Kuyumculardan Bakan Şimşek'e: Yeni yasalar sektörü yasa dışına itiyor

Kuyumculardan Bakan Şimşek'e: Yeni yasalar sektörü yasa dışına itiyor

Kuyumcular Odası Başkanı Timuçin Sönmez, Bakan Şimşek’in "ortalama bir kuyumcunun vergi matrahı 16 bin 46 lira" açıklamasına cevap verdi. Sönmez, “Yeni kanunların bizi kayıt dışına iten yönleri var. Suçu kuyumculara yüklemek adaletli değil” dedi.

Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Timuçin Sönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ortalama bir kuyumcunun vergi matrahı 16 bin 46 lira açıklamasına yanıt verdi. Sönmez, “Sayın Bakan’ımız meslek temsilcilerimiz ile bir toplantı yapıp bizlerle bir görüşme sağlasa çok daha iyi olur. Yeni çıkan kanunların bizleri kayıt dışına iten yönleri var. Bu suçun tamamını kuyumculara yüklemek adaletli değil” diye konuştu.

Verginin kutsal olduğunu, ancak önce sektördeki sorunların çözülmesi gerektiğini ifade eden Sönmez, kuyumcuların karaborsa nedeniyle yüksek maliyetlerle karşılaştığını ve her kuyumcunun çok para kazanmadığını ekledi.

ara-001.jpg

İSTİŞARE YAPILMALI

Başkanı Sönmez, “Bu konunun karşılıklı istişareler ile birlikte çözülmesi gerekiyor. Sayın Bakan’ımızın bizi biraz dinlemesi lazım. Mesleğin büyük sorunları var. Önce bu sorunları el birliği ile konuşup halletmemiz gerekiyor. Kuyumcuların enflasyondan kaynaklanan gerçekleştiremediği faaliyetleri var. Suçun tamamını kuyumculara yüklemek adaletli değil” şeklinde konuştu.

basliksiz-1-kopya.jpg

VERGİ KUTSAL

Timuçin Sönmez, verginin kutsal olduğunu belirterek çok kazananların vergisini ödeyeceğini şöyle ifade etti:

“Bizim için vergi kutsaldır. Bizim düşüncemize göre herkesin kazancına göre vergi ödemesi gerekiyor. Dükkanlarda ağırlıklı olarak sarrafiye altın satılıyor. Bir kuyumcu bu altını satmazsa olmaz. Bu altınları kuyumcular, yüksek maliyetle karaborsadan alıyor. Bir tarafta ithalattan ve kotadan diğer taraftan da karaborsacıdan dolayı kâr düşüyor. Kuyumcu belli bir süre bu işin hamallığını yapıyor. Tüm bunlarla birlikte çok kazanan varsa da vergisini ödeyecek. Ama önce bu sorunların çözülmesi lazım.”

farketmez.jpg

KARABORSA KET VURUYOR

Her kuyumcu dükkanını çok para kazanmadığını söyleyen Sönmez, “Bugün kuyumcu tamircisi ve gümüşçü de kuyumcu statüsünde bizim odamıza kayıtlı. Semtlerde, aralarda kalan kuyumcular var. Bu kuyumcularımız geçim sıkıntısı içerisinde. Darphanede basılıp alamadıkları sarrafiye altından kuyumcular para kazanmıyor. Arada bulunan karaborsacılar en büyük kârı alıyor. Bu altınlar düğünlerde en çok tercih edilen altınlardır ama kaymağını aradaki karaborsacılar yiyor” açıklamasında bulundu.

Kaynak:İlk Sayfa gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.