LGS tercihlerinde esas olan puan değil, yüzdelik dilim

LGS tercihlerinde esas olan puan değil, yüzdelik dilim

LGS kapsamındaki tercih sürecinin nasıl ilerleyeceği hakkında gazetemize konuşan Ankara Bilim Üniversitesi Eğitim ve Kariyer Uzmanı İsmail Yolcu, “Tercih yaparken puan değil, yüzdelik dilim esas alınmalı” dedi.

Millî Eğitim Bakanlığı 2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nu yayımladı. 17 Temmuz’a kadar devam edecek olan LGS kapsamındaki tercih süreci hakkında Ankara Bilim Üniversitesi Eğitim ve Kariyer Uzmanı İsmail Yolcu, sürecin nasıl işleyeceği konusunda gazetemizle önemli bilgiler paylaştı.

Öğrencilerin doğru tercih yapabilmeleri için dikkat etmeleri gereken hususları anlatan Yolcu, “Tercih yaparken puan değil, yüzdelik dilim esas alınmalı” dedi. Tercih döneminin öğrencilerin geleceği açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Yolcu, tercih kılavuzunun mutlaka okunması gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.

3-002.jpg

“YÜZDELİK DİLİMLER ESAS ALINACAK”

Ankara Bilim Üniversitesi Eğitim ve Kariyer Uzmanı İsmail Yolcu, LGS sınavına 1 milyon 38 bin 544 öğrencinin başvuru yaptığını fakat sadece 992 bin 906 adayın (yüzde 95) sınava katılım sağladığını belirtti. Yolcu, öğrencilerin yüzde 83.85’inin yerel yerleştirme ile, yüzde 16.15’inin ise merkezi yerleştirme sınav puanıyla kayıt yaptıracağını söyledi.

Sınava katılan öğrencilerin 352'sinin tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldığına değinen Yolcu, “Baktığımız zaman geçen yıllara göre özellikle 1-2 ve 3-5 yanlışı olan öğrencilerin sayısında bir yığılma görülüyor. Bu sebeple de puanla değil de, yüzdelik dilimler üzerinden yapılacak olan tercihler önem kazandı” ifadelerini kullandı.

5.jpg

YEREL YERLEŞTİRMEYE GÖRE TERCİH

Sınava girmeyen öğrencilerin nasıl tercih yapacağının merak konusu olduğunu vurgulayan Yolcu, yerel yerleştirme işlemleri hakkında şunları aktardı:

“Yerel yerleştirmeler öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı gibi kriterler esas alınarak yapılacak. Değerlendirme noktasında yaşanabilecek herhangi bir eşitlik durumunda ise, öğrencilerin 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirmeler yapılacak”

1-005.jpg

“EN FAZLA 10 OKUL TERCİH EDEBİLECEK”

Merkezi yerleştirmenin nasıl olacağı konusunda bilgi veren Yolcu, merkezî sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin sınavdaki puan üstünlüğüne göre tercihler yapacağını dile getirdi. Öğrencilerin yüzdelik dilim esas alınarak, sınavla öğrenci alan okullar listesinden en fazla 10 okul tercih edebileceğini belirtti. Yolcu, sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşit olması durumunda esas alınacak özelliklere şu sözlerle değindi:

“Okul Başarı Puanı üstünlüğüne, sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanına, 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirmeler yapılacak”

4-001.jpg

KILAVUZU OKUMADAN TERCİH YAPMAYIN

Ailelere tercih döneminde dikkatli olması gerektiğini söyleyen Yolcu, 2024 Yılı Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nu okumadan asla tercihin yapmaması konusunda uyarıda bulundu. Tercih yaparken yüzdelik diliminin esas alındığını ifade eden Yolcu, tercihlerin puana göre değil, ülke genelindeki yüzdelik dilime göre yapılmasının önemli bir nokta olduğunu söyledi.

Yapılan tercihlerin mutlaka ilgili ortaokul müdürlüğüne onaylatılması gerektiğinin altını çizen Yolcu, “Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokulda yapılabilecektir” dedi.

Kaynak:İlk Sayfa gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.