Makine Yufkasıyla El Yapımı Yufka Arasında Büyük Fark Var

Makine Yufkasıyla El Yapımı Yufka Arasında Büyük Fark Var

Eşi ve oğluyla birlikte yufkacılık yapan 44 yıllık yufka ustası Şaban Büyüksanık mesleklerinin genelde aileler üzerinden yapıldığını söyledi. “Benim ortağım eşim” diyen Şaban Usta, yufkacılık yapanların sayısının her geçen gün azaldığını belirtti.

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Oğlu ve eşiyle birlikte yufkacılık mesleği yapan Şaban Büyüksanık , mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor. En büyük sıkıntılarının elaman bulmak olduğunu belirten Şaban Büyüksanık, aile olarak yapılamasa el yapımı yufkacılığın yok olabileceğini belirtti. “Benim ortağım eşim” diyen Şaban Usta yufkacılık yapanların sayısının her geçen gün azaldığını belirtti. Kendileri gibi birçok ailenin yufkacılık yaptığını aktaran Şaban Usta, aileler olmasa bu işin kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında olacağını savundu.

YUFKACILIK AĞIR BİR MESLEK

“Eleman bulmakta büyük sıkıntı yaşıyoruz” diyen Şaban Usta, “Eleman yetişmediği için her geçen gün yufkacılık mesleği eriyor. Ben 1-2 sene daha çalışacağım, gittiğimde burada çalışacak adam yok. Tek adamın burayı çalıştırması imkânsız. Aileler üzerinden gidiyor yufkacılık, benim babam bu işi yapmıyordu ama amcandan öğrendim. Bende oğullarımdan birine öğrettim ama yardım edeni olmazsa oda tek başına yürütemez bu işi. Bizim meslek biraz ağır, akşama kadar devamlı yufka açıyorsun, beden çoğu zaman dayanamaz” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 50 DAHA DÜŞÜK FİYATLA SATIYORUZ

Elle açılan yufkayla makine ile açılan yufka arasında büyük fark olduğunu söyleyen Şaban Usta, “Müşterilerimiz yaptığımız işi takdir ediyorlar ve devamlı gelip yufka alıyorlar. İşin ustası yaparsa insanlarda gelip yufka alır ama rastgele bilmeyen biri bu işi yaparsa kimse almaz. Ankara’nın dört bir yanından müşterilerimiz var, gelip buraya yufka alıyorlar. 44 senedir bu işi kendim yapıyorum. Ben bu işe başladığımda yufkanın fiyatı daha fazlaydı şuanda yüzde 50 daha düşük fiyatla satıyoruz. Marketteki yufkalarla bizim elle açtığımız yufkalar arasında büyük fark oluyor. Mesela o yufkayla yaptığın börekten hiç tat alamazsın. Mesela bir dükkânda börek 10 Lira ama yediğin zaman börek mi yiyorsun yavan ekmek mi hiç belli olmaz. Kaliteli böreği alıyorsun damağında süzdüre süzdüre yiyorsun.  Kalite artınca fiyatta artıyor” dedi.

DAHA ÇOK ERKEKLER YAPIYOR

Yufkacıların ortaklarının eşleri olduğunu belirten Şaban Usta, “Yufkaya el vurduğumuz zaman onu özlendiriyoruz yani kıvam veriyoruz. Hamur sıkışıyor ve yağa değdiği zaman kabarıyor. Makine yufkası ise mutfak bezi gibi oluyor. Bizim ürünlerimiz günlük olarak tüketiliyor ama markette satılan yufkalara koruyucu konuluyor ve bunlarında sağlığa zararı var. Bayan yufka ustasıyla erkek yufka ustası arasında büyük fark vardır. Yorucu bir iş olduğu için yufkacılığı daha çok erkekler yapılıyor. Biraz ağır iş ama temiz ve helal. İsi yok, pisi yok, katkı maddesi yok severek bu işi yapıyoruz. Bizim ortağımız eşlerimiz” diye konuştu.

ELEMAN BULMAKTA SIKINTI ÇEKİYORUZ

Yufkacıların eleman bulmakta sıkıntı çektiğini ve her geçen gün yufkacılık mesleğinin destek olmadığı için zayıfladığını belirten Ankara Yufkacılar ve Kadayıfçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Polat, el yapımı yufka ile makine yufkası arasında büyük fark olduğunu söyledi. Polat, merdiven altı işletmelerin, Şaban Büyüksanık gibi işini layıkıyla yapanlara zarar verdiğini söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.