Mahalleli YAKA SİLKTİ

Mahalleli YAKA SİLKTİ

Yukarı Öveçler’deki gecekondu alanda yaşayan kişiler çevreyi huzursuz ettiği gerekçesiyle mahalle sakinlerince burada istenmiyor.

Çankaya ilçesine bağlı Yukarı Öveçler Mahallesi’ndeki 100 civarındaki gecekondu alana yerleşmiş olan kişiler çevrede huzursuzluk oluşturdukları gerekçesiyle mahalle sakinleri tarafından burada istenmiyor. Gecekonduların yıkılması için türlü girişimlerde bulunan vatandaşlar bir sonuç alamadıklarını belirtiyor. Türlü yasa dışı yollara başvurarak burada yaşamayı sürdüren kişilerden mahalleli yaka silkmiş durumda. Kaçak elektirik kullandıkları, hırsızlık yaptıkları ve çevredeki vatandaşlara zorbalık ettikleri söylenen bu insanların Yukarı Öveçler’i mesken tutmuş olduğu görülüyor. Habervaktim olarak mahalle sakinlerinin şikayetçi olduğu bu durumu konuşmak üzere Yukarı Öveçler Mahallesi Muhtarı Ziya Karakülah ile görüştük.

ELEKTRİKLERİ KAÇAK
Yukarı Öveçler mahallesindeki gecekondularda yaşayan doğu bölgelerden gelmiş olan kişilerin kaçak elektirik kullandığı belirtildi. Mahalle Muhtarı Ziya Karakülah, “Kaçak elektrik kullanıyorlar. Kapının önüne takmışlar bir tane projektör, lamba sabah akşam yanıyor” dedi. Elektrik ekiplerinin de çaresiz kaldığını söyleyen Karakülah,  Elektrik ekipleri geldi, bunlar ekipleri dövecekti. Ekipler geldi bana muhtarım biz bunlarla baş edemiyoruz dedi. Ana trafodan bunların elektrik hattını ayırdılar. Bunlar hala o hattan kaçak olarak yararlanıyor” şeklinde konuştu. Bu gecekondularda kullanılan elektrik bedelinin mahallelinin faturasına pay edilmesi çevredeki vatandaşların itiraz ettiği durumlardan bir tanesini oluşturuyor.

ATEŞ AÇIYORLAR
Yukarı Öveçler’deki gecekonduları işgal etmiş olan kişilerin magandalık yaparak etrafa silah açtıkları söyleniyor. Mahalle Muhtarı Karakülah, “Sabaha kadar silah atıyorlar. Ben çok defa ihbar ettim. Gelin burada bir arama yapın bir kamyon silah yakalarsınız dedim.” Şeklinde konuştu. Bu insanların kendi aralarında da kavgalar ederek olaylara neden olduklarını belirten Karakülah, “Bazen kendi aralarında da kavga ediyorlar. Dışarıdan birçok araba gelip buraya doluyor. Arabalarda hep silahlı insanlar oluyor” dedi. Ayrıca gecekondu alanlarda köpek besleyen bu insanların buradan geçen insanları korkutuyor. Vahşileşen köpekler insanlar için büyük tehdit oluşturuyor.

gecekondu2.gif

GECEKONDULARDA LÜKS ARAÇLAR
Yukarı Öveçler’deki gecekonduların kapısında duran lüks araçlar dikkat çekiyor. Bu durumu değerlendiren mahalle muhtarı Ziya Karakülah, “Bu gecekondularda yaşayanlar kaçakçılık yaparak geçiniyor. Fakir fukara değil bunlar. Hepsinin altında lüks araçlar bulunuyor. Gidip baksanız araçları görürsünüz kapılarında” şeklinde ifade etti.
Mahalle muhtarı burada 100 civarında gecekondu bulunduğunu ve 40 hane civarında bir nüfusa sahip olduklarını belirtti. Erkeklerin ikişer üçer eşleri olduğu ve 9-10 çocuklarının olduğunu söyledi. Bazı aile fertlerinin hapiste olduğu da biliniyor.

DEVLETİ SÖMÜRÜYORLAR
Devletin tüm sosyal yardımlarından yararlandığı bilinen gecekondularda yaşayan kişiler için mahalle muhtarı Karakülah, “Bunların bilmediği bir şey de yok. Devletten maaşlar alıyorlar. Her türlü yardımdan faydalanıyorlar. Yaşlılık, sakatlık, fakirlik gibi bütün yardımlardan faydalanıyorlar. Çocukların hepsinde sakat raporu var ve bununla maaş alıyorlar. Çocuklarda bir hastalık belirtisi de görünmüyor. Çocuklar geziyor, yiyor içiyor, buralarda görüyoruz” dedi.

Etrafı çevrilip avlu içerisine alındığı görülen gecekonduların yanında çadırlar bulunuyor. Avlu içerisindeki bu çadırları anlatan muhtar Karakülah, “Gecekonduların etrafını çevirip avlu içerisine alıyorlar. Avlu içerisine çadırlar kuruyorlar. Çadırları da doğudan gelen vatandaşlara kiralıyorlar. Bu çadırlarda da kaçak elektrik kullanılıyor” şeklinde ifade etti.

ZORBALIK YAPIYORLAR
Yukarı Öveçler’deki gecekonduluk alanda yaşayan kişilerin mahalle sakinlerine zorbalık yaptığını söyleyen muhtarın yaşadığı bir olayı anlatması bu duruma kanıt oluşturuyor. Zorbalığa şahit olan Muhtar Karakülah, “Bir vatandaş buradaki evini yıkıyordu. Yıkım için gerekli kurumlardan bütün izinleri almış olan vatandaşımız yıkım ekipleriyle evinin yanına geldi. Gecekondulardan gelen bazı kişiler evin yıkımına engel olmaya çalıştı. Ev sahibine eşyalarını al git bu evde biz yaşayacağız, burayı yıkamazsın gibi sözlerle tehditler savurdular. Mal sahibine benim bir sürü sabıkam var ben adamı fena yaparım gibi sözlerle tehdit edip evine el koymaya çalıştılar. Ben devreye girdim ve evin yıkımını gerçekleştirdik” şeklinde anlattı.

SONUÇ ALAMADIK
Gecekondu alanda yaşayanların Yukarı Öveçler mahalle sakinlerini bezdirdiğin anlatan mahalle muhtarı verdikleri zararı şöyle özetledi: “Burada çevreye zarar veriyorlar. İnsanları dövüyorlar, gece 11’den sonra sabaha kadar silah atıyorlar. Çevrede birçok hırsızlık vakası oluyor. Bunlar yer altı kablolarına kadar çalıyorlar. Hırsızlık ve kaçakçılıkla geçiniyorlar. Çevredeki vatandaşların camını çerçevesini indiriyorlar. Bir de insanları tehdit ediyorlar. Kimse bunlara dokunamıyor. Lastik yakıp çevreyi de kirletiyorlar”.

Durumu gerekli mercilere defalarca iletmesine rağmen bir sonuç elde edemediklerini söyleyen mahalle muhtarı vatandaşların kendisini suçladığını dile getirdi. Muhtar Karakülah, “Defalarca ihbar etmemize rağmen sonuç alamadık.  Mahalle sakinleri bütün şikayetleri bana iletiyor. Bana tepki gösteriyorlar. Muhtarım siz bu gecekonduları niye kaldırmıyorsunuz? Bunları neden engellemiyorsun? diyorlar. Ben elimden geleni yapıyorum. Belediyeye, kaymakamlığa, valiliğe defalarca bildirdim” şeklinde konuştu.

Mahalle olarak tek sorunlarının bu gecekondular olduğunu belirten muhtar Karakülah, “Muhtarlara sıkıntıları sorulduğunda ben her defasında bu gecekonduları söylüyorum. Başka bir sıkıntımızın olmadığını belirtiyorum. Devlet nasıl Suriyelilere çadırlar kurmuş, yaşam alanı tahsis etmişse bunlara da bir alan oluşturmalı. Şehir içinden uzaklaştırılmalı” diyerek yaşanan sıkıntılara çözüm önerisini dile getirdi.

 HAKAN ŞAHİN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.