Mamak’ta kentsel dönüşüm mağdurları çözüm bekliyor
Mamak'ta uzun süredir çözülemeyen kentsel dönüşüm projesi kapsamında hak sahibi vatandaşlar, mağduriyetlere çözüm bulmak amacıyla geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi önünde toplandı.
Mamak'ta uzun süredir çözülemeyen kentsel dönüşüm projesi kapsamında hak sahibi vatandaş, yaşadıkları mağduriyetlere çözüm bulmak amacıyla geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi (ABB) önünde toplandı. Vatandaşlar, yıllar önce belediye ile yapılan sözleşmeler kapsamında gecekondularından çıkarıldıklarını ve mağduriyetlerinin çözülmediğini belirtti. “Bütçemiz yok, projeler hazır değil” gibi gerekçelerle yıllardır oyalandıklarını söyleyen vatandaşlar, çözüm beklediklerini vurguladı. Ruhsatsız inşaat ve vaatlerin yerine getirilmemesi konusundaki mağduriyetlerini dile getiren hak sahipleri “Hakkımızı kimseye yedirmeyiz, sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.
“PROJELER HAZIR DEĞİL”
Kentsel dönüşüm mağdurları, ABB ile yıllar önce imzaladıkları sözleşmeler doğrultusunda gecekondularını boşalttıklarını ve birçoğunun kiralık dairelere yerleşmek zorunda kaldığını dile getirdi. Yetkililerden sürekli olarak “Projeler hazır değil” ve “Bütçemiz yok” gibi gerekçelerle oyalandıklarını dile getiren vatandaşlar, inşaatların başlamadığı ve kendilerine net bir çözüm sunulmadığını öne sürdü.
“BÜTÇEMİZ YOK, EVLERİNİZİ YAPAMAYACAĞIZ”
Mağdurlar, konuya ilişkin yapmış oldukları son görüşmelerde kendilerine “Bütçemiz yok, evlerinizi yapamayacağız; dilerseniz projeyi müteahhitlere devredebilirsiniz” yanıtının verildiğini ifade etti. Fakat müteahhitlerle yapılan görüşmelerde, anlaşma kapsamında bir ev almak için yeterli olan arsaların dahi karşılığında bir ev sahibi olunamayacağı öğrendiler. Belediye ile müteahhit arasındaki seçeneklerin de çözüm sunmaması nedeniyle mağdurlar, yıllardır bekledikleri evlerine kavuşamama endişesi içinde olduklarını ifade etti.
RUHSATSIZ İNŞAAT GERGİNLİĞİ
Mağdurlar, 8 gün önce 10. etap kapsamındaki Küçük Kayaş Mahallesi’nde arsa sahiplerinin bilgisi olmadan bir inşaat başlatıldığını söyledi. İnşaatın ruhsatsız olduğunu öğrenip hak sahiplerinin tepkisi üzerine çalışmalar durduruldu. Bu gelişme üzerine mağdurlar, ABB yönetiminin kapalı kapılar ardında projeler yürüttüğünü ve bu süreçte halkın güvenini sarsacak adımlar attığını belirtti.
“SONUNA KADAR HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ”
Kentsel dönüşüm sürecinde mağdur edildiklerini dile getiren hak sahibi Meltem Kızıkoca, “50 senedir oradayım. Orada doğdum, orada büyüdüm. Türkiye'nin hiçbir yerinde, insanların habersizce haklarının ellerinden alınıp mağdur edildiği bir kentsel dönüşüm süreci görmedik. Ancak şu anda biz bu mağduriyeti yaşıyoruz” diye konuştu. Bölgelerinin, hakları göz ardı edilerek başka amaçlarla kullanılmak istendiğini iddia eden Kızıkoca, “Haklarımızı kimseye yedirmeye niyetimiz yok. Bu sürece karşıyız ve sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Hatır işi için kimsenin bizim hakkımızı yemeye hakkı yok” diyerek şikayetini dile getirdi.
“ÇÖZÜM BULMASINI İSTİYORUM”
Kentsel dönüşüm sürecinde evini 21 yıl önce belediyeye devreden Hasan Deniz, aradan geçen yıllara rağmen hâlâ beklediği konuta kavuşamamanın sıkıntısını yaşadığını belirtti. Belediyelerin sürekli değişen yönetimleri sebebiyle mağdur edildiğini ifade eden Deniz, “Belediyelere kim geldiyse yalan söylüyor, yerimizi başkalarına peşkeş çekiyor. Hatta oturmayan kişilere bile devrediyorlar” diyerek yaşamış olduğu mağduriyetin tahammül edilemez bir noktaya ulaştığını söyledi. Asgari ücretle geçinmeye çalışan biri olarak kira ödemekte zorlandığının altını çizen Deniz, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:
“Cumhurbaşkanımızdan, bizleri belediyelere muhtaç ettirmeden evlerimizi yapmasını istiyorum. Bu ülkede asgari ücretle geçinmeye çalışan biri olarak, ev bulamıyorum. Belediye veya devletten yardım bekliyorum, ama en çok Cumhurbaşkanımızın bizleri kimseye muhtaç etmeyecek bir çözüm bulmasını istiyorum.”
“SADAKA DEĞİL, HAKKIMIZI İSTİYORUZ”
10 yıldır mağduriyet yaşadığını dile getiren hak sahibi Ali Coşkun, “2019 yılında göreve gelmeden önce evlerimizin temelini atacağınıza dair söz verdiniz, neden bu sözleri tutmuyorsunuz. Bir an evvel verilen sözlerin tutulmasını bekliyoruz. Evlerimizi bizlere mezara girdikten sonra mı verecekler? Ben evimi istiyorum. Maalesef kirada oturuyorum. 13 bin 500 TL kira veriyorum. Emekli maaşımı yetirmekte zorlanıyorum. Bedensel engelim olmasından dolayı çalışamıyorum. O dönemlerde belediyeye ek ödemeler yapmış olmama rağmen hala evime kavuşamadım. Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.