Mamak’tan uzaya yolculuk başlıyor

Mamak’tan uzaya yolculuk başlıyor

Mamak’tan uzaya köprü olmaya hazırlanan Ali Kuşçu Planetaryumu ve Gökbilim Merkezi, hizmete açılmak için gün sayıyor. Önümüzdeki hafta ziyaretçilere açılması beklenen merkezde NASA’ya bağlanıp canlı gözlem yapılabilecek.

Mamak’tan uzaya köprü olmaya hazırlanan Ali Kuşçu Planetaryumu ve Gökbilim Merkezi, hizmete açılmak için gün saymaya başladı. Misket Mahallesi’nde eşsiz bir manzaraya karşı 40 dönüm üzerine kurulan merkez, astronomi ve uzay meraklılarına eşsiz bir deneyim yaşatacak.

Türkiye’de alanında ilk olma özelliğine sahip merkez, özellikle çocuklara farklı bir tecrübe kazandırmayı amaçlıyor.  Uzay hakkında geniş çaplı bilgilerin öğrenebileceği merkezin önümüzdeki hafta ziyarete açılması bekleniyor. Binlerce kişiyi ağırlaması beklenen ve uzay hakkındaki soru işaretlerini ortadan kaldıracak merkezde son hazırlıklar hummalı bir şekilde devam ediyor.  

UZAY HAKKINDA MERAK EDİLENLER BURADA

Merkez içerisinde yer alan 60 metre yüksekliğindeki 12 katlı dev kulede uzay kapsülü simülatörü, uzay simülatörü, ay aracı simülatörü, astronot giysisi, yıldız haritası, göktaşları, lazer tabancalı simülatör oyunu bulunuyor. Uzay hakkında merak edilen birçok sorunun cevabı da bu merkezde yanıt buluyor. Astronomi ve uzay meraklılarına eşsiz bir deneyim yaşatacak merkezde Planetaryum kulenin en üst katında yer alan kubbe perde de film oynatma özelliğine ek olarak NASA ve dünyada yer alan gerçek zamanlı teleskoplara canlı olarak bağlanabilen bir sistem bulunuyor. Planetaryum kuleye yerleştirilen 6 simülatörden ikisi Orlando’da IAAPA konferansında ödül almış sistem olduğu ifade ediliyor. 

HER YAŞA HİTAP EDİYOR

Her yaşa hitap edecek merkezde, uzay ve bilim sevdirilecek merkezin hem eğitici hem de eğlendirici yönü olacak. Astronomi alanında önemli çalışmalara imza atan Türk bilim adamlarının çalışmaları da merkezde görsel bir şekilde anlatılacak.   Merkezde Bilim Teknoloji Mühendislik ve Matematik Eğitim Merkezi de (BİLTEM) bulunacak. 

NASA’YA CANLI BAĞLANTI İMKANI 

En üst katta bulunan planetaryumdan canlı olarak NASA’nın dünyada bağlantı kurabildiği bütün teleskoplarla bağlantı kurarak canlı olarak gözlem yapılabilecek. 4 bin yıl önce Mamak’taki gökyüzü hareketlerine kadar bu merkezde gidilebilecek. Amerika’dan gelen gözlemciler tarafından tam not alan merkezi, öğrenciler grup halinde gezebilecek. Ali Kuşçu Planetaryumu ve Gökbilim Merkezi tüm Türkiye’ye ve Ankara’ya hitap edecek. Gelen ekiplerin başında uzman kişiler olacak. Merkezi ziyaret eden vatandaşlar farklı bir deneyim kazanacak. Üniversitelerdeki bilimsel çalışmalara da destek verilebilecek. 

24 MİLYONA MAL OLDU

Dik bir yamaç üzerine kurulan örnek merkezin, toplam 24 milyon TL’ye mal olduğu öğrenildi. 3 yılda bitirilen merkezin, jeolojik zemin etütlerinden dolayı uzun sürede bitirildiği kaydedildi. Önümüzdeki hafta ziyarete açılacak merkezin büyük ilgi görmesi bekleniyor. Ziyaretçilere farklı bir deneyim yaşatacak gök bilimi merkezi için vatandaşların da büyük bir sabırsızlıkla beklediği kaydediliyor. 

ALİ KUŞÇU KİMDİR?

Astronom ve matematikçi olan Ali Kuşçu birçok bilim alanında eserler vermiş ünlü bir ilim insanıdır. Ali Kuşçu’nun babası Muhammed, Timur İmparatoru Uluğ Bey’in kuşlarının bakımıyla ilgilenen bir hizmetkardı.
Bu yüzden ailesine “Kuşçu” lakabı verilmiştir ve bu lakabı oğlu Ali’ye de geçmiştir. Ali Kuşçu, küçük yaştan itibaren devrin önemli astronomi ve matematik hocalarından ders almıştır.

Ali Kuşçu’nun ders aldığı, devrin en önemli bilim adamlarından bazıları şunlardır: Bursalı Kadızade Rumi, Gıyaseddin Cemşid ve Muinudin Kaşi’dir. Gençlik döneminde ise ilim almak amacıyla Kirman şehrine gitmiştir. Ali Kuşçu, “Hall-ü Eşkâl-i Kamer” ve “Şerh-i Tecrîd” adlı eserlerini Kirman’da yaşadığı dönemlerde yazmıştır. Semerkand’daki ve Kirman’daki ilmi çalışmalarından sonra Timur Devleti İmparatoru Uluğ Bey’in yardımcısı olmuştur. Astronomi alanındaki uzmanlığından dolayı ayrıca devlet rasathanesinde müdürlük makamına getirilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.