Mahalleliden Saraçoğlu'ndaki dönüşüme destek

Mahalleliden Saraçoğlu'ndaki dönüşüme destek

Saraçoğlu Mahallesi’nin 70 yıllık sakini, 44 yıllık eczacısı Ali Ünal, Saraçoğlu’nun dönüşmesini istediklerini belirterek, ‘‘Doğru proje’’ dedi.

1946'da kurulan Namık Kemal Eczanesi, Ankara'nın en eski eczanelerinden. Eczaneyi 1974'de devralan Ali Ünal, şimdiki adıyla Namık Kemal eski adıyla Saraçoğlu Mahallesi'nde 40 yılı aşkın süredir esnaflık yapıyor. "Namık Kemal Eczanesi, Ankara'nın en köklü beş eczanesinden biridir." diyen Ali Ünal, "Eczanemiz, 72 yıllık bir bilim ve eğitim yuvası olarak Ankara'ya hizmet vermenin onuru yaşamaktadır" dedi. 

Ali Ünal'a Saraçoğlu Mahallesi'nin tarihçesini sorduğumuza, film makarasını 1939'daki Erzincan Depremi'ne kadar geri sardık. O anlattı biz dinledik 70 küsur yıllık Devlet Mahallesi'nin hikâyesinin son tanığının ağzından... 

İLK TOPLU KONUTUN HİKÂYESİ

Ali Ünal Cumhuriyet'in ilk toplu konutu olan Saraçoğlu Mahallesi'nin hikâyesini şöyle özetliyor: 

"Deprem olduğunda II. Dünya Savaşı'nda başlamak üzere. Hitler iktidara geldikten sonra Macaristan'dan, Avusturya'dan Almanya'dan pek çok mimar ve mühendis Türkiye'ye sığınıyor. Şimdi Erzincan Depremi ile Dünya Savaşı ile ne alakası var diyeceksiniz. Şöyle ki; deprem olduktan sonra -o zamanlar dostluk ve yardımlaşma başka tabi- Erzincan'a yeni eveler yapmak için çok sayıda kereste ve tuğla gönderiliyor. Bir kısmı da arta kalınca o günün devlet adamları, Cumhurbaşkanı İsmet Paşa, Başbakan Şükrü Saraçoğlu, Ankara'daki memurlar için bir mahalle kurulması kararlaştırılıyor. Bu mahallenin 1941'de başlayıp 1946'da tamamlanan inşaatını da Hitler'den kaçıp Türkiye'ye sığınan mühendisler ve mimarlar yapıyor. Bu mahalledeki evler ise, rahmetli Atatürk'ün Manisa Nazilli'deki basma fabrikası işçileri için yaptırdığı işçi konutları örnek alınarak inşa ediliyor. Böylelikle Saraçoğlu, bir dere yatağından bu hale getiriliyor."

GENELKURMAY BAŞKANI BURADA OTURURDU

Ali Ünal, Saraçoğlu Mahallesi'nin çok uzun yıllar üst düzey bürokratlara, kuvvet komutanlarına ve Genelkurmay Başkanına ev sahipliği yaptığı için Devlet Mahallesi adıyla anıldığı söyleyerek, mahallenin sokaklarının bir zamanlar oldukça hareketli ve neşeli olduğunu hatırlatıyor. Saraçoğlu'ndaki çınarların 80 değil 70 küsur yıllık olduğunu söyleyen Ünal, ''Kumrular Sokak'ın adı da orda beslenen güvercinlerden gelirdi. Burada biriken güvercin gübreleri Diyarbakır'a yollanır orda kullanılırdı.'' diyor.

MAHALLE HALEN AYAKTA

Ali Ünal, yıllarca Namık Kemal İlköğretim Okulu'nun yanında duran eczanesini Sümer 2 Sokak'a taşımış; şimdiler eski dostlarını da ağırladığı eczanesinde el yapımı ilaçlar da üretiyor. Ünal, mahallenin uzun süredir boş durumda olduğu için pek çok esnafında taşındığı belirterek şöyle konuştu: "Maalesef buradaki insanlar pek de hoş olmayan bir yöntem ile evlerinden edildi. Gönül isterdi ki onlardan kırılmadan incitilmeden buradan tahliye edilselerdi. Esnafın çoğu da kepenk kapattı. Biz de Kumrulardan taşındık."

DOĞRU BİR PROJE

Saraçoğlu'nun hatırlarının son tanığı olan Eczacı Ali Ünal, mahallenin dönüşüme sokulması için 80'lerde çeşitli projelerin devreye sokulduğunu ancak, uygulamaya konulmadığını söyledi. "Saraçoğlu Mahallesi, Ankara'ya dışardan gelenlerin bir buluşma noktası olmalıydı. Ben bunun için çok uğraştım." diyen Ünal, uygulamaya geçirilecek olan Saraçoğlu Dönüşüm Projesi'nin doğru bir proje olduğunu ifade ediyor.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.