Lazer epilasyon sağlıklı mı? Lazer epilasyon iz bırakır mı?

Lazer epilasyon sağlıklı mı? Lazer epilasyon iz bırakır mı?

Lazer epilasyon sağlıklı mı? Lazer epilasyon iz bırakır mı? Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, lazer epilasyon tedavisine ilişkin merak edilenleri anlattı. Ayrıntılar haberimizde...

Lazer epilasyon sağlıklı mı? Lazer epilasyon iz bırakır mı? Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, lazer epilasyon tedavisine ilişkin merak edilenleri anlattı. Ayrıntılar haberimizde...

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu günümüzde hayli yaygın olan lazer epilasyon tedavisiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

2018 yılında derneklerine günde 3-4 kişinin yanlış tedavi sonucu mağdur olarak başvurduğunu belirten Çalıkoğlu, “Hukuken bu cihazların kullanımı doktorlara aittir. Maalesef kampanyalara kanarak doğru olmayan uygulamalara gidiliyor ve geri dönüşü olmayan izler kalıyor” dedi.

Ayrıca Çalıkoğlu, özellikle ergenlik dönemindeki gençlerin sosyal medyanın etkisiyle bu tür uygulamalara heveslendiğini belirterek gençlerin risk altında olduğunu söyledi.

DOKTORUN DIŞINDA KULLANAMAZ

Bu tedavi yönetiminin hukuksal boyutuna değinen Çalıkoğlu, “ Hukuken lazer kelimesi gereken cihazları diyot lazer de lazer epilasyon da dâhil olmak üzere yalnızca doktor kullanabilir. Bu konuda Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor onlar da bizimle aynı fikirdeler. Mevcut hukuki mevzuatta kullanımı doktorlara verilmiştir” dedi.

ÖNCEDEN MUTLAKA MUAYENE GEREKİR

Lazerli yapılacak işlemler öncesi mutlaka bir dermatoloji uzmanına muayene olunması gerektiğini belirten Çalıkoğlu, “Hastanın sağlığını, deri bütünlüğünü bozmamak için dermatoloji uzmanı tarafından mutlaka muayene edilmesi gerekiyor. Lazerin yapılmaması gereken durumlar vardır, uygulanmaması gereken yerler vardır bunlara dikkat edilmezse gerçekten geri dönüşü olmayan çok zor ve sıkıntılı durumlara yol açabilir” diye konuştu. 

GENÇLER RİSK ALTINDA

Özellikle ergenlik dönemindeki gençlerin sosyal medyanın etkisiyle bu tür uygulamalara ilgi duyduklarını söyleyen Çalıkoğlu, “ Bu yaş döneminde yüzde sivilceler olur. Fakat yüzde çıkan bir sivilceyi gençlerimiz sosyal medyada gördüğü güzellik algısı nedeniyle, kendilerince çok yanlış yöntemlere başvuruyorlar. Burada medyaya çok büyük görev düşüyor ve bunun doğru şekilde anlatılması gerekiyor.” diye konuştu. 

YANLIŞ TEDAVİNİN SONUCU: KALICI İZLER, YANIK, ENFEKSİYON

Merdiven altı işletmelerde lazer işlemlerinin yapıldığına dikkat çeken Çalıkoğlu şu dikkat çekici ifadelere yer verdi:

“Günümüzde popüler olan lazer tedavileri ehil ellerde yapılmadığı zaman dönüşü olmayan izlere neden oluyor. Derneğimize gelen şikâyetler arasında bu tedavilerin kuaförler, çoğu ruhsatsız olan güzellik salonlarında yapıldığı. Bu konuda vatandaşlarımız sosyal medya üzerinden yürütülen kampanyalarla kandırılıyor. Yanlış kişiler tarafından yapılan bu uygulamalar ciltte enfeksiyona, deformasyona, yanık izlerine ve kalıcı izlere neden oluyor. Cilde yapılacak en ufak müdahale dahi dermatolog ya da plastik cerrah tarafından ya da kontrolünde uygun kliniklerde yapılmalıdır.”

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.