkıntı yaşıyoruz. Malzemeye birden zam geliyor. Dolar çıkıyor, geri iniyor. Sünger de zamlanıyor ama fiyatı geri düşmüyor. Kumaş da aynı şekilde.  Malzemeye dolar endeksli diyorlar ama dolar düştüğü zaman malzemelerimizin fiyatı düşmüyor aynı kalıyor. Bizim yaşadığımız en büyük sıkıntı bu.
SÜRÜMDEN KAZANIYORUZ
Siz yeni zamlar geldiğinde ürünlerinize zam yapabiliyor musunuz?

Malzemeye zam gelse de biz zam yapmakta zorlanıyoruz. Biz bu işi sürümden kazanmak için yapıyoruz. Yoksa pek fazla karı yok bu işin.
MAĞAZA İKİ KATINA SATIYOR
Sizin yaptığınız ürün mağazada ne kadara satılıyor?
Mağazacı bizden daha çok kazanıyor. Örneğin bazı sandalyeleri benden 180 TL’ye alıyorlar, mağazalarda en az 420 TL’ye satılıyor. Onların gideri çok olduğu için fiyatını yükseltiyorlar tabii ki. Bize gelen müşteri de bir araştırma yaptığında aradaki farkı görüyor. Müşteri, ‘bu üründe bir şey mi var deyip?’ duruyor. Şüpheye düşüyorlar. O pahalıya satan firmaların da ürünleri bizden aldığını bilmiyorlar. Ürün aynı ürün aslında.
ÇIRAK BULUNMUYOR
Eleman bulabiliyor musunuz?
Şimdi çırak yetişmiyor. Piyasada çırak diye bir şey kalmadı. Siteler’in çırak ihtiyacını artık Suriyeliler karşılar hale geldi.
BÜYÜKLER DE SANDALYE İŞİNE GİRDİ
Sandalye üretiminde ve alımında durum nedir?
Büyük bir artış yaşanıyor. Büyük firmalar da bu işin içine girmeye başladı. Büyükler, pazarını daha iyi buluyor, sandalyenin fuarını yapıyorlar. Bu iş sermaye işi olduğundan dolayı kendilerini piyasada iyi gösteriyorlar.  Düğün mevsiminde işlerimiz daha iyi oluyor. Şimdi kış ayı olduğu için satışlar biraz düşüşte.
BİZDEN ÇIKAN ÜRÜNLER MARKA OLUYOR
Ürünlerinizdeki kalite durumu nedir? Şikayet alıyor musunuz?

Yıllardır ürünümüzü satıyoruz şimdiye kadar hiçbir şikayet gelmedi. Dediğim gibi bazı büyük firmaların ve mağazaların sandalyelerini de biz yapıyoruz. Bizim ürün verdiğimiz büyük firmalarda yurtdışına satıyor. Bizden çıkan ürünlere marka damgası vurulup satılıyor.



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.