Maden: 'Ankara'nın tarihine, kültürüne sahip çıkmalıyız'

Maden: 'Ankara'nın tarihine, kültürüne sahip çıkmalıyız'

Ankara Kulübü Derneği yönetim kurulu üyesi seymenlerden sorumlu Gürcan Maden gazetemize konuştu.

Maden, Ankara Kulübü’nün 1932 yılında Atatürk’ün emriyle kurulduğunu sadece Ankara’nın değil Türkiye’nin köklü kuruluşlarından olduğunu belirterek, “Son zamanlarda isminin önüne Ankara adını koyarak kültürümüzü yanlış tanıtan kişiler ortaya çıkıyor. Bizim amacımız ise bu kültürü aslına uygun olarak gelecek kuşaklara aktarmak. Aynı zamanda Ankara’nın tarihine, kültürüne, gelenek-göreneklerine ve folkloruna sahip çıkmak” dedi.

Eski bir Oğuz töresi

Ankara’nın, tarihine, kültürüne, gelenek-göreneklerine ve folkloruna sahip çıkan, ortak bir Ankara kültürüne ve Ankaralılık bilinci geliştirilmesine çalışan eski bir Oğuz töresi olan seymenlik geleneği yaşatılıyor. Ankara’nın en köklü sivil temsilcisi olan Ankara Kulübü Derneği, geçmişin kültürünü gelecek kuşaklara aktarmanın, ara kuşaklar için önemli bir görev olduğu bilinciyle Seymen oyunlarını ve seymenlik geleneğini, geleneğe uygun olarak özgün özellikleriyle sürdürmek ve yaymak konusunda yoğun çaba sarf ediyor.

Başkent oluşunun yollarını açtı

Ankara Kulübü Seymenleri özel günlerde yaptıkları görkemli gösterileriyle bilinse de geçmişleri Cumhuriyet’in ilk yıllarına dayanıyor. Kulüp hakkında gazetemize bilgi aktaran Seymenlerden sorumlu Ankara Kulübü Derneği yönetim kurulu üyesi Gürcan Maden Ankara kulübünün 1932 yılında Atatürk’ün emriyle kurulduğunu belirtiyor. 27 Aralık 1919’da Atatürk’ü Ankara’da karşılayan seymenlere bu ruhu yaşatın emri verildiğini belirten Maden, “Onlar Mustafa Kemal Paşa’yı Ankara’ya ilk gelişlerinde karşılayan, Ankara’nın ve Ülkenin kaderinde önemli rol oynamış, Ankara’yı Ulusal Kurtuluş Savaşımızın merkezi yapmış, Başkent oluşunun yollarını açmıştır” ifadelerini kullandı.

Kültürümüzü yanlış tanıtıyorlar

Ankara Kulübü’nün tarihsel bir önemi ve değeri olan seymenlik kültürünü yaşatarak, gelenekle geleceği buluşturan bir köprü işlevi gördüğünü belirten Maden, “Anadolu’nun ilk derneklerinden biriyiz. Kızılay’dan sonra ikinci kuruluşuz. İkinci kuşak kurucularda Vehbi Koç dahi üyemizdi. Dönemin ileri gelen aileleri kulübümüze üyeydi. Hal böyle olunca da en köklü sivil toplum kuruluşu oluyoruz. Bizim tek amacımız bu kültürü bir sonraki nesillere aslına uygun olarak aktarmak. Son zamanlarda isminin önüne Ankara adı koyan her kişi kültürümüzü yanlış tanıtıyor. Kültürümüzün bozulmamış halini bizler öğretiyoruz” dedi.

Yozlaşmayan tek şey kültürdür

Maden, Seymen kültürünün aslını öğrenmek isteyenlerin Ankara Kulübü’nün çatısı altında öğrenebileceğini belirtti. Seymen kültürünü öğrenmek isteyenlere gerekli tüm destekleri verdiklerini belirten Maden, “Aslını bozmadan kültürümüze sahip çıkacak herkesi kulübümüze bekliyoruz.  Hiçbir şekilde yaş sınırlaması yoktur. Benim kendi çalıştırdığım 50 ila 60 yaş arası gruplarım var. Yozlaşmayan tek şey kültürdür. Kültür yozlaşır ve parayla satılırsa her şey kaybedilir. Gençlere buradan sesleniyorum; kültürümüzü sahip çıksınlar, kültürümüze sahip çıkarlarsa hem kendileri hem de ülkemiz yükselir” diye konuştu.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.