Madımak otunun faydaları nelerdir? Madımak otunun kilosu kaç lira?

Madımak otunun faydaları nelerdir? Madımak otunun kilosu kaç lira?

Doğada bu aylarda kendiliğinden yetişen ve birçok derde deva olduğu düşünülen madımak otu toplanmaya başlandı. Peki Madımak otunun faydaları nelerdir? Madımak otunun kilosu kaç lira?

Doğada bu aylarda kendiliğinden yetişen ve birçok derde deva olduğu düşünülen madımak otu toplanmaya başlandı. Düz ve yeşil alanların yolunu tutan kadınlar, çiğ ve pişmiş olarak tüketilen madımağı elleriyle tek tek topluyor. 

Peki toplanma vakti gelen Madımak otunun faydaları nelerdir? Madımak otunun kilosu kaç lira? Bu soruların cevabı haberimizde..

İlkbahar aylarıyla birlikte doğada kendiliğinden yetişen ve pek çok derde deva olduğu düşünülen madımak otu toplanmaya başlandı. Başkentli kadınlar, çiğ ve pişmiş olarak tüketilen madımağı toplamak için bugünlerde yeşil alanların yolunu tuttu. 

img_5160-001.jpg

ÇUBUK OVASI’NDA MADIMAK ARADILAR 

Madımak toplamak için geçtiğimiz hafta Çubuk Ovası’nın bereketli topraklarına giden kadınlar, bir bıçak yardımıyla madımakları tek tek topladı. Kadınlar, yetiştiği ortamdaki başka otların arasından madımağı seçmekte zorlanmayarak, toplama işini saatlerce sürdürdü. Aile üyeleriyle ya da komşularıyla madımak toplamaya giden kadınlar, çay ve yemek molası vererek doğanın ve sıcak havanın tadını çıkarmayı da unutmadı. Günün sonunda kadınlar kilolarca madımak toplayarak evinin yolunu tuttu. 

img_5162.jpg

MART AYINDA ÇIKMAYA BAŞLIYOR

Bahar yağmurlarıyla doğada kendiliğinden çıkan madımağı toplayan kadınlar, “Madımak mart ayında başlar, haziran gibi biter. Madımağı temizledikten sonra kurutuyoruz, kurusundan da kışın faydalanıyoruz. Soframızı süslüyor. Her sene bu aylarda toplamaya başlarız" diyor. Besin değeri yüksek olan ve toplaması bir hayli zahmetli madıma otunun kilosu 10 ila 20 TL arasında satılıyor. 

SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZİ

Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen madımak otu, sofraların vazgeçilmezi. Yaz-kış tüketilebilen madımak otu, çiğ ya da sebze gibi pişirilerek yenilebiliyor. Madımak otunun yemeği ve salatası oluyor. Madımak otunun suyu da çay gibi içilebiliyor. Doğada kendiliğinden yetişen madımak, kış için kurutuluyor ya da konservesi yapılarak poşetlenip saklanıyor.

img_5163.jpg

MADIMAK OTU ŞİFA SAÇIYOR.. İŞTE MADIMAK OTUNUN FAYDALARI

Uzmanlar, madımak otunun sağlığa çok sayıda faydasının olduğunu belirtiyor. Madımağın; hipertansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek rahatsızlığı, idrar söktürme, mide ve bağırsağı rahatlatma, güçlü antioksidan özelliği, kanser ve damar sertleşmesine iyi geldiği belirtiliyor. Madımaktan hazırlanan çayın ishali durdurma, yüksek kan şekerini dengeleme özelliğinin bulunduğu da kaydediliyor. Madımak en besleyici diyet yemeği olarak da tavsiye ediliyor. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.