Mamak’ta şirin cami dönemi

Mamak’ta şirin cami dönemi

Mamak Belediyesi'nce yürütülen 'Mahalle Camileri' projesi kapsamında, Hürel ve Çağlayan Mahalle Camilerinin inşaatı tamamlanırken; Kıbrıs, Kartaltepe ve Yenibayındır'a inşa edilen şirin camilerde ise sona gelindi.

Mamak Belediyesi, Hürel, Çağlayan, Kıbrıs ve Kartaltepe mahallelerine Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin özellikleri taşıyan, mahalle camileri inşa ediyor. Hürel ve Çağlayan Mahallesi'ndeki camilerin inşaatı büyük ölçüde tamamlanarak, cemaatin kullanımın açılırken; Kartaltepe ve Kıbrıs mahallerindeki camilerin inşaatı ise yüzde 80 oranında bitti. Çalışmaları devam mahalle camileri haricinde yeni bir cami de Yenibayındır'a yapılıyor.

28379685_964222500398492_2748285869595887647_n.jpg

Osmanlı ve Selçuklu camilerinin belirgin özelliği olan ahşap ve taş işçiliği de en güzel şekilde uygulandığı Hürel, Çağlayan, Kıbrıs ve Kartaltepe Mahalle Camileri geniş bir alana sahip olacak. Hürel ve Çağlayan mahalle camilerinde nerdeyse tamamlanarak; cemaatin kullanımına açıldı. Kıbrıs ve Kartaltepe Mahallelerine inşa edilen camiler ise büyük ölçüde tamamlanarak, hizmete açılacağı günü bekliyor. Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Mahalle Camileri Projesi'nin, ihtiyaçlara cevap veremeyen küçük mahalle camilerinin yerine vatandaşların taleplerinin bir sonucu olarak ortaya çıktığını ifade ediyor.

HÜREL VE ÇAĞLAYAN HİZMETE AÇILDI

caglayan-3.jpg

Hürel ve Çağlayan Mahallerine inşa edilen camilerin inşaatı neredeyse tamamlanarak, cemaatin kullanıma açıldı. Hürel Mahallesi Camii'nde 470 kişi; Çağlayan Mahalle Camii'nde ise 275 kişi aynı anda ibadet edebilecek. Mahalle camilerinde Kuran Kursu ve lojman da bulunuyor.
Son derece detaylı proje ile şekillendirilen Çağlayan Mahalle Camii'nde 275 kişi aynı anda namaz kılabilecek. Selçuklu mimarisinin hâkim olacağı, 606 metrekare alana sahip cami, içerisinde mahfil odası, yemekhane, dernek odası ve derslikler bulunacak. Mahalle camisi yapılan bir diğer mahalle de Kartaltepe Mahallesi. 755 metrekare inşaat alanına sahip olan camii, aynı anda 445 kişiye hizmet verebilecek şekilde tasarlandı. Cami içerisinde ayrıca kuran kursu ve 80 kişilik çok amaçlı salonda bulunacak. Projenin yüzde 85'i de tamamlanmış durumda. Vatandaşlar arasında büyük bir memnuniyetle karşılanan Mahalle Camileri en kısa sürede tamamlanarak hizmete sunulacak.

710 KİŞİ İBADETİNİ GERÇEKLEŞTİREBİLECEK

hurel-45.jpg

Çalışmaları devam mahalle camileri haricinde yeni bir cami de Yenibayındır'a yapılıyor. Mamak Belediyesi tarafından projesi hazırlanan 1055 metre kare inşaat alanına sahip camide, aynı anda 710 kişi aynı anda ibadetini gerçekleştirebilecek. Temel betonu atılan caminin, bodrum katına başlandı. İhtişamıyla görkemli bir manzara oluşturan mahalle camileri artık daha modern ve daha geniş bir alanda hizmet verecek. 

AHŞAP VE TAŞ İŞÇİLİĞİ UYGULANIYOR

hurel.jpg

Mahalle camilerinde tarihi unsurların belirgin özelliği olan ahşap ve taş işçiliğinin en güzel şekilde uygulandı. Mahalle Camileri Projesi kapsamında inşa edilen Kıbrıs Mahalle Caminin yüzde 75'i tamamlanırken, Kartaltepe Mahalle Cami'nin yapımı ise yüzde 85 oranında tamamlandı.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.