Lüks harcamalar mercek altında: Gelir idaresi 1,4 Milyar TL kayıt dışı hasılat tespit etti

Lüks harcamalar mercek altında: Gelir idaresi 1,4 Milyar TL kayıt dışı hasılat tespit etti

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, lüks yat ve tekne satışlarında vergi kaybını tespit ederek 1,4 milyar liralık kayıt dışı hasılat belirledi. Bakan Mehmet Şimşek, sektörel denetimlerin artarak devam edeceğini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, yüksek gelir elde eden ancak buna rağmen düşük vergi ödeyen mükellefleri izleme çalışmalarını yoğunlaştırdı. Özellikle turizm bölgelerinde gerçekleştirilen lüks harcamalar ve özel yat, tekne satışlarına yönelik denetimler sıkılaştırıldı.

Başkanlık, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile uluslararası bilgi değişiminden elde edilen verileri kendi sistemleriyle çapraz kontrol ederek, 2021-2023 yıllarındaki yat ve tekne satışlarında büyük vergi kaybı tespit etti. Bu dönemde 45 binden fazla özel tekne ve yat satışı yapıldığı belirlenirken, yapılan incelemeler sonucunda beyan edilen satış bedeli ile gerçek satış fiyatı arasında önemli farklılıklar saptandı. Toplamda 15 bin birey ve 1527 şirketin bu satışlarda eksik beyan verdiği ve 1,4 milyar liralık kayıt dışı hasılat elde edildiği ortaya çıktı.

VERGİ KAÇAKÇILIĞINA KARŞI YENİ ADIMLAR

Gelir İdaresi, bu süreçte lüks taşıtların sigorta ve kasko değerlerini de inceleyerek, satışların gerçek bedellerle beyan edilmediğini tespit etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi sektörel denetimlerle genişlettiklerini belirterek, düşük beyan verenlerden gerekli vergi ve cezaların talep edileceğini vurguladı.

Şimşek, "Kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını gidermek için sektörel saha denetimlerimizi yoğun şekilde sürdürüyoruz. Çok kazanan, az vergi ödeyenlerin peşindeyiz" dedi. Yeni denetim yöntemlerinin devreye alınacağını belirten Şimşek, vergi adaletini sağlamak amacıyla çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini kaydetti.

Vergi mevzuatına göre, yat ve teknelerin 5 yıl içinde elden çıkarılmasından elde edilen kazançlar, değer artış kazancı sayılıyor ve buna uygun vergilendirme yapılıyor. Bu satışların ticari kazanç kapsamında değerlendirilmesi halinde ise gelir veya kurumlar vergisinin yanı sıra Katma Değer Vergisi (KDV) de alınması gerekiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.