Manisa Salihli'de yangın bölgesindeki üreticiye yem ve büyükbaş desteği

Manisa Salihli'de yangın bölgesindeki üreticiye yem ve büyükbaş desteği

Manisa'nın Salihli ilçesinde çıkan ve 300 hektar alanın zarar gördüğü orman yangının ardından üreticilere yem ve büyükbaş hayvan desteği verildi.

MANİSA'nın Salihli ilçesinde çıkan ve 300 hektar alanın zarar gördüğü orman yangının ardından üreticilere yem ve büyükbaş hayvan desteği verildi. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, "Üreticilerimiz bizim için çok kıymetli. Tarım ve Orman Bakanlığımızın her zaman talimatıdır. Bu tür durumlarda çiftçimizin sonuna kadar yanında durmaya devam edeceğiz" dedi.

Salihli'nin kırsal Yağbasan Mahallesi, Dibekdağı mevkiinde, 21 Haziran saat 11:30'da makilikte çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyerek ormana sıçradı. Yangına, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Salihli Orman İşletme Müdürlüğü ekipleriyle Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekipleri tarafından havadan ve karadan müdahale edildi. Alevlere ilk olarak 4 uçak, 3 helikopter, 10 arazöz, 2 su ikmal aracı ve 2 dozerle müdahale yapıldı.

2 MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

Rüzgarın etkisini artırmasıyla birlikte alevler, Yağbasan ve Karasavcı mahallerine doğru ilerledi. Her iki mahalle de tedbir amacıyla boşaltıldı. Kimi aileler araçlarıyla mahalleden ayrılırken, kimileri ise hayvanlarıyla yaya olarak evini terk etti. Bazı aileler yakınlarının yanına yerleşirken, bazıları ise Manisa Valiliği öncülüğünde kurumların misafirhanelerine yerleştirildi.

Alevlere müdahalede kara ve hava ekipleri attırıldı. Uçak ve helikopter sayısı 1'er artarken, ek olarak 2 arazöz, 1 dozer daha yangın bölgesine gönderildi. 5 uçak, 4 helikopter 51 söndürme ekibi, 9 hava aracı, 9 iş makinesi ve 337 personelle karadan ve havadan yapılan yangında alevlerin sıçradığı Karasavcı Mahallesi'nde 2 ev 1 depo zarar gördü. Müdahale sırasında 3 orman işçisi de yaralandı. İşçiler, tedavilerinin ardından taburcu edildi. İlerleyen saatlerinde rüzgarın etkisi iyice arttı, alevler bu kez de Poyrazdamları Mahallesi'ne doğru yön değiştirdi. Yangın, ekiplerin 14,5 saatlik çalışmasıyla kontrol altına alındı.

'ÜRETİCİLERİMİZ BİZİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ'

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yangından zarar gören üreticilere 25 ton yem desteği ile yangından 1 ineği kurtarılamayan üreticiye büyükbaş hayvan desteğinde bulundu. Destek kapsamında tören düzenlendi. Törende konuşan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, "Yağbasan ve Karasavcı mahallelerimizde meydana gelen yangından bir işletmemiz de zarar görmüştü. Yangın nedeniyle bu işletmemizde bir adet büyükbaş hayvanımız kurtarılamamıştı. Ayrıca işletmemizdeki samanlar da yanmıştı. Bu kayıpları telafi etme adına müdürlüğümüz hemen harekete geçti. Aynı ırktan Holstein ırkı hayvanımızı işletme sahibimize teslim ediyoruz. Üreticilerimiz bizim için çok kıymetli. Tarım ve Orman Bakanlığımızın her zaman talimatıdır. Bu tür durumlarda çiftçimizin sonuna kadar yanında durmaya devam edeceğiz. Yangın nedeniyle çevredeki tüm otlatma alanları yok olmuş durumda. Şu ana kadar 25 tonluk bir yardımımız oldu. Üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

​'BÜYÜK BİR FELAKET YAŞADIK'

Yangında Holstein ırkı hayvanını kaybettiğini, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile İlçe Müdürlüğü'nün kısa süre içerisinde kendisine her türlü desteği sağladığını ifade eden üretici Sefa Yağcılar ise "Büyük yangın nedeniyle ağılımızda bulunan samanlarımız tamamen yandı. Bir büyükbaş hayvanımızı da kaybettik. 2,5 yaşında bir buzağımız da yaralandı. Sağ olsunlar yangından sonra hemen bizimle temasa geçen müdürlüğümüz, bugün itibariyle tüm zararımızı telafi etti. Hepsine teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.